Σε Κίνδυνο τα Εκμεταλλεύσιμα Κοιτάσματα Πετρελαίου & Φ.Αερίου Λόγω Κλιματικής Αλλαγής

Σε Κίνδυνο τα Εκμεταλλεύσιμα Κοιτάσματα Πετρελαίου & Φ.Αερίου Λόγω Κλιματικής Αλλαγής
energia.gr
Πεμ, 16 Δεκεμβρίου 2021 - 16:40

H κλιματική κρίση ορθώνει σημαντικές απειλές για την πλειοψηφία των υφισταμένων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου σε όλο τον κόσμο, καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι καταιγίδες, οι πλημμύρες και οι υψηλές ή πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, απότοκο της αλλαγής του κλίματος, πολλαπλασιάζονται μ ολοένα και ταχύτερο ρυθμό, σημειώνει οίκος διαχείρισης κινδύνων, Verisk Maplecroft. Σε έκθεσή της, η εταιρεία risk mnagement που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναφέρει πως η πρόσβαση σε κοιτάσματα 600 δισ. βαρελιών πετρελαίου, ή ποσοστό 40% της παγκόσμιας ανακτήσιμης ποσότητας των αποθεμάτων υδρογονανθράκων απειλείται εξαιτίας ακριβώς των ακραίων μεταβολών του καιρού.

Μεταξύ των χωρών με υψηλή παραγωγή υδρογονανθράκων, που κατατάσσονται πρώτες σε αυτό τον δυσοίωνο0 κατάλογο συμπεριλαμβάνονται η Σαουδική Αραβία, το Ιράκ και η Νιγηρία, αναφέρει η Verisk Maplecroft.

Παράλληλα, τονίζεται πως η κλιματική κρίση προκάλεσε, φέτος, προβλήματα στη βιομηχανία παραγωγής καυσίμων, όταν ακραία καιρικά φαινόμενα έπληξαν το ενεργειακό κέντρο παραγωγής και διύλισης πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ, στην Ακτή του Κόλπου του Μεξικού, και επέφερε ελλείψεις καυσίμων, αλλά και μείωση της παραγωγής.

"Αυτά τα φαινόνενα θα γίνονται όλο και πιο συχνά και πιο ακραία, προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερα πλήγματα στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου", είπε χαρακτηριστικά ένας εκ των κορυφαίων αναλυτών για το περιβάλλον, στην Verisk Maplecroft.

Η εταιρεία risk management επισημαίνει πως πάνω από το 10% των ανακτήσιμων ενεργειακά εκμεταλλεύσιμων αποθεμάτων βρίσκονται σε περιοχές υψηλού κινδύνου, ενώ περίπου το 1/3 αυτών των περιοχών κοιτασμάτων χαρακτηρίζονται ως υψηλού κινδύνου για ακραία καιρικά φαινόμενα. Ιδίως για την Σαουδική Αραβία ως τέτοια χαρακτηρίζονται η υπερβολική ζέστη, η έλλειψη νερού, αλλά και οι αμμοθύελλες, σύμφωνα με την έρευνα.

Όσο αφορά δε στην Νιγηρία, δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγό πετρελαίου στην Αφρική, όπου τα ενεργειακά κοιτάσματά της εντοπίζονται πέριξ του Δέλτα του ποταμού Νίγηρα, ως δυνάμει κίνδυνοι αναφέρονται η ξηρασία, αλλά και οι πλημμύρες.