Από την Σκύλα στην Χάρυβδη: Η Gazprom Ανοίγει τις Στρόφιγγες, ο Λουκασένκο Απειλεί να τις Κλείσει

Από την Σκύλα στην Χάρυβδη: Η Gazprom Ανοίγει τις Στρόφιγγες, ο Λουκασένκο Απειλεί να τις Κλείσει
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Παρ, 12 Νοεμβρίου 2021 - 08:00

Όλα τα είχε η Μαριορή, ο Λουκανσένκο της έλειπε! Η γνωστή λαϊκή φράση θυμίζει σε πολλά την κατάσταση που δημιουργείται καθημερινά στην πολύπαθη ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου. Αφού δέησε να υποχωρήσουν αισθητά οι τιμές και να αναθαρρήσουν οικιακοί και βιομηχανικοί καταναλωτές, καθώς 

η Gazprom έκανε πράξη τη δέσμευσή της να ανοίξει τις στρόφιγγες για να αυξήσει τα αποθέματα καυσίμου σε πέντε υπόγειες αποθήκες στην Γερμανία και την Αυστρία, όπου τα επίπεδά τους είχαν υποχωρήσει σε ανησυχητικά επίπεδα, ο "ταραξίας" πρόεδρος της Λευκορωσίας απειλεί να διακόψει τις τράνζιτ ροές αερίου εάν η Ε.Ε. του επιβάλει νέες κυρώσεις!

Πριν από τον Λουκασένκο, είχαν προηγηθεί οι γνωστές δηλώσεις Πούτιν για το θέμα, γεγονός που αποδεικνύει πέραν πάσης αμφισβήτησης ότι είναι το Κρεμλίνο και η Gazprom που χειραγωγούν τις τιμές του αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού ο ρωσικός όμιλος καλύπτει το 1/3 των συνολικών αναγκών των χωρών-μελών.

Υπ΄αυτή την έννοια δεν προκαλεί εντύπωση πως ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου κάλεσε τους ενδιαφερόμενους να επικοινωνούν με την Gazprom για οτιδήποτε αφορά στις καθημερινές ροές καυσίμου προς την δυτική Ευρώπη, κάτι που σημαίνει πως οι οι διακυμάνσεις των τιμών μπορεί να συμβαίνουν πλέον σε ενδοημερήσια βάση. Επί του παρόντος, η κατάσταση βαίνει ελεγχόμενη, παρά τις όποιες ελαφρές διαταράξεις παρατηρούνται στον εφοδιασμό των ευρωπαϊκών χωρών με ρωσικό αέριο κάτι που αποτυπώνεται στο γεγονός ότι  οι τιμές του καυσίμου για παραδόσεις Δεκεμβρίου, έπεσαν ακόμη και κάτω από τα 70 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η μείωση των τιμών, σε συνδυασμό με την εκπλήρωση των ρωσικών δεσμεύσεων στο θέμα ευνοεί τις συναλλαγές σε αέριο, κάτι που αποδεικνύεται από τους υψηλούς ρυθμούς σύναψης συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης. Στα καλά νέα της ημέρας πρέπει να συμπεριληφθεί και η ανακοίνωση του διαχειριστή του ολλανδικού δικτύου φυσικού αερίου, ότι θα αυξηθεί η παραγωγή από το μεγάλο κοίτασμα του Χρόνινγκεν.  

Κι ενώ ορισμένοι έσπευσαν να πιστέψουν πως μπόρα ήταν και πέρασε, έρχεται ένα νέο αγκάθι να πληγώσει την επίπλαστη γαλήνη των Ευρωπαίων, καθώς ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Λουκασένκο, προειδοποίησε, χθες πως η χώρα του θα εμποδίσει την τροφοδοσία της Ε.Ε. με αέριο, εάν οι Βρυξέλες επιβάλουν στη χώρα του νέες κυρώσεις, αυτή τη φορά, με αφορμή τη μεταστευτική κρόση στα σύνορα με την Πολωνία.

Αξιωματούχοι της Ε.Ε. επιρρίπτουν την ευθύνη για τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στην περιοχή, στην κυβέρνηση του Λουκασένκο ο οποίος, δίχως να χρονοτριβήσει δήλωσε πως «εάν μας επιβληθούν νέες κυρώσεις, οφείλουμε να απαντήσουμε». 

«Ζεσταίνουμε την Ευρώπη και εξακολουθούν να μας απειλούν ότι θα κλείσουν τα σύνορα. Και αν κλείσουμε τη ροή του φυσικού αερίου; Γι' αυτό, θα συνιστούσα η πολωνική ηγεσία, οι Λιθουανοί και άλλοι ανεγκέφαλοι άνθρωποι να σκέφτονται προτού μιλήσουν», ήταν το σαφές μήνυμα που έστειλε ο Λευκορώσος ηγέτης στους δυτικούς γείτονές του, καθώς παίζει το χαρτί της διακοπής της λειτουργίας του αγωγού φ. αερίου που διασχίζει τη Λευκορωσία και παραδίδει ρωσικό αέριο σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη δική μας γειτονιά τώρα, οι εξελίξεις στην αγορά αερίου αποτελεί καλοδεχούμενη εξέλιξη για οικιακούς και βιομηχανικούς καταναλωτές, αφού οι χαμηλότερες τιμές προμήθειας του καυσίμου που ισχύουν σε Βουλγαρία και Τουρκία, ευνοούν την Ελλάδα.

Ενδεικτικά, η τιμή προμήθειας φυσικού αερίου για τον Νοέμβριο, που υπολογίζεται με βάση το ολλανδικό TTF, ανέρχεται σε λιγότερο από 90 ευρώ η μεγαβατώρα. Οι αντίστοιχες τιμές στην γειτονική Τουρκία είναι 28 ευρώ και στην Βουλγαρία 47,5 ευρώ η μεγαβατώρα. Πρέπει να σημειώσουμε ότι οι διαφορές που προκύπτουν οφείλονται στο γεγονός ότι οι εν λόγω χώρες δεν δεσμεύονται από την καταβολή δικαιωμάτων εκπομπών διοξείδιου του άνθρακα.