Η Τουρκία οφείλει να υπογράψει και να κυρώσει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, απάντησε ο Ζοζέπ Μπορέλ, ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικών Ε.Ε., σε ερώτηση του Μανώλη Κεφαλογιάννη.

Ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. είχε θέσει ζητήματα αναφορικά με τη στάση της Τουρκίας και είχε ζητήσει να ενημερωθεί για τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί η Επιτροπή. Όπως είχε τονίσει, αφενός η Τουρκία παραμένει, αν και είναι μία υπό ένταξη χώρα στην Ε.Ε., ακόμη και σήμερα μία από τις ελάχιστες χώρες που δεν έχουν υπογράψει και κυρώσει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του ΟΗΕ. Μία διεθνής σύμβαση που αποτελεί κοινοτικό κεκτημένο, καθώς την έχουν υπογράψει όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., αλλά και η ίδια η Ε.Ε. ως διεθνής οργανισμός.

Αφετέρου, η Τουρκία προχώρησε στην οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Λιβύη με το παράνομο και άκυρο τουρκολιβυκό μνημόνιο, αμφισβητώντας το Άρθρο 121 της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας και απεμπολώντας το κυριαρχικό δικαίωμα των ελληνικών νησιών σε ΑΟΖ.

Απάντηση Μπορέλ

Στην καταλυτική του απάντηση ο κ. Μπορέλ, εξ ονόματος της Επιτροπής, αναφέρει ρητά, όσον αφορά την υποχρέωση της Τουρκίας να υπογράψει και να κυρώσει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας: «Η Τουρκία είναι υποψήφια προς ένταξη στην Ε.Ε. χώρα και ως εκ τούτου πρέπει να εναρμονίσει την εθνική της νομοθεσία με το κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέρος του οποίου αποτελεί η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS)».

Ενώ για το τουρκολιβυκό μνημόνιο ρητά αναφέρει: «Όπως αναφέρεται στην Ετήσια Έκθεση της Επιτροπής για την Τουρκία, οι συμφωνίες θαλάσσιας οριοθέτησης και οι στρατιωτικές συμφωνίες Τουρκίας-Λιβύης του 2019 θεωρούνται από την Ε.Ε. ότι παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών, δεν συμμορφώνονται με το εθιμικό διεθνές δίκαιο όπως κωδικοποιήθηκε από την UNCLOS και δεν έχουν νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη».

Στο μεταξύ, μηδενικό εφησυχασμό απέναντι στην Άγκυρα συνέστησε ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος σε συνέντευξή του, εκτιμώντας πάντως πως η γειτονική χώρα «δεν θα αποτολμήσει ένα θερμό επεισόδιο».

Διπλωματικές επαφές

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογο του Μιχαήλ Μισούστιν είχε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας οι κ. Μητσοτάκης και Μισούστιν συζήτησαν τη συνέχεια της διμερούς συνεργασίας στη βάση του Κοινού Προγράμματος Δράσεων Ελλάδας-Ρωσίας 2022-2024 που υιοθετήθηκε από τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στους τομείς της ενέργειας και του τουρισμού.

Επίσης χθες ο Κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Βιομηχανίας και Προηγμένης Τεχνολογίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Σουλτάν μπιν Αχμάντ Σουλτάν Αλ Τζαμπερ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στη χώρα μας. Με τον υπουργό των ΗΑΕ συναντήθηκε και ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας. Στη συνάντηση τονίστηκε εκ νέου ο «στρατηγικός και μοναδικός χαρακτήρας» των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, σχέσεις οι οποίες αποτυπώθηκαν στη συμφωνία για τη συνεργασία στην εξωτερική και αμυντική πολιτική και που δεν επηρεάζονται από τις οικονομικές σχέσεις με τρίτες χώρες.