ΗΠΑ: Η Τάση για Εξαγορές και Συγχωνεύσεις στα Ορυκτά Καύσιμα Εξαπλώνεται και Πέρα Από το Τέξας

ΗΠΑ: Η Τάση για Εξαγορές και Συγχωνεύσεις στα Ορυκτά Καύσιμα Εξαπλώνεται και Πέρα Από το Τέξας
της Αρχοντίας Γ. Καλλιτέρη
Πεμ, 5 Σεπτεμβρίου 2024 - 18:27

Ο κλάδος των ορυκτών καυσίμων στις ΗΠΑ παραμένει σε φάση ενοποίησης, με τις αμερικανικές εταιρείες να δραστηριοποιούνται έντονα σε εξαγορές και συγχωνεύσεις. Ωστόσο, σε αντίθεση με τα μέχρι πρότινος δεδομένα, το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται εκτός Τέξας, αναδεικνύοντας νέα κέντρα παραγωγής υδρογονανθράκων. Η συμβουλευτική εταιρεία Rystad δημοσίευσε μία νέα έκθεσή της που αναδεικνύει τη συνεχιζόμενη προθυμία του πετρελαϊκού κλάδου να ενοποιήσει την αγορά

Οι αμερικάνοι παραγωγοί ορυκτών καυσίμων έχουν ξοδέψει σχεδόν 100 δις δολάρια σε εξαγορές και συγχωνεύσεις εντός του 2024, ενώ assets αξίας 46 δις είναι διαθέσιμα προς πώληση. Ο αριθμός αυτός προσεγγίζει το ρεκόρ του 2023, όταν είχαν καταγραφεί συμφωνίες που άγγιξαν τα 155 δις.

Αυτό το κύμα συγκέντρωσης αφορά κυρίως στην πώληση περιουσιακών στοιχείων που είχαν αναπτυχθεί από ιδιωτικούς επενδυτές και περνούν πλέον στα χέρια των μεγαλύτερων επιχειρήσεων του τομέα. Ωστόσο, σε αντίθεση με το προηγούμενο εξάμηνο (Ιούλιος-Δεκέμβριος 2023), όταν το 92% των συμφωνιών εντοπίζονταν στη Λεκάνη Permian, οι συμφωνίες του 2024 καλύπτουν μεγαλύτερο γεωγραφικό εύρος.

Οι λεκάνες ορυκτών καυσίμων των ΗΠΑ. Πηγή: Mike Chillit.

Τα τρία ανερχόμενα σημεία επενδυτικού ενδιαφέροντος είναι η Λεκάνη Marcellus στην Πενσυλβάνια με 14% των φετινών συμφωνιών, η Λεκάνη Eagle Ford στο νοτιοανατολικό Τέξας με 13%, και η Λεκάνη Bakken στη Βόρεια Ντακότα με 12%. Κινητικότητα καταγράφεται και στη Λεκάνη Uinta στη Γιούτα. Εντούτοις, η Λεκάνη Permian συνεχίζει να ηγείται, με 46% των συμφωνιών εντός του 2024.

Η δραστηριότητα των μεγάλων πετρελαϊκών αναδεικνύει και τις προβλέψεις τους για το άμεσο μέλλον. Ασχέτως του ποιος θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ, οι αμερικανικοί κολοσσοί των υδρογονανθράκων εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι για το μέλλον του κλάδου.