Πράγματι συγκλίνουσες πληροφορίες από την έδρα της ΕΕ αλλά και από το ευρωκοινοβούλιο κάνουν λόγο για έντονες διεργασίες που συντελούνται τις τελευταίες δύο εβδομάδες με στόχο πριν το τέλος του μήνα να παρουσιαστεί λεπτομερής εισήγηση στο Κολλέγιο των Επιτρόπων με θέμα την επανένταξη του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας στο περίφημο EU Taxonomy, δηλ. τον κατάλογο των εγκεκριμένων ενεργειακών καυσίμων.
Να υπενθυμίσουμε στους αναγνώστες του πόρταλ ότι σκοπός του EU Taxonomy είναι ο αποκλεισμός μορφών ενέργειας, (εδώ) βάσει υποτιθέμενων επιστημονικών κριτηρίων,από χρηματοδότηση ώστε με αυτόν τον τρόπο να επιτευχθεί η μείωση των εκπομπών σε βάθος χρόνου.
Με τον αποκλεισμό, όμως, του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας- που ως γνωστό έχει μηδενικές εκπομπές- από το EU taxonomy και άρα την αδυναμία χρηματοδότησης βασικών υποδομών από κοινοτικά ταμεία και αναπτυξιακές τράπεζες, ξεσηκώθηκε θύελλα αντιδράσεων από πολλά κράτη μέλη της ΕΕ αφού αίφνης δεν μπορούν να προχωρήσουν σε εγκριθέντα προγράμματα απανθρακοποίησης. Με το φυσικό αέριο, που, ως γνωστόν, έχει 50% λιγότερο εκπομπές στην χρήση του για ηλεκτροπαραγωγή, αλλά και στην βιομηχανία, να αποτελεί το καύσιμο μετάβασης για όλες τις χώρες στην ΝΑ Ευρώπη σε ένα πρώτο στάδιο για απανθρακοποίηση της παραγωγικής τους διαδικασίας αλλά και στα κτίρια. Ως και η Ελλάδα έσπευσε, σε επιστολή διαμαρτυρία μαζί με άλλες 8 χώρες, να εκφράσει τα παράπονα της (Νοέμβριος 2020) για τον αποκλεισμό του φυσικού αερίου ως εγκεκριμένου (approved) καυσίμου.
Όπως πληροφορούμεθα από έγκυρες πηγές στις Βρυξέλλες, η σημερινή ενεργειακή κρίση, που χαρακτηρίζεται από τιμές-ρεκόρ στο φυσικό αέριο και τον ηλεκτρισμό, έχει σημάνει συναγερμό στο Berlaymont, αφού τώρα μόλις έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν ότι, προκειμένου να υπάρξει ομαλή μετάβαση στα «καθαρά» καύσιμα, δεν μπορούν να ξεφορτωθούν έτσι εύκολα φυσικό αέριο και πυρηνικά. Με τα καύσιμα αυτά να εξασφαλίζουν τα αναγκαία φορτία βάσης σε πανευρωπαϊκή κλίμακα, πράγμα απαραίτητο προκειμένου να συνεχιστεί η διείσδυση των ΑΠΕ και η δημιουργία αποθηκευτικής βάσης (δηλ. μέσω υδρογόνου, αντλησιοταμίευσης, μπαταριών).
Καταλυτικό ρόλο στην απόφαση της Κομισιόν να επανεξετάσει το θέμα του φυσικού αερίου έπαιξε εμπιστευτική έκθεση που ετοιμάστηκε από εξωτερικό σύμβουλο που υποδεικνύει τα σοβαρά έργα υποδομής που απαιτούνται άμεσα για την δημιουργία υπόγειων αποθηκευτικών χώρων (UGS), τερματικών LNG και επιπλέον αγωγών σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα όπως αυτά που παρατηρούνται την τρέχουσα περίοδο. Όταν έγινε αντιληπτό από ορισμένους Κομισάριους ότι η χρηματοδότηση των έργων αυτών είναι τελείως αδύνατη με το σημερινό καθεστώς του αμφιλεγόμενου EU Taxonomy, έβαλαν τις φωνές που - όπως μάθαμε - ακούγοντο μέχρι την είσοδο του κτιρίου. Η επικείμενη αναθεώρηση του EU Taxonomy κατ´απαίτηση του μεγαλύτερου αριθμού κρατών-μελών αναμένεται ότι θα ξεσηκώσει μεγάλο κύμα αντιδράσεων από τις διάφορες περιβαλλοντικές οργανώσεις και τους εκπροσώπους τους - πλην όμως οι φωνές τους, όπως μας πληροφορεί καλά πληροφορημένη πηγή μας στην Βελγική πρωτεύουσα, θα ακούγονται εκτός των τοιχών των ευρωπαϊκών οργάνων και, άρα, εκτιμάται ότι δεν θα σταθούν εμπόδιο στην επιστροφή στην λογική και στον ρεαλισμό.