Μία αμερικανική νεοφυής επιχείρηση προσελκύει το ενδιαφέρον των ευρωπαϊκών πετρελαϊκών, ερευνώντας τη δυνατότητα δέσμευσης άνθρακα μέσω αλάτων. Η Mantel Capture δημιουργήθηκε από τρεις απόφοιτους του κορυφαίου ΜΙΤ και πειραματίζεται με μία καινοτόμα μέθοδο συλλογής εκπομπών CO2 που θα μπορούσε να μειώσει κατακόρυφα το κόστος για τις ρυπογόνες επιχειρήσεις

Η Shell και η Eni είναι οι μεγαλύτερες επενδύτριες στο αμερικανικό start-up Mantel Capture, το οποίο έχει προσελκύσει επίσης επενδύσεις από την ΒΡ, καθώς και μία σειρά πράσινων επενδυτικών ταμείων. Ο πρώτος γύρος συγκέντρωσης κεφαλαίων κατάφερε να αγγίξει τα 30 εκατομμύρια δολάρια, αρκετά προκειμένου η Mantel Capture να κατασκευάσει μία μονάδα δέσμευσης άνθρακα σε ένα πραγματικό εργοστάσιο παραγωγής χαρτιού. Η πειραματική μονάδα στοχεύει να συλλέξει 1800 τόνους ρύπων CO2 σε ετήσια βάση, ποσότητα που είναι σχεδόν 10 φορές μεγαλύτερη από τις εργαστηριακές καταγραφές.

 

Σχέδιο της μονάδας δέσμευσης άνθρακα. Πηγή: Mantel Capture. 


Η Mantel Capture χρησιμοποιεί λιωμένα άλατα, ιδανικά για τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν εντός των καμινιών και των λεβήτων που υπάρχουν στις βιομηχανικές μονάδες. Το πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι πως απαιτεί πολύ λιγότερη ενέργεια, κάτι που μειώνει δραματικά το κόστος της δέσμευσης άνθρακα. Αξίζει να σημειωθεί πως το υψηλό κόστος είναι το πραγματικό τροχοπέδη στην ανάπτυξη των τεχνολογιών δέσμευσης, καθώς η επιστημονική γνώση υπάρχει σχεδόν για έναν αιώνα, αλλά η έλλειψη πόρων δεν έχει επιτρέψει την εφαρμογή της. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Mantel Capture, η καινοτόμος προσέγγισή τους θα μπορούσε να ρίξει το κόστος στα 30-50 δολάρια ανά τόνο, καθιστώντας τη διαδικασία οικονομικά βιώσιμη.

Οι μέθοδοι δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα συγκεντρώνουν όλο και μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον καθώς οι ρυπογόνες βιομηχανίες καθυστερούν τις διαδικασίες απανθρακοποίησης. Ωστόσο, η προσέγγιση της συλλογής έναντι της μείωσης των ρύπων δέχεται κριτική από τους περιβαλλοντικούς ακτιβιστές που πιστεύουν ότι το net zero μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της ριζικής αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου.