Μείωση της κατανάλωσης βιοκαυσίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2031, λόγω της απομάκρυνσης των μεταφορών από τα ορυκτά καύσιμα, καθώς και κατακόρυφο περιορισμό των εισαγωγών φοινικέλαιου, λόγω των αυστηρότερων περιβαλλοντικών ρυθμίσεων, προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στις εκτιμήσεις της για τη γεωργία την περίοδο 2021-2031, η Κομισιόν προβλέπει πως η χρήση βιοντίζελ

 

στην Ε.Ε. θα μειωθεί κατά 24%, στα 14,3 δισ. λίτρα το 2031, μετά την κορύφωση στα 18,9 δισ. λίτρα το 2023. Η χρήση βιοαιθανόλης θα επηρεαστεί λιγότερο, ωστόσο θα μειωθεί και αυτή κατά 10%, στα 6,4 δισ. λίτρα το 2031, αφού αυξηθεί προηγουμένως στα 7,1 δισ. λίτρα το 2023.

Σύμφωνα με την οδηγία της Ε.Ε. για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα βασιζόμενα στο φοινικέλαιο καύσιμα θα καταργηθούν έως το 2030, καθότι το φοινικέλαιο έχει ταξινομηθεί ως υπεύθυνο για την υπερβολική αποψίλωση, κίνηση η οποία έχει προκαλέσει έντονες διαμαρτυρίες από τις χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή φοινικέλαιου, τη Μαλαισία και την Ινδονησία.

Οι εισαγωγές φοινικέλαιου στην Ε.Ε. αναμένεται να μειωθούν στα 4 εκατ. τόνους έως το 2031 από 6,5 εκατ. τόνους φέτος, με το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης να αποδίδεται από την Κομισιόν στον περιορισμό της ζήτησης για βιοντίζελ.

Η Ε.Ε. αναμένεται να παραμείνει καθαρός εισαγωγέας βιοκαυσίμων, ωστόσο οι εισαγωγές βιοντίζελ ενδέχεται να περιοριστούν από τους αντισταθμιστικούς δασμούς στις εισαγωγές από την Αργεντινή και την Ινδονησία. Για την παραγωγή αιθανόλης, η Κομισιόν αναμένει ότι ο αραβόσιτος θα παραμείνει η κυρίαρχη πρώτη ύλη, με μερίδιο περί το 44%, ενώ η χρήση σιταριού θα μειωθεί, με τα υπόλοιπα δημητριακά και τα ζαχαρότευτλα να παραμένουν σχετικά σταθερά.

Στις ΗΠΑ

Εν τω μεταξύ, τον περιορισμό της προστιθέμενης ποσότητας βιοκαυσίμων στο μίγμα καυσίμων που χρησιμοποιείται στα αμερικανικά διυλιστήρια πρότεινε η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν. Η απόφαση αυτή αποσκοπεί στο να ανακουφίσει τα αμερικανικά διυλιστήρια, αφότου η υγειονομική κρίση έπληξε την εγχώρια ζήτηση για καύσιμα. Η πρόταση, ωστόσο, δέχτηκε έντονες επικρίσεις τόσο από τη βιομηχανία πετρελαίου, που υποστηρίζει πως τα μέτρα δεν είναι αρκετά, όσο και από τον τομέα των βιοκαυσίμων, ο οποίος υποστηρίζει πως η αναδρομική απόφαση για το μέγεθος του μίγματος θα πλήξει τους αγρότες. Στην πρώτη σημαντική απόφαση του Αμερικανού προέδρου όσον αφορά τα βιοκαύσιμα, η Αμερικανική Υπηρεσία για την Προστασία του Περιβάλλοντος (EPA) πρότεινε να καθοριστεί αναδρομικά το σύνολο της ποσότητας των ανανεώσιμων καυσίμων στα 17,13 δισ. γαλόνια για το 2020. Το ποσό αυτό είναι μειωμένο από τα 20,09 δισ. γαλόνια τον χρόνο που είχε οριστεί πριν από την πανδημία του κορονοϊού. Για φέτος η ποσότητα καθορίστηκε στα 18,52 δισ. γαλόνια και για το 2022 στα 20,77 δισ. γαλόνια.

(Aπό τη Ναυτεμπορική)