Αθ. Δαγούμας: Η Σημασία της Αποθήκευσης Ενέργειας για τη Διείσδυση των ΑΠΕ και ο Κομβικός Ρόλος της ΡΑΕ

Αθ. Δαγούμας: Η Σημασία της Αποθήκευσης Ενέργειας για τη Διείσδυση των ΑΠΕ και ο Κομβικός Ρόλος της ΡΑΕ
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Παρ, 3 Δεκεμβρίου 2021 - 08:00

Καθώς το τελευταίο ετήσιο διήμερο Εθνικό Συνέδριο «Ενέργεια και Ανάπτυξη» του ΙΕΝΕ αποτελεί από χθες παρελθόν, το αποτύπωμα που αφήνει πίσω του ύστερα από ένα χρόνο υποχρεωτικής απουσίας, λόγω της πανδημίας, παραμένει ισχυρό. Ενδεικτική της σημασίας των όσων αναφέρθηκαν και συζητήθηκαν τις τελευταίες 48 ώρες στο Divani-Caravel, όπου πραγματοποιήθηκε το Συνέδριο, είναι η ομιλία του προέδρου της ΡΑΕ, καθ. Αθανάσιου Δαγούμα κατά την πρώτη ημέρα, την περασμένη Τετάρτη. Σε μια παρουσίαση που χαρακτηρίστηκε, από τον πρόεδρο του ΙΕΝΕ, κ. Κωστή Σταμπολή, «εσωτερικής υφής», ο κ. Δαγούμας έδωσε ένα πολύ καλό παράδειγμα του πώς βλέπει ο Διαχειριστής την αγορά, ενώ αποτύπωσε συνοπτικά το έργο της Αρχής αλλά και μια μεσοπρόθεσμη στοχοθεσία για τα ζητήματα της επικαιρότητας.

"Βλέπουμε τα πράγματα τεχνοκρατικά και όχι με όρους δημόσιας εικόνας", είπε, δίνοντας το στίγμα της ομιλίας του, ο Πρόεδρος της ΡΑΕ.

Ο κ. Δαγούμας μίλησε μεταξύ άλλων, για τον ενεργό ρόλο της ΡΑΕ στην περιοχή, για  την ενδυνάμωση των καταναλωτών, την αποθήκευση ενέργειας και την ανάγκη εκσυγχρονισμού του πλαισίου των Ανεξάρτητων Διαχειριστών, ενώ εκτίμησε ότι οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας τον Δεκέμβριο θα είναι χαμηλότερες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, Νοέμβριο. Τα συμβόλαια για την προμήθεια φυσικού αερίου στη χώρα μας που,  επηρεάζει, όπως είπε, καθοριστικά το κόστος ηλεκτροπαραγωγής, βασίζονται στο μοντέλο month ahead, δηλαδή στις διεθνείς τιμές του προηγούμενου μήνα. Έτσι τον Νοέμβριο οι τιμές του ρεύματος αυξήθηκαν επειδή βασίστηκαν στις υψηλές τιμές του αερίου για τον Οκτώβριο, ενώ τον Δεκέμβριο οι τιμές θα είναι χαμηλότερες.

Αντίθετα δεν υπάρχουν προβλέψεις για πιθανή μείωση των τιμών των δικαιωμάτων εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου. Ο κ. Δαγούμας αναφέρθηκε ακόμη στις τιμές λιανικής, λέγοντας πως οι προμηθευτές είναι υποχρεωμένοι να μετακυλίουν το κόστος στον τελικό καταναλωτή, εφόσον έχουν ρήτρες, «διαφορετικά θα είχαν χρεωκοπήσει». Σημείωσε, επίσης, ότι η ΡΑΕ εξετάζει την πιθανότητα να έχει ανακύψει θέμα πιθανών αντιανταγωνιστικών πρακτικών, ενώ τόνισε πως παρά τις αντιδράσεις, η Αρχή θα προχωρήσει στην υιοθέτηση των νέων προτύπων για τους λογαριασμούς και τις αιτήσεις προσφοράς ρεύματος, καθώς και για την κατάργηση υπό προϋποθέσεις της ρήτρας αποχώρησης των καταναλωτών. Ο κ. Δαγούμας εστίασε ιδιαίτερα στο θέμα του εκσυγχρονισμού του πλαισίου που διέπει τη λειτουργία των Διαχειριστών και δεσμεύτηκε ότι η ΡΑΕ θα παρέχει κίνητρα ώστε να συμβάλει στη βελτίωσή τους.

«Οι Ανεξάρτητοι Διαχειριστές αποτελούν το θεμέλιο λίθο της δημοκρατίας και πρέπει να ενδυναμωθούν», είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, αναφέρθηκε στο ζήτημα των ρυθμιζόμενων χρεώσεων που εφαρμόζονται σε όλους τους πελάτες, ανεξάρτητα από τον προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας, ιδίως καθώς εντείνεται η προσπάθεια για την Ενεργειακή Μετάβαση, και είπε πως οι Διαχειριστές θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, επειδή «τα χρήματα που πληρώνουν οι καταναλωτές δεν είναι στραγάλια»…  

Εξειδικεύοντας την ομιλία του, ο κ. Δαγούμας εξήγησε το πώς ο καίριος ρόλος των μονάδων αποθήκευσης ενέργειας, που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αποτυπώνεται στο κύμα αιτήσεων για την παροχή αδειών παραγωγής που έχει εκδώσει έως τώρα η ΡΑΕ. Η Αρχή έχει λάβει αιτήσεις για άδειες παραγωγής για 181 σχέδια που αφορούν σε μονάδες αποθήκευσης, συνολικής ισχύος 14,3 γιγαβάτ, στα οποία περιλαμβάνονται και 14 έργα αντλησιοταμίευσης, με συνολική ισχύ 3,04 γιγαβάτ, όπως είναι, για παράδειγμα και η μεγάλη επένδυση που προωθεί η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην περιοχή της Αμφιλοχίας.

Ακόμη, σε αυτά τα 181 σχέδια, τα 120 αφορούν σε μονάδες καθαρής αποθήκευσης, ήτοι μπαταρίες κλπ, συνολικής ισχύος 9,64 γιγαβάτ και επίσης, 47 επενδυτικά σχέδια για μονάδες αποθήκευσης σε συνδυασμό με ΑΠΕ, με ισχύ 1,67 γιγαβάτ.

Ο κ. Δαγούμας υποστήριξε, όμως, πως η πλημμυρίδα των αιτήσεων και αδειών παραγωγής για ΑΠΕ δεν αποτυπώνεται και στην υλοποίηση του συνόλου των έργων, αφού, όπως είπε, έως σήμερα μπορεί να έχουν δοθεί άδειες παραγωγού σε 5.542 αιτήματα, συνολικής ισχύος 95 γιγαβάτ, όμως μόλις ένα 10% με 20% θα υλοποιηθεί στο τέλος.

Όσο για την κατανομή των σχεδίων που έχουν λάβει βεβαίωση παραγωγού, ή άδειες παραγωγής, 1.983 αιτήσεις αφορούν σε νέα αιολικά πάρκα, συνολικής ισχύος 32,9 γιγαβάτ, άλλες δύο αιτήσεις σε υπεράκτια αιολικά, ισχύος 714 μεγαβάτ, 2.706 αιτήσεις για φωτοβολταϊκά, με συνολική ισχύ 59 γιγαβάτ, 45 σε έργα ηλιοθερμίας, 540 αιτήσεις για μικρά υδροηλεκτρικά, 100 αιτήσεις για βιομάζα και τέλος, 166 αιτήσεις για υβριδικά έργα στα μη διασυνδεδεμένα νησιά.

Ο κ. Δαγούμας ανέφερε πως το επίπεδο αδειοδότησης που παρέχει η Αρχή κρίνεται ιδιαιτέρως αποτελεσματικό, χωρίς να παραλείψει να τονίσει πως διαπιστώνονται καθυστερήσεις στην έκδοση των όρων σύνδεσης και των σχετικών επενδύσεων, και γι’ αυτό το λόγο βρίσκεται σε επαφές μ το ΥΠΕΝ και τους λοιπούς Ανεξάρτητους Διαχειριστές για επίσπευση των διαδικασιών. Πρόσθεσε δε πως στην αρχή του επομένου έτους αναμένεται να προωθηθεί η ανάθεση μελέτης για γνωμοδότηση στο ΥΠΕΝ, σχετικά με τις διαγωνιστικές διαδικασίες που θα ευνοούν τη σύναψη διμερών συμβολαίων ενέργειας, δηλαδή τα πιο γνωστά ως Corporate/Merchant PPAs.

Προέβη, επίσης σε μια συνοπτική ανάλυση της Αγοράς Επόμενης Ημέρας και εξήγησε γιατί έχει προσλάβει έντονα ανοδικές τάσεις τους τελευταίους μήνες, με αποτέλεσμα η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος να έχει σκαρφαλώσει στα 228 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ σημείωσε πως η ηλεκτρική διασύνδεση με την Βουλγαρία θα έχει ολοκληρωθεί μεταξύ Μαΐου-Ιουνίου του επομένου έτους. Τέλος, υποστήριξε πως οι υψηλές τιμές των δικαιωμάτων εκπομπών CO2 ήρθαν για να μείνουν, κάτι που όπως είπε, θα επιταχύνει τις δράσεις προς την κατεύθυνση της Ενεργειακής Μετάβασης. 

Σχετική ήταν και η παρέμβαση, στο 25ο Εθνικό Συνέδριο του ΙΕΝΕ του Παναγιώτη Παπασταματίου, Γενικού Διευθυντή της ΕΛΕΤΑΕΝ, ο οποίος τυποστήριξε ότι εάν δεν αρθούν τα εμπόδια που υφίστανται σήμερα για την ταχεία αδειοδότηση έργων ΑΠΕ, οι στόχοι που έχει θέσει η Ε.Ε. κινδυνεύουν να μην εκπληρωθούν. Γι’ αυτό, τόνισε, θα πρέπει το ελληνικό δημόσιο, για κάθε πρόταση που κατατίθεται να λαμβάνει οριστική απόφαση εντός το πολύ δύο ετών, ασχέτως θετική ή απορριπτική. «Έτσι θα γνωρίζουν όλοι τί πρέπει να γίνει» και δεν θα εμφανίζεται ο χάρτης της χώρας γεμάτος με μονάδες ΑΠΕ, -αναφερόταν στον χάρτη της ΡΑΕ που απεικονίζει τις άδειες παραγωγής.

«Η ταχεία αδειοδότηση θα ενισχύσει την ανάπτυξη, αλλά και την τοπική αποδοχή» τόνισε, για να θυμίσει στους συνέδρους, ότι το ποσοστό υλοποίησης έργων αιολικής ενέργειας, σε σχέση με τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί, κινείται σήμερα σε επίπεδα χαμηλότερα από το 5%!