Από τον «Πόλεμο που θα Τελείωνε Όλους τους Πολέμους» στη Σύνοδο «που θα Τελείωνε Όλες τις Εκπομπές Άνθρακα»

Η εποχή μας μοιάζει σε πολλά με την επαύριον του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου: υψηλές προσδοκίες, μεγαλόστομη ρητορική, ύμνοι και διακηρύξεις ισότητας δικαιωμάτων και υποχρεώσεων για μικρούς και μεγάλους και, την ίδια στιγμή, «δύο μέτρα και δύο σταθμά» για ισχυρούς και ανίσχυρους. Τότε, υποτίθεται ότι ξημέρωνε μία εποχή «ειρήνης χωρίς τέλος» που θα έθετε τέρμα σε αιώνες πολέμων και καταπίεσης- τώρα, όλοι κραδαίνουν τη σημαία της «πράσινης ανάπτυξης», που θα μάς βγάλει «από το τούνελ της κλιματικής κρίσης». Κι όμως, δίπλα στα ωραία λόγια μετά τον «πόλεμο που θα τελείωνε όλους τους πολέμους», οι Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής βάφτιζαν τον εαυτό τους «δυνάμεις με γενικά συμφέροντα», δίνοντας στους «μικρούς» της υδρογείου τον μίζερο τίτλο των «δυνάμεων με ειδικά συμφέροντα» - οι τελευταίοι δεν είχαν δικαίωμα να συμμετάσχουν σε όλες τις συνεδριάσεις της Συνδιάσκεψης Ειρήνης των Παρισίων, παρά μόνο σε εκείνες στις οποίες τους καλούσαν οι «μεγάλοι»

energia.gr
Δευ, 8 Νοεμβρίου 2021 - 13:56

Και σήμερα, στο COP26 της Γλασκώβης, στη σύνοδο «που θα τελείωνε όλες τις εκπομπές άνθρακα» περίσσεψε η υποκρισία. Οι τρεις κορυφαίοι καταναλωτές άνθρακα στον κόσμο, δηλαδή, οι Κίνα, Ινδία και ΗΠΑ, που αντιπροσωπεύουν το 72% των παγκόσμιων εκπομπών ρύπων από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα – κι από κοντά και η Αυστραλία – αρνήθηκαν να υπογράψουν τη συμφωνία που επιβάλλει την εγκατάλειψη της χρήσης άνθρακα (βλ. εδώ την πολύ κατατοπιστική ανάλυση του Energia.gr και περισσότερα για την πολιτική άνθρακα της Αυστραλίας μετά το COP26 εδώ). Αλλά και οι «ανεπτυγμένες» που την υπέγραψαν – οι σύγχρονες «εμπόλεμες δυνάμεις με γενικά συμφέροντα» στον πόλεμο, όχι κατά του Κάιζερ και των συμμάχων του, πλέον, αλλά κατά της «κλιματικής αλλαγής» - υποσχέθηκαν, αλλά ΔΕΝ δεσμεύτηκαν νομικά, να εγκαταλείψουν τη χρήση άνθρακα στη δεκαετία του 2030, προσθέτοντας και «το δυνατό συντομότερο στη συνέχεια».

Έχουμε, έτσι, το άκρον άωτον της υποκρισίας: η κυβέρνηση Μπάιντεν, που βγήκε με «σημαία» τον πόλεμο κατά της κλιματικής αλλαγής, ξιφουλκώντας κατά του «αρνητή Τραμπ», μπορεί να εγκαλεί Κίνα και Ρωσία για την περιβαλλοντική τους πολιτική και την απουσία των ηγετών τους από την Γλασκώβη, αλλά, την ίδια στιγμή, αποφεύγει  να βάλει και τυπικά την υπογραφή της στην κορυφαία στιγμή της διοργάνωσης! Και οι ανεπτυγμένες χώρες που υπέγραψαν, στην ουσία βάλανε μία «τζίφρα» σε ένα ευχολόγιο…

Φυσικά, το «στίγμα» της ηθικής απαξίωσης θα πέσει σε χώρες, όπως η Πολωνία, που, αν και ανήκουν, κατ’ όνομα, στον «Πρώτο Κόσμο» των ανεπτυγμένων χωρών, πέτυχαν να χαρακτηριστούν «αναπτυσσόμενες» και να πάρουν παράταση ως τη μεθεπόμενη δεκαετία. Και, ακόμη φυσικότερα, η ηθικολογική αντιμετώπιση του ζητήματος θα κυριαρχήσει κυρίως στην γηρασμένη Ευρώπη, που θα σπεύσει να εφαρμόσει – μόνη αυτή σε όλο τον κόσμο – τα «ωραία λόγια» του COP26. Ακριβώς όπως στο Μεσοπόλεμο μόνο οι πιο «ρομαντικοί» από τους Ευρωπαίους νικητές του Α΄ Παγκοσμίου τήρησαν τις (εν πολλοίς ανεφάρμοστες) δεσμεύσεις των Συνθηκών Ειρήνης, αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο στους ηττημένους ή τους «παραπονεμένους» να τις καταστρατηγήσουν – με τα γνωστά αποτελέσματα…

Διαβάστε ακόμα