Αρνητική Πρωτιά για την Ελλάδα με την Ακριβότερη Χονδρεμπορική Τιμή Ρεύματος στην Ευρώπη

Αρνητική Πρωτιά για την Ελλάδα με την Ακριβότερη Χονδρεμπορική Τιμή Ρεύματος στην Ευρώπη
Του Δημήτρη Αβαρλή
Τρι, 9 Νοεμβρίου 2021 - 08:10

Για ακόμα μια μέρα η Ελλάδα καταγράφει αρνητική πρωτιά στην χονδρεμπορική τιμή ρεύματος, δείχνοντας πως το φαινόμενο αυτό δεν θα αποκλιμακωθεί σύντομα και με το υπουργείο Ενέργειας να καλείται άμεσα να πάρει αποφάσεις για να περιορίσει τις αρνητικές συνέπειες. Στην Ελλάδα, την Δευτέρα η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος διαμορφώθηκε στα 218,85 ευρώ ανα μεγαβατώρα, ενώ σήμερα όπως φαίνεται και στον πίνακα παρακάτω η τιμή του ρεύματος διαμορφώνεται στα 217,08 ευρώ (Πηγή: EnergyLive).

 

 

 

 

Ο υπουργός Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Mega ανέφερε πως επεξεργάζονται στο υπουργείο νέα μέτρα, ωστόσο ήδη η αγορά και ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις εκτιμούν πως η ζημιά που θα υποστούν θα είναι πολύ μεγάλη, ενώ και από την πλευρά των προμηθευτών διαμορφώνεται η εκτίμηση πως το επόμενο διάστημα θα δούμε εκτίναξη των ανείσπρακτων οφειλών. Τα δεδομένα αυτά οδηγούν το υπουργείο να εκμεταλλευτεί την εργαλειοθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία των καταναλωτών. Πληροφορίες αναφέρουν πως το υπουργείο θα κινηθεί αυτή τη φορά προς την αναστολή πληρωμής των ρυθμιζόμενων χρεώσεων για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Όλα αυτά τα δεδομένα με φόντο βέβαια το φόβο μήπως δούμε φαινόμενα όπως στην Ευρώπη με «κανόνια» σε ενεργειακές εταιρίες.

Στην Βρετανία, από την περασμένη εβδομάδα όπως γράφαμε στο Energia.gr η κυβέρνηση ξεκίνησε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη στήριξη της υπό κατάρρευση  Bulb, του έβδομου μεγαλύτερου εγχώριου προμηθευτή ενέργειας της Βρετανίας. Εάν η Bulb καταρρεύσει, θα έθετε σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας περίπου 1.000 ατόμων που εργάζονται για την εταιρεία, η οποία ξεκίνησε το 2015 και έχει συγκεντρώσει το 6% της αγοράς.

Πριν μερικές ημέρες ο Ρώσος Προέδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, τόνιζε ότι η ευρωπαϊκή ενεργειακή μετάβαση έχει ορισμένες αδυναμίες σχεδιασμού και ότι οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές έκαναν λάθος εγκαταλείποντας το σύστημα μακροπρόθεσμων συμβολαίων φυσικού αερίου. Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρώην υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης της Ρωσίας και Διευθύνων Σύμβουλος της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, Sberbank, Guerman Gref, δήλωσε ότι η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη βασίζεται στην «κρίση σχεδιασμού της ενεργειακής μετάβασης και στην κρίση του φυσικού αερίου». «Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη», είπε ο Guerman Gref σε συνέντευξή του στο RIA Novosti που δημοσιεύθηκε την Κυριακή. Σύμφωνα με τον ίδιο κύριες αιτίες είναι η όξυνση του «παγκόσμιου ανταγωνισμού για την ενέργεια» και η μείωση της «παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας». Μεταξύ άλλων λόγων για την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, ανέφερε τα ελάχιστα επίπεδα αποθεμάτων φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές αποθήκες.