Μητσοτάκης: Από το 2023 Υποχρεωτικά Χωρίς Καυστήρες Πετρελαίου τα Νέα Σπίτια Όπου Υπάρχει Δίκτυο Αερίου – Στοπ στην Πώληση ΙΧ με Κινητήρες Εσωτ. Καύσης Από το 2030

Μητσοτάκης: Από το 2023 Υποχρεωτικά Χωρίς Καυστήρες Πετρελαίου τα Νέα Σπίτια Όπου Υπάρχει Δίκτυο Αερίου – Στοπ στην Πώληση ΙΧ με Κινητήρες Εσωτ. Καύσης Από το 2030
energia.gr
Πεμ, 4 Νοεμβρίου 2021 - 16:05

Από το 2023 σε όλα τα νέα σπίτια θα απαγορεύεται η εγκατάσταση καυστήρων πετρελαίου εκεί που υπάρχει επαρκές δίκτυο φυσικού αερίου, ενώ από το 2030 θα απαγορεύεται η πώληση νέων ΙΧ με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Αυτά είναι τα μέτρα που ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στη σημερινή, «πράσινη», όπως τη χαρακτήρισε, συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στις τέσσερις τολμηρές μεταρρυθμίσεις που αφορούν το περιβάλλον και τον ενεργειακό προσανατολισμό της χώρας προς τις ΑΠΕ, οι οποίες βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης

Ειδικότερα, στην ατζέντα της περιλαμβάνεται ο κλιματικός νόμος, τον οποίον για πρώτη φορά αποκτά η χώρα, το νέο πλαίσιο παραγωγής και αποθήκευσης ρεύματος από καθαρές πηγές, με έμφαση στα θαλάσσια αιολικά πάρκα, ο μετασχηματισμός της διαχειριστικής αρχής υδρογονανθράκων, και, τέλος, το εθνικό σχέδιο κυκλικής οικονομίας για την τετραετία 2021-2025. 

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, πρόκειται για ένα πολυεπίπεδο, ένα συνεκτικό πρόγραμμα που οδηγεί με στόχους και με χρονοδιαγράμματα την Ελλάδα στη νέα εποχή, - σε μια ανάπτυξη η οποία από τη μια θα προσφέρει καθαρή και φθηνή ενέργεια αλλά ταυτόχρονα θα προσφέρει και πολλές, καλές νέες θέσεις εργασίας και καλύτερη ποιότητα ζωής στους πολίτες. 

Όπως τόνισε, είναι μία αναγκαία επιλογή εν μέσω της κλιματικής κρίσης, αλλά είναι μια επιλογή συνώνυμη και με την πρόοδο του τόπου και την ευημερία της κοινωνίας, ενώ πρόσθεσε ότι το νέο πλαίσιο υπηρετεί τις δεσμεύσεις της χώρας μας και τις οποίες επανέλαβε την περασμένη Δευτέρα στη σύνοδο του ΟΗΕ για το Περιβάλλον, στη Γλασκώβη. 

Ο κ. Μητσοτάκης, αφού υπογράμμισε ότι η Ελλάδα παραμένει ευρωπαϊκή πρωταγωνίστρια στη γρήγορη απεξάρτηση από τον ρυπογόνο λιγνίτη, υπενθύμισε τη δέσμευση της κυβέρνησης για κλείσιμο, το αργότερο έως το όλων των παλαιών ρυπογόνων μονάδων της ΔΕΗ. Επίσης, πρόσθεσε ότι ως το 2028 το αργότερο η χώρα μας θα έχει πλήρως απεξαρτηθεί από την καύση λιγνίτη, αν και όπως ανέφερε, «μπορεί να έρθει και νωρίτερα αυτή η ημερομηνία». Υπενθυμίζεται ότι, στην σύντομη τοποθέτηση του στο COP26, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι Ελλάδα θα έχει απαλλαγεί από τον λιγνίτη το αργότερο μέχρι το 2028, ενώ μόλις ένα μήνα νωρίτερα, από το βήμα της 76ης Συνελεύσεως του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη, είχε ανακοινώσει ότι η χώρα μας προσπαθεί να επισπεύσει το πρόγραμμα της απολιγνιτοποιήσεως και ίσως το ολοκληρώσει το 2025.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα πρωτοστατεί και στις επενδύσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά και στην ηλεκτροκίνηση, παράλληλα, όμως, τόνισε ότι «γινόμαστε και κόμβος μεταφοράς καθαρής ενέργειας στη Μεσόγειο». Στο σημείο αυτό, ανέφερε την πρόσφατη συμφωνία με την Αίγυπτο για την ηλεκτρική διασύνδεση, μέσω της οποίας θα μεταφέρεται καθαρό ρεύμα από τον ήλιο της Αφρικής στην Ελλάδα και από εκεί στην Ευρώπη, αλλά και τις συζητήσεις με τη Σαουδική Αραβία, ώστε η Ελλάδα να καταστεί κόμβος εισόδου πράσινου υδρογόνου που θα παράγεται στη Μέση Ανατολή και, στη συνέχεια, θα εισάγεται στην ευρωπαϊκή αγορά. 

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, η «πράσινη» πολιτική αφορά και την καθημερινότητα, η οποία «θα γίνει καλύτερη διότι στα πλαίσια του κλιματικού νόμου αναλαμβάνουμε ορισμένες πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις». 

Ως παράδειγμα ανέφερε ότι από το 2023 σε όλα τα νέα σπίτια που θα κατασκευάζονται θα απαγορεύεται η εγκατάσταση καυστήρων πετρελαίου εκεί που υπάρχει επαρκές δίκτυο φυσικού αερίου, καθώς και ότι, από το 2025, όλα τα νέα ταξί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και το 1/3 των ενοικιαζόμενων οχημάτων, θα πρέπει να είναι ή ηλεκτρικά ή οχήματα μηδενικών εκπομπών ρύπων. Τέλος, προανήγγειλε, την απαγόρευση πώλησης νέων ΙΧ με κινητήρες εσωτερικής καύσης από το 2030. 

Αν και παραδέχθηκε ότι οι στόχοι αυτοί είναι φιλόδοξοι, εντούτοις, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι είναι αναγκαίοι και «με το σχέδιο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας μπορούν να γίνουν και ρεαλιστικοί». 

«Είναι άλλωστε πρωτοβουλίες στις οποίες πλέον ανταποκρίνονται όλοι οι Έλληνες και πρώτα και πάνω απ’ όλα οι νέοι μας. Το αποδεικνύει, εξάλλου, η μεγάλη επιτυχία του προγράμματος ‘’Εξοικονομώ’’, όπως και η γρήγορη μετατροπή των νησιών μας σε πράσινες, ενεργειακά αυτόνομες περιοχές», πρόσθεσε. 

Αναφέρθηκε, επίσης, στην αυριανή του επίσκεψη στη Χάλκη, όπου θα εγκαινιάσει την πρωτοβουλία GR - eco islands, η οποία θα δείξει ένα υπόδειγμα μετάβασης των μικρών και ύστερα των μεγάλων νησιών μας στην πράσινη εποχή - κάτι το οποίο, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, σημαίνει όχι απλά καθαρότερο περιβάλλον αλλά και φθηνότερο ρεύμα για όλους. 

Τόνισε, επίσης, ότι η «πράσινη» πολιτική αποτελεί και την αναπτυξιακή πρόκληση των καιρών, επικαλούμενος την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της ΔΕΗ, που ολοκληρώνεται σήμερα, ύψους 1,35 δισ. ευρώ, τα οποία – όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός =-έσπευσαν να προσφέρουν πάρα πολλοί σημαντικοί και αξιόπιστοι επενδυτές, σε μία εξαιρετικά ενθαρρυντική αποτίμηση. «Με το Δημόσιο να εξακολουθεί να κρατά τον έλεγχο της εταιρείας, με την τιμή της μετοχής σήμερα στα 9 ευρώ όταν -θυμίζω- την παραλάβαμε στο 1 ευρώ και τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού στα όρια της χρεοκοπίας», συμπλήρωσε. 

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην τρέχουσα ενεργειακή κρίση, επισήμανε ότι μία ισχυρή ΔΕΗ μπορεί να στηρίξει τους καταναλωτές στη δυσκολία την οποία αντιμετωπίζουμε σήμερα, απορροφώντας ένα μέρος των αυξήσεων των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, θα γίνει ταυτόχρονα όμως και πρωταγωνιστής στην πράσινη μετάβαση και στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια. 

«Η καθαρή ενέργεια, λοιπόν, μετατρέπεται σε νέο πεδίο της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας. Εκεί θα κινητοποιούνται στο εξής δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια, παράγοντας πλούτο και νέα απασχόληση. Και οι πιο έτοιμες χώρες για την πράσινη μετάβαση θα είναι και οι κερδισμένες του μέλλοντος», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, ολοκληρώνοντας την εισαγωγική του τοποθέτηση στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.