Η HSBC Αναμένει από τους Πελάτες της στην Ασία Σχέδιο για την Έξοδο από τα Ορυκτά Καύσιμα Μέχρι το Τέλος του 2023

Η HSBC Αναμένει από τους Πελάτες της στην Ασία Σχέδιο για την Έξοδο από τα Ορυκτά Καύσιμα Μέχρι το Τέλος του 2023
energia.gr
Τετ, 15 Δεκεμβρίου 2021 - 09:51

Η HSBC παρουσίασε την πολυαναμενόμενη πολιτική της στην Ασία για τη χρηματοδότηση έργων θερμικού άνθρακα την Τρίτη και ανακοίνωσε ότι αναμένει από όλους τους πελάτες της να έχουν ένα σχέδιο για την έξοδο από τα ορυκτά καύσιμα μέχρι το τέλος του 2023. Ο άνθρακας είναι αμφιλεγόμενος για τις κυβερνήσεις σε όλη την Ασία, καθώς προσπαθούν να απομακρυνθούν

από τη φθηνή και ευρέως χρησιμοποιούμενη, αλλά υψηλής έντασης άνθρακα πηγή ενέργειας για να συμβάλουν στην εκπλήρωση μιας παγκόσμιας δέσμευσης για μείωση των εκπομπών στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με το σχέδιό της, η HSBC θα μειώσει την έκθεση στη χρηματοδότηση θερμικού άνθρακα κατά τουλάχιστον 25% έως το 2025 και 50% έως το 2030, αν και πελάτες εκτός ΕΕ ή εκτός ΟΟΣΑ θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν έως την παγκόσμια σταδιακή κατάργηση έως το 2040, η βιωσιμότητά της είπε ο επικεφαλής στο Reuters.

Ωστόσο, ομάδες που είχαν κάνει εκστρατεία για την HSBC να εκδώσει μια ρητή πολιτική για τον θερμικό άνθρακα είπαν ότι το σχέδιο της τράπεζας δεν προχώρησε αρκετά και εξακολουθούσε να μην έχει επαρκή «επείγον».

Βασιζόμενη σε μια υπάρχουσα δέσμευση να μην χρηματοδοτήσει νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα ή θερμικά ανθρακωρυχεία, η HSBC είπε ότι η πολιτική της θα βοηθήσει στη σταδιακή κατάργηση της υπάρχουσας χρήσης άνθρακα σύμφωνα με την επιστήμη της κλιματικής αλλαγής και θα αναθεωρείται ετησίως.