Προβληματισμός Γύρω από την Ενεργειακή Κρίση – στην Εξοικονόμηση Ενέργειας Στρέφονται οι Ευρωπαϊκές Βιομηχανίες

Προβληματισμός Γύρω από την Ενεργειακή Κρίση – στην Εξοικονόμηση Ενέργειας Στρέφονται οι Ευρωπαϊκές Βιομηχανίες
Του Δημήτρη Αβαρλή
Παρ, 5 Νοεμβρίου 2021 - 08:09

Η ενεργειακή κρίση έχει αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά, προκαλώντας προβληματισμό στην ευρωπαϊκή βιομηχανία. Δεν είναι μόνο η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου είναι πλέον και η αύξηση των πρώτων υλών που απειλεί την ευστάθεια των μεταποιητικών επιχειρήσεων στην Ευρώπη. Πολλές

 άλλωστε από αυτές τις επιχειρήσεις αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της οικονομίας αρκετών χωρών και το στήριγμα της απασχόλησης. Όμως οι βιομηχανίες αυτές είναι ενεργοβόρες και η τρέχουσα αύξηση του ενεργειακού κόστους έχει προκαλέσει τεράστιο πονοκέφαλο και όπως εκτιμούν αναλυτές ακόμα κι αν η τιμή του φυσικού αερίου πέσει η κρίση για αυτές τις βιομηχανίες θα παραμείνει. 

Η λύση δεν βρίσκεται στο φθηνότερο αέριο, αλλά στη μείωση της ανάγκης τους για ενέργεια υποστηρίζουν αναλυτές. Είναι ενδεικτικό πως στη Βρετανία οι βιομηχανίες αυτές δημιουργούν περίπου το 10% εκπομπών άνθρακα και 222 εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων ετησίως. Καθώς προχωράμε προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η πρόκληση είναι να κατασκευάζονται προϊόντα που χρησιμοποιούν λιγότερο υλικό, με διαδικασίες παραγωγής που εξαλείφουν τα απόβλητα και τα CO2 και να σχεδιάζονται προϊόντα που θα επαναχρησιμοποιηθούν και θα ανακυκλωθούν. Επιπλέον, η πλειονότητα των επιχειρήσεων σε αυτόν τον τομέα δεν είναι τεράστιες πολυεθνικές αλλά μικρές και μεσαίες. Πάνω από το ένα τρίτο των επιχειρήσεων δεν είχαν εισαγάγει νέα προϊόντα ή καινοτόμες διαδικασίες τα τελευταία τρία χρόνια.

Την ώρα που οι προβληματισμοί για τη βιομηχανία συνεχίζονται οι κλυδωνισμοί στις εταιρείες προμήθειας ενέργειας. Στην Βρετανία, από την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση ξεκίνησε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη στήριξη της υπό κατάρρευση  Bulb, του έβδομου μεγαλύτερου εγχώριου προμηθευτή ενέργειας της Βρετανίας. Εάν η Bulb καταρρεύσει, θα έθετε σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας περίπου 1.000 ατόμων που εργάζονται για την εταιρεία, η οποία ξεκίνησε το 2015 και έχει συγκεντρώσει το 6% της αγοράς. Το ζήτημα της ενεργειακής κρίσης απασχολεί όπως είναι λογικό και τις εργασίες της συνόδου για το κλίμα στη Γλασκώβη με αναλυτές να εκτιμούν πως το «μάθημα» που πρέπει να δοθεί από την κρίση είναι πως οι χώρες πρέπει  να επενδύσουν ακόμη πιο γρήγορα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αντί να υποχωρήσουν στην ασφάλεια των ορυκτών καυσίμων. Την ίδια ώρα, το φόβο για μια επισιτιστική κρίση εντείνει η αύξηση της τιμής των λιπασμάτων. Η απότομη αύξηση των τιμών της ενέργειας αυτό το καλοκαίρι και το φθινόπωρο έχει ήδη οδηγήσει σε σχεδόν τριπλασιασμό των τιμών των λιπασμάτων. Στο πλαίσιο αυτό πολλοί μικροκαλλιεργητές εκτιμάται από παράγοντες της αγοράς στον κλάδο των λιπασμάτων πως δεν θα μπορέσουν να αντέξουν οικονομικά το υψηλότερο κόστος, με αποτέλεσμα να μειωθούν τα μεγέθη των καλλιεργειών.