Δάνειο 28.9 Εκατ. Ευρώ στα Σκόπια Από την ΕΙΒ για τη Διασύνδεση Φ. Αερίου με την Ελλάδα

Δάνειο 28.9 Εκατ. Ευρώ στα Σκόπια Από την ΕΙΒ για τη Διασύνδεση Φ. Αερίου με την Ελλάδα
energia.gr
Δευ, 27 Δεκεμβρίου 2021 - 14:35

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ) ανακοίνωσε την Πέμπτη, 23 Δεκεμβρίου, ότι θα παράσχει επενδυτικό δάνειο 28,9 εκατομμυρίων ευρώ στη Βόρεια Μακεδονία για την κατασκευή του τμήματος μήκους 68 χιλιομέτρων της διασυνοριακής διασύνδεσης φυσικού αερίου με την Ελλάδα

Το δάνειο συμπληρώνει μια επιχορήγηση 12,4 εκατομμυρίων ευρώ από το Επενδυτικό Πλαίσιο Δυτικών Βαλκανίων (WBIF) για τεχνική βοήθεια και υλοποίηση έργων, ανέφερε η ΕΙΒ σε σχετικό δελτίο τύπου.

Το τμήμα της διασύνδεσης φυσικού αερίου του κράτους των Σκοπίων θα ξεκινά από τα σύνορα με την Ελλάδα και θα τελειώνει κοντά στην πόλη Νεγκοτίνο. Η κατασκευή του σχεδιάζεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2022, δήλωσε στις 20 Δεκεμβρίου, ο υπουργός Οικονομίας της χώρας Κρέσνικ Μπεκτέσι. Η κυβέρνηση στα Σκόπια θα συνεισφέρει περίπου 54 εκατομμύρια ευρώ από τη συνολική επένδυση αξίας 100 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή της διασύνδεσης φυσικού αερίου, ανέφερε νωρίτερα.

Υπενθυμίζεται ότι οι κυβερνήσεις της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας υπέγραψαν συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού διασύνδεσης φυσικού αερίου τον Ιούλιο. Ο αγωγός μήκους 123 χιλιομέτρων θα εκτείνεται από τη Νέα Μεσημβρία της Ελλάδας έως το Νεγκοτίνο των Σκοπίων μέσω του συνοριακού σημείου ελέγχου Ευζώνων/Γευγελής, συνδέοντας τα εθνικά συστήματα μεταφοράς φυσικού αερίου των δύο χωρών, δήλωσε νωρίτερα ο ελληνικός διαχειριστής συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου ΔΕΣΦΑ.

Η αρχική ετήσια χωρητικότητά του θα είναι 1,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, με δυνατότητα διπλασιασμού. Η διασύνδεση θα βοηθήσει τη Βόρεια Μακεδονία να διασφαλίσει την ασφάλεια του εφοδιασμού με φυσικό αέριο και τη ρευστότητα στην αγορά φυσικού αερίου, καθώς και να παράσχει πρόσβαση στο φυσικό αέριο μέσω του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου.

Ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου περιλαμβάνει τον αγωγό Trans Adriatic Pipeline (TAP), South Caucasus Pipeline (SCP) και Trans Anatolian Pipeline (TANAP). Συνδεόμενος με τον TANAP στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία, ο TAP εκτείνεται σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική Θάλασσα πριν φτάσει στις ακτές της νότιας Ιταλίας όπου συνδέεται με το ιταλικό δίκτυο φυσικού αερίου.