Στα 10 Ευρώ Ανά MWh η Έκτακτη Εισφορά των Ηλεκτροπαραγωγών – Στο Ν/Σ για το Υπερταμείο η Σχετική Τροπολογία

Στα 10 Ευρώ Ανά MWh η Έκτακτη Εισφορά των Ηλεκτροπαραγωγών – Στο Ν/Σ για το Υπερταμείο η Σχετική Τροπολογία
energia.gr
Τρι, 30 Ιουλίου 2024 - 15:40

Στα 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα υπολογίζεται η έκτακτη εισφορά που θα επιβληθεί στους ηλεκτροπαραγωγούς για τις επιδοτήσεις των τιμολογίων του Αυγούστου, με την σχετική τροπολογία να αναμένεται να κατατεθεί σήμερα σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών. Στόχος είναι να εξασφαλιστεί ποσό της τάξης των 30 έως 40 εκατ. ευρώ. Όπως, εξάλλου, τόνισε στην εισήγησή του στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός (εδώ), στόχος της τροπολογίας είναι να σταλεί ένα σαφές μήνυμα ότι όποτε υπάρχουν στρεβλώσεις οι οποίες αποδίδονται στη μη εύρυθμη λειτουργία της αγοράς η κυβέρνηση είναι έτοιμη να παρέμβει, προς όφελος των καταναλωτών

“Eλπίζω αυτό να είναι κάτι το οποίο να μην χρειαστεί να το κάνουμε πιο συχνά από ό,τι απαιτείται”, έσπευσε να συμπληρώσει ο κ. Μητσοτάκης. Εξάλλου, η διάρκεια του φόρου θα είναι από έναν έως τρεις μήνες ανάλογα με τις εξελίξεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Η εν λόγω τροπολογία θα προβλέπει εισφορά 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα ανώτερης θερμογόνου δύναμης φυσικού αερίου και υπολογίζεται επί της ποσότητας φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται από κάθε υπόχρεο παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η τροπολογία κατατίθεται από το ΥΠΕΝ στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την αναδιάταξη του Υπερταμείου το οποίο βρίσκεται υπό συζήτηση στις επιτροπές της Βουλής.

Το ύψος της επιδότησης θα ανακοινωθεί στις 2 Αυγούστου, αφού οι προμηθευτές ανακοινώσουν τα τιμολόγια του ερχόμενου μήνα. Με βάση την εικόνα της χονδρεμπορικής αγοράς αλλά και την πρόθεση των παρόχων να συγκρατήσουν τις τιμές προβλέπονται σχετικά περιορισμένες ανάγκες επιδοτήσεων της τάξης των 2 – 3 λεπτών ανά κιλοβατώρα.

Εξάλλου, όπως αναφέρει και το ΙΕΝΕ στο πιο πρόσφατο εβδομαδιαίο Δελτίο Ενεργειακής Ανάλυσής του, που δημοσιεύθηκε σήμερα (εδώ), η μέση Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς (ΤΕΑ) κινήθηκε πτωτικά το περασμένο επταήμερο. Ειδικότερα, η μέση ΤΕΑ στο χρονικό διάστημα μεταξύ 22 Ιουλίου και 28 Ιουλίου 2024 ανήλθε στα €137,27 MWh, δηλαδή μειωμένη σε ποσοστιαία βάση κατά 18,21% από τη μέση ΤΕΑ της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας, με τη μέγιστη και την ελάχιστη ΤΕΑ να διαμορφώνονται στα €850,00/MWh και στα €0,04/MWh αντιστοίχως. Αξίζει να αναφερθεί ότι η υψηλότερη μέση ΤΕΑ, ανά ημέρα, που καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα, επετεύχθη την περασμένη Δευτέρα (22/7) φτάνοντας τα €219,28/MWh.

Σύμφωνα με ανάλυση του ΙΕΝΕ, παρά τη σημαντική υποχώρηση κατά 118 GWh της παραγωγής των μονάδων ΑΠΕ, οι τιμές στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας πήραν την κατιούσα, καθώς καθοδικές πιέσεις ασκήθηκαν τόσο από την πτώση της ζήτησης όσο και από την αύξηση των καθαρών εισαγωγών, με τη χώρα να επιστρέφει ως καθαρός εισαγωγέας, μετά από 5 εβδομάδες εξαγωγικού χαρακτήρα.

Εξάλλου, σήμερα και την Τρίτη 29 Ιουλίου, η ΤΕΑ διαμορφώθηκε στα 104,26 ευρώ/MWh, μειωμένη κατά 2% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα. Η υψηλότερη τιμή στη διάρκεια του 24ώρου ανήλθε στα 208,04 ευρώ/MWh και το χαμηλό 24ωρου στα 59,69 ευρώ/MWh.