Αύξηση Επιδότησης στη Χαμηλή Τάση, Αναστολή για Νοικοκυριά στα Τέλη Χρήσης Δικτύου στο Φ. Αέριο στα Νέα Μέτρα Στήριξης για Νοέμβριο - Δεκέμβριο

Αύξηση Επιδότησης στη Χαμηλή Τάση, Αναστολή για Νοικοκυριά στα Τέλη Χρήσης Δικτύου στο Φ. Αέριο στα Νέα Μέτρα Στήριξης για Νοέμβριο - Δεκέμβριο
energia.gr
Πεμ, 11 Νοεμβρίου 2021 - 14:57

Αύξηση της κρατικής επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος στη χαμηλή τάση για τις πρώτες 300 kWh, από τα 18 στα 39 ευρώ τον μήνα και από τα 24 στα 45 ευρώ το μήνα για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, καθώς και αναστολή στα τέλη χρήσης δικτύου για τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου περιλαμβάνουν τα  νέα μέτρα  στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, που θα ισχύσουν τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Επιπλέον, αναστέλλεται ως τον Μάρτιο του 2022 η πληρωμή ΥΚΩ για επιχειρήσεις με βιομηχανικές χρήσεις χαμηλής και μέσης τάσης, καθώς και λοιπές χρήσεις Μέσης Τάσης

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε σήμερα, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Γιάννης Οικονόμου, η κυβέρνηση, μετά την πρώτη επέκταση των μέτρων στήριξης της κοινωνίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής  κρίσης, προχώρησε χθες και σε μια ακόμη, που αφορά όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας στη χαμηλή τάση, αφορά επιχειρήσεις, καθώς και τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου. Τα νέα μέτρα  θα ισχύσουν τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο και περιλαμβάνουν τα εξής: 

-Αυξάνεται από τα 18 στα 39 ευρώ τον μήνα το ύψος της κρατικής επιδότησης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για τη χαμηλή τάση για τις πρώτες 300 kWh.

-Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, το ύψος της επιδότησης διαμορφώνεται σε 45 ευρώ τον μήνα από 24 ευρώ.

-Για τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου, προβλέπεται η αναστολή της  χρέωσης των τελών χρήσης δικτύου για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Με το μέτρο αυτό, θα δουν μια μείωση στο λογαριασμό τους που θα κυμαίνεται από τα  20 έως τα 40 ευρώ τον μήνα.

-Αναστέλλεται για χρονική περίοδο πέντε μηνών (από τον Νοέμβριο 2021 έως και τον Μάρτιο 2022) η πληρωμή Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας για επιχειρήσεις με βιομηχανικές χρήσεις χαμηλής και μέσης τάσης, καθώς και λοιπές χρήσεις Μέσης Τάσης. Οι χρεώσεις ΥΚΩ για τις εν λόγω επιχειρήσεις ανέρχονται σε 63 εκατ. ευρώ.

Συνολικά οι συνολικοί πόροι που θα διατεθούν για αυτή την ενίσχυση σε νοικοκυριά, σε επιχειρήσεις και καταναλωτές ξεπερνά τα 620 εκατ. ευρώ από τον Σεπτέμβριο μέχρι το Δεκέμβριο του 2021.

«Το  διεθνές περιβάλλον είναι ρευστό,  οι κλυδωνισμοί που αρχικά προκάλεσε η πανδημία-δυστυχώς- προχωρούν και σε άλλες μορφές βίου, όμως η κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με ανατιμήσεις. Ανησυχεί για τις ανατιμήσεις αυτές τις βιώνει και δεν μπορούμε να τις προσπερνάμε. Οφείλουμε  ως  κυβέρνηση  με μετρημένες πολιτικές, σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα να στηρίξουμε την κοινωνία, τα νοικοκυριά, τις  επιχειρήσεις και αυτό κάνουμε», τόνισε ο κ. Οικονόμου.