Όμως, εάν τώρα όλα μοιάζουν να έχουν πάρει το δρόμο τους προς την κατεύθυνση της Ενεργειακής Μετάβασης, αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον προοδευτικό νου και στην αδιαπραγμάτευτη προσήλωση ορισμένων ανθρώπων στην έννοια της μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των πηγών ενέργειας, και της προάσπισης των πολιτικών των ευρωπαϊκών θεσμών για την απανθρακοποίηση της παραγωγής και της οικονομίας.
Ο Κωνσταντίνος Μαύρος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες συγκαταλέγεται σε αυτή την ομάδα των στελεχών της αγοράς που τάσσονται, φύσει και θέσει, υπέρ της διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο μείγμα παραγωγής. Ως επικεφαλής του βραχίονα του Ομίλου ΔΕΗ που είναι επιφορτισμένος να ολοκληρώσει το φιλόδοξο πρόγραμμα της Επιχείρησης για τις ΑΠΕ, ο κ. Μαύρος μοιάζει να σισιοδοξεί για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές αυτής της πολιτικής. Όπως λέει, η ΔΕΗΑΝ, διαθέτει ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο σχέδιο για ανάπτυξη έργων ισχύος αρκετών GW μέσα στην πενταετία, φιλοδοξία που υποστηρίζεται από το πρόγραμμα ανάπτυξης έργων ισχύος 300 MW, στη χώρα, μέγεθος, που όπως τονίζει, είναι πρωτόγνωρο για τα δεδομένα της επιχείρησης.
«Πρεπει να προχωρήσουμε αποφαστιστικά μπροστά – δε χωράει καμία σκέψη για οπισθοδρόμηση. Η ανάπτυξη έργων ΑΠΕ σε συνδυασμό με αποθήκευση, δίκτυα και νέες τεχνολογίες είναι μονόδρομος – και είναι ο μόνος τρόπος να προχωρήσουμε δυναμικά στην ενεργειακή μετάβαση με περιβαλλοντικό, οικονομικό και κοινωνικό όφελος για όλους» είπε σε πρόσφατη ομιλία του.
Για τον Κωνσταντίνο Μαύρο, η κρίση των τιμών στην ενέργεια αποτελεί καμπανάκι κινδύνου καθώς, όπως επισημαίνει, η ενεργειακή μετάβαση δημιουργεί, προφανώς, κάποιες ειδικές συνθήκες. «Οι ΑΠΕ είναι μονόδρομος. Έπρεπε να το είχαμε κάνει πριν από 10 χρόνια», τονίζει για να προσθέσει πως η ευρεία διείσδυσή τους στο μείγμα παραγωγής θα μειώσει τελικά το κόστος ενέργειας.
Χάρη στις πολιτικές που υλοποιούνται, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες και ευρύτερα ο Όμιλος ΔΕΗ συμβάλουν ώστε να πετύχει η χώρα τους στόχους της για το 2030, ενώ η απανθρακοποίηση της ελληνικής οικονομίας θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας αλλά και θα ενισχύσει το ΑΕΠ κατά περίπου 3%, λέει χαρακτηριστικά.
Ο ενεργειακός τομέας, πρακτικά, θα διπλασιάσει το μέγεθός του τα επόμενα χρόνια ενώ η αλλαγή του ενεργειακού μείγματος θα επιτρέψει για πρώτη φορά, τη μείωση του κόστους ενέργειας για τα νοικοκυριά ακόμη και κάτω από τον μέσο όρο των τιμών της Ευρώπης. Η ανάπτυξη των ΑΠΕ θα μειώσει στο τέλος, το κόστος ενέργειας ενώ βεβαίως οδηγούμαστε σε μια τελείως διαφορετική ενεργειακή αγορά με νέες τεχνολογίες όπως το υδρογόνο να αναμένεται να αναπτυχθούν στο εγγύς μέλλον. Ο όμιλος ΔΕΗ έχει δεσμευτεί να οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση και προς τούτο άλλωστε κινούμαστε σήμερα με ταχύτατους ρυθμούς για την ανάπτυξη σταθμών ΑΠΕ, ανέφερε σε πρόσφατη ομιλία του.
Όπως υποστηρίζει, κατά την επόμενη πενταετία, η ανάπτυξη των νέων μεγάλων φωτοβολταΐκών έργων στις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, θα αποδειχτούν ορόσημα που θα συμβάλλουν στην περαιτέρω μεγέθυνση της εταιρείας, αλλά και θα καθοδηγήσουν τα πράγματα στην αγορά. Τέλος, το business plan της ΔΕΗ Ανανεώσιμες προβλέπει ότι η θα τετραπλασιάσει την εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ στο χαρτοφυλάκιο της, έως το 2024.
Ποιος είναι όμως ο άνθρωπος με το «πλατύ χαμόγελο;»
Ο Κωνσταντίνος Μαύρος διαθέτει σημαντική εμπειρία, διεθνώς, στον κλάδο της ενέργειας και των υποδομών, στον χρηματοοικονομικό κλάδο αλλά και στον ευρύτερο κλάδο της τεχνολογίας. Επί σειρά ετών, εργάστηκε στο χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και έχει ασκήσει διοίκηση σε εταιρείες ενέργειας και τεχνολογίας. Είναι, ακόμη συνιδρυτής και General Partner στο Κεφάλαιο Επιχειρηματικών Συμμετοχών Velocity.Partners που υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων. Είναι κάτοχος MSc Finance από το Imperial College London κι έχει ολοκληρώσει με επιτυχία προγράμματα μετεκπαίδευσης Executive Education στα χρηματοοικονομικά και στην Ενέργεια στο Harvard Business School. Είναι ενεργό μέλος σε διεθνείς οργανισμούς κι έχει διατελέσει επισκέπτης ομιλητής στο Athens University International MBA program.