Ινδία: Εξετάζει το Ενδεχόμενο να Σταματήσει η Κατασκευή Νέων Σταθμών Ηλεκτροπαραγωγής Από Άνθρακα

Ινδία: Εξετάζει το Ενδεχόμενο να Σταματήσει η Κατασκευή Νέων Σταθμών Ηλεκτροπαραγωγής Από Άνθρακα
energia.gr
Τρι, 28 Δεκεμβρίου 2021 - 14:53

Η Ινδία εξετάζει την αναθεώρηση της εως τώρα ενεργειακής της πολιτικής και τον τερματισμό της κατασκευής νέων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, ενώ επεξεργάζεται ένα σχέδιο για την εκπλήρωση των εκπομπών και των καθαρών μηδενικών δεσμεύσεών της στο COP26 τον περασμένο μήνα, ανέφεραν οι Economic Times, επικαλούμενοι άτομα που γνωρίζουν την σχετική κίνηση

Μια επιτροπή στην οποία ανατέθηκε από το Υπουργείο Ενέργειας να ενημερώσει την Εθνική Πολιτική Ηλεκτρισμού της Ινδίας, συνέστησε να μην εξεταστεί το ενδεχόμενο κατασκευής νέων μονάδων με βάση τον άνθρακα, ανέφερε η εφημερίδα. Η επιτροπή συνέστησε επίσης ότι οι παλιές μονάδες που βασίζονται στον άνθρακα θα πρέπει να αντικαθίστανται μόνο όταν δεν είναι βιώσιμο να καλύψουν την προβλεπόμενη ζήτηση από πηγές μη ορυκτών καυσίμων, ανέφερε η εφημερίδα.

Το σχέδιο, εάν εγκριθεί, θα σηματοδοτήσει μια στροφή από την προηγούμενη στάση του υπουργείου απέναντι στην κατασκευή μονάδων με καύση άνθρακα.

Ας σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα τους στόχους της Ινδίας για καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2070 και 500 GW εγκατεστημένης ισχύος ηλεκτρικής ενέργειας από πηγές μη ορυκτών καυσίμων έως το 2030. Ο άνθρακας συμβάλλει επί του παρόντος περίπου το ήμισυ της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ινδία.