Οι Μέτοχοι της Shell Ενέκριναν την Πρόταση για τη Μεταφορά της Έδρας Από τη Χάγη στο Λονδίνο

Οι Μέτοχοι της Shell Ενέκριναν την Πρόταση για τη Μεταφορά της Έδρας Από τη Χάγη στο Λονδίνο
energia.gr
Σαβ, 11 Δεκεμβρίου 2021 - 17:14

Οι μέτοχοι της Royal Dutch Shell PLC υπερψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία την Παρασκευή την πρόταση για τον τερματισμό της διπλής μετοχικής δομής της εταιρείας και τη μεταφορά της έδρας της στο Λονδίνο από τη Χάγη. Όπως μετέδιδε στις 2 το μεσημέρι της Παρασκευής (ώρα Ελλάδος) με καταμετρημένο περίπου το 58% των ψήφων των μετοχών, ένας προκαταρκτικός απολογισμός έδειξε ότι το 99% υποστήριξε το ειδικό ψήφισμα που επιτρέπει την αλλαγή της εταιρικής δομής. Τα επίσημα αποτελέσματα αναμένονταν αργότερα μέσα στην ημέρα, αλλά δεν προβλεπόταν σημαντική αλλαγή καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των θεσμικών μετόχων είχε ψηφίσει νωρίς

Η πρόταση, σύμφωνα με την οποία η εταιρεία θα μετονομαστεί σε Shell PLC, χάνοντας τον τίτλο "Royal Dutch" που είχε για περισσότερο από έναν αιώνα, απαιτεί έγκριση από το 75% των ψήφων των μετόχων. Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Shell επρόκειτο να συναντηθούν αργότερα για να λάβουν την τελική απόφαση, με την κίνηση να προγραμματίζεται κάποια στιγμή στις αρχές του 2022.

Τα διοικητικά συμβούλια της εταιρείας παρουσίασαν το σχέδιο τον Νοέμβριο, λέγοντας ότι η απλούστευση θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της Shell και θα διευκόλυνε την πληρωμή μερισμάτων και την επαναγορά μετοχών.

Οι επικριτές του σχεδίου αντιτείνουν ότι η απόφαση της Shell υποκινήθηκε εν μέρει από απόφαση ολλανδικού δικαστηρίου τον Μάιο που υποχρεώνει την εταιρεία να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα κατά 45% έως το 2030. Η Shell, η οποία έχει ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, λέει ότι η περιβαλλοντική της πολιτική δεν θα επηρεαστεί από την κίνηση. «Έχουμε σημαντικές δραστηριότητες εδώ στην Ολλανδία ... και αυτό δεν θα αλλάξει καθόλου από μία πιθανή αλλαγή τοποθεσίας», δήλωσε ο πρόεδρος Άντριου Μακένζι πριν από την ψηφοφορία.

Ομάδα διαδηλωτών έξω από τη συνάντηση της Παρασκευής στο ολλανδικό λιμάνι του Ρότερνταμ φώναζαν «Η Shell πρέπει να πέσει!». Ένα πανό έγραφε: «Δεν μπορείς να  δραπετεύσεις και να κρυφτείς από την Κλιματική Δικαιοσύνη».

Η φορολογία ήταν άλλος ένας παράγοντας που βάρυνε στην λήψη της απόφασης. Επειδή τα κεντρικά γραφεία και η φορολογική έδρα της εταιρείας βρίσκονται πλέον στην Ολλανδία, τα μερίσματα που καταβάλλει για τις μετοχές της επιπέδου «Α» υπόκεινται σε ολλανδικό φόρο παρακράτησης 15%. Οι ανάλογες πληρωμές για μετοχές επιπέδου «Β» διανέμονται μέσω ενός Μηχανισμού Πρόσβασης σε Μερίσματα διά ενός καταπιστεύματος που είναι εγγεγραμμένο στο νησί Jersey της Μάγχης με στόχο την αποφυγή του ολλανδικού φόρου. Η νέα δομή της ενιαίας μετοχής και η βρετανική φορολογική αρχή θα επιλύσουν αυτά τα ζητήματα, καθώς η Βρετανία δεν επιβάλλει παρακράτηση φόρου μερίσματος.

Η εταιρεία σχεδιάζει να επιστρέψει 7 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα στους μετόχους από την πώληση περιουσιακών στοιχείων φυσικού αερίου στις ΗΠΑ στην ConocoPhillips. Η ολλανδική κυβέρνηση δήλωσε «απογοητευμένη» από την απόφαση της Shell να αποχωρήσει. Ένα μέλος του κόμματος των Πρασίνων στο ολλανδικό κοινοβούλιο έθεσε την ιδέα της επιβολής «φόρου εξόδου» στην εταιρεία, αλλά δεν κατάφερε να κερδίσει υποστήριξη.

Μετά την ψηφοφορία, ο Μακένζι δήλωσε ότι η εταιρεία «θα συνεχίσει να είναι πολύ περήφανη που η Ολλανδία είναι μέρος της κληρονομιάς μας» και πρόσθεσε ότι η εταιρεία θα διατηρήσει σημαντική παρουσία στη χώρα.