H Ρωσία θα έχει αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου της κατά 2,1% έως το τέλος του έτους, σε σύγκριση με το 2020, ενώ οι αντίστοιχες αυξήσεις στην παραγωγή φυσικού αερίου θα είναι 10%, στον άνθρακα 9,5% και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατά 6%, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός της χώρας, Αλεξάντερ Νόβακ σε συνέντευξη που παρεχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Rossiya 24.

"Αν μιλήσουμε για δείκτες, η βιομηχανία ηλεκτρικής ενέργειας θα παράξει περίπου 6% περισσότερο σε σχέση με πέρυσι και η κατανάλωση θα αυξηθεί περίπου 5%. Αυτό δείχνει ότι η οικονομία μας ανακάμπτει, καταγράφοντας αύξηση της κατανάλωσης τόσο για τον πληθυσμό όσο και για την βιομηχανία. Θετικά επίσης αποτελέσματα θα δούμε και στη βιομηχανία πετρελαίου και αερίου.

Αναφερόμενος στην παραγωγή πετρελαίου, είπε ότι η κυβέρνηση του Κρεμλίνου αναμένει αύξηση της παραγωγής κατά 2,1% έως τις 31 Δεκεμβρίου, επιτυγχάνοντας μια παραγωγή της τάξης των 524 εκατ. τόνων. Αντίστοιχα τα νούμερα για το αέριο είναι υψηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Νόβακ, ο βασικός στόχος της Ρωσίας στους τομείς της ενέργειας και των καυσίμων είναι να μπορεί να καλύψει τις εγχώριες ανάγκες, αλλά και να διασφαλίσει τη δυναμική των εξαγωγών που έχουν σημαντικό θετικό πρόσημο στα έσοδα του προϋπολογισμού.

Τέλος, εκτίμησε πως η τιμή του πετρελαίου για το 2022 θα κυμανθεί, κατά βάση, πέριξ των 75 δολαρίων το βαρέλι.