Προμηνύεται Στροφή της Ενεργειακής Πολιτικής

Κρίνοντας από τις πρόσφατες δηλώσεις (15/12) του πρωθυπουργού στην Γερμανική εφημερίδα Handelsblatt αλλά και βάσει πληροφοριών από αξιόπιστες πηγές του πόρταλ η κυβέρνηση φαίνεται ότι προετοιμάζει το έδαφος για επανακαθορισμό βασικών αξόνων της ενεργειακής της πολιτικής. Από την μια πλευρά η πρωτόγνωρη κρίση στην Ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά με τις ιδιαίτερα υψηλές τιμές αερίου και ηλεκτρισμού που ήρθαν για να μείνουν, και αφετέρου ο προβληματισμός για την επάρκεια ενεργειακής προμήθειας -κυρίως φ. αερίου-υποχρεώνουν την κυβέρνηση σε μια συνολική αναθεώρηση βασικών στόχων στον τομέα παραγωγής και εκμετάλλευσης των εγχώριων ενεργειακών πόρων.

energia.gr
Πεμ, 16 Δεκεμβρίου 2021 - 08:24

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το πόρταλ σε κλειστή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες στου Μαξίμου ζητήθηκε από ομάδα ειδικών σε θέματα ενέργειας και ασφαλείας να προχωρήσουν σε νέες εκτιμήσεις για το δυναμικό των αποθεμάτων φυσικού αερίου στα αδειοδοτημένα θαλάσσια τεμάχια νότια και δυτικά της Κρήτης ενώ δόθηκαν οδηγίες για επαναδιατύπωση του χρονοδιαγράμματος απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων. Αυτό προέκυψε μετά από έκθεση του Διαχειριστή προς το ΥΠΕΝ για την κατάσταση ετοιμότητας των υπαρχόντων θερμικών μονάδων (λιγνίτη και φυσικού αερίου) προκειμένου να διασφαλισθεί η αδιάλειπτη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας εν όψει του χειμώνα.

Στην ανωτέρω συνάντηση εκφράστηκε προβληματισμός για τη μεγάλη εξάρτηση της χώρας από τις διαρκώς αυξανόμενες εισαγωγές φ.αερίου (που εφέτος αναμένεται να ξεπεράσουν τα 6,0 Δισεκ Κυβ.Μέτρα, και αποτελεί ιστορικό υψηλό) και που δεν προβλέπεται να μειωθούν σύντομα, καθώς το φ.αέριο καλύπτει σταθερά πλέον το 50% της ηλεκτροπαραγωγής και η χρήση του αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω καθώς επεκτείνεται διαρκώς σε όλη την Ελλάδα μέσω νέων υπό κατασκευή δικτύων. Ακόμα το γεγονός ότι όλοι οι χερσαίου αγωγοί αερίου, που μεταξύ τους καλύπτουν σχεδόν το 70% των εισαγωγών, διέρχονται μέσω Τουρκίας αξιολογείται ως λίαν ανησυχητικός παράγων εν όψει των τεταμένων σχέσεων με την γείτονα.

Επιπλέον, με το αυξανόμενο κόστος εισαγωγών φ. αερίου υπάρχει αρνητικός αντίκτυπος στο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών που με τη σειρά του επηρεάζει επί τα χείρω την δημοσιοοικονομική κατάσταση. Ως εκ τούτου εξετάζεται πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο να ζητήσει το ΥΠΕΝ, μέσω της ΕΔΕΥ, από τις παραχωρησιούχες εταιρείες ( ΕxxonMobil, Total, ΕΛΠΕ) να υποβάλλουν αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα ερευνών με στόχο την επίσπευση των σεισμικών και γεωτρητικών ερευνών.

Βάσει των ανωτέρω εξελίξεων, και με την ενθάρρυνση της Γαλλίας αλλά και γειτονικών χωρών που αποβλέπουν στην Ελλάδα για την προμήθεια φ. αερίου, φαίνεται ότι στους κόλπους της κυβέρνησης έχουν επικρατήσει το τελευταίο διάστημα πλέον νηφάλιες σκέψεις ως προς τις ενεργειακές προοπτικές της χώρας με αποτέλεσμα να υπάρξει στροφή 180 μοιρών σε επίπεδο στόχων με ευρεία αποδοχή του φυσικού αερίου ως βασικού καυσίμου κατά την ενεργειακή μετάβαση. Προς αυτή την κατεύθυνση συνηγορεί και η απόφαση της ΕΕ (που όμως δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί επίσημα) για την επανένταξη του φ. αερίου και της πυρηνικής ενέργειας στο EU Taxonomy. Άρα αναμένεται ότι θα ενθαρρυνθούν οι επενδύσεις στην παραγωγή, αποθήκευση (που έχει μεγάλη σημασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο) αεριοποίηση, μεταφορά και διανομή φ. αερίου. Εν κατακλείδι αυτό σημαίνει ότι οι οικολόγοι και οι άλλοι συμπαθούντες εντός της κυβέρνησης έχασαν την μάχη και άρα τα κοιτάσματα φ. αερίου δεν θεωρούνται πλέον εγκλωβισμένα αποθέματα (stranded assets).

Διαβάστε ακόμα