Συμφωνία 1 Δις Δολ. Υπέγραψαν Αίγυπτος και Eni για Έρευνες Πετρελαίου στον Κόλπο του Σουέζ και το Δέλτα του Νείλου

Συμφωνία 1 Δις Δολ. Υπέγραψαν Αίγυπτος και Eni για Έρευνες Πετρελαίου στον Κόλπο του Σουέζ και το Δέλτα του Νείλου
energia.gr
Τετ, 29 Δεκεμβρίου 2021 - 14:02

Η Αιγυπτιακή General Petroleum Corporation (EGPC) υπέγραψε, στις 24 Δεκεμβρίου, συμφωνία με τον ιταλικό ενεργειακό κολοσσό Eni σχετικά με την έρευνα και εκμετάλλευση πετρελαίου στις περιοχές του Κόλπου του Σουέζ και του Δέλτα του Νείλου, αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου

Τη συμφωνία υπέγραψαν ο Υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου, Tarek El-Molla, ο Διευθύνων Σύμβουλος της EGPC, Abed Ezz El-Regal, και ο Εκτελεστικός Διευθυντής Επιχειρήσεων της Eni, Alessandro Politi.

Σύμφωνα με την αιγυπτιακή εφημερίδα Al-Ahram, το Υπουργείο Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου επισημαίνει ότι η συμφωνία με τον ιταλικό ενεργειακό κολοσσό εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής του Υπουργείου για αύξηση των ρυθμών παραγωγής και αντιμετώπιση της φυσικής πτώσης των γεωτρήσεων με τη χρήση της τελευταίας λέξης της τεχνολογίας. Το αιγυπτιακό Υπουργείο επιδιώκει επίσης να ενθαρρύνει τους εταίρους να επενδύσουν περισσότερο στον τομέα της εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Τα τελευταία χρόνια, η Eni έχει λάβει μέρος σε σημαντικές ανακαλύψεις πετρελαίου στη Δυτική Έρημο της Αιγύπτου καθώς και στη λειτουργία σταθμών φυσικού αερίου, καθώς η χώρα στοχεύει να γίνει περιφερειακός ενεργειακός κόμβος. Η Eni δραστηριοποιείται στην Αίγυπτο μέσω της θυγατρικής της, της International Egyptian Oil Company (IEOC) Production BV, από το 1954. Υπενθυμίζεται ότι το 2015, ο ιταλικός ενεργειακός γίγαντας ανακάλυψε το τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου Zohr, το μεγαλύτερο που έχει βρεθεί ποτέ στη Μεσόγειο, στα ανοιχτά των αιγυπτιακών ακτών. Το Zohr βρίσκεται εντός της παραχώρησης Shorouk, σχεδόν 190 χλμ. βόρεια της πόλης του Port Said.

Η Eni κατέχει μερίδιο 50 τοις εκατό στο μπλοκ και είναι υπεύθυνη για τις δραστηριότητες εκεί, ενώ οι υπόλοιποι μέτοχοι είναι η Rosneft (30%), η BP (10%) και η Mubadala Petroleum (10%). Η ημερήσια παραγωγή του Zohr ξεπέρασε τα τρία δισεκατομμύρια κυβικά πόδια (bcm) το 2020, αποτελώντας το 40 % της συνολικής παραγωγής φυσικού αερίου της Αιγύπτου. Τα συνολικά αποθέματα του κοιτάσματος φυσικού αερίου Zohr υπολογίζονται σε 30 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (tcm).