Ουζμπεκιστάν: Εγκαινίασε την Πρώτη του Μονάδα Μετατροπής Φυσικού Αερίου σε Υγρά Καύσιμα

Ουζμπεκιστάν: Εγκαινίασε την Πρώτη του Μονάδα Μετατροπής Φυσικού Αερίου σε Υγρά Καύσιμα
energia.gr
Τετ, 29 Δεκεμβρίου 2021 - 14:36

Το Ουζμπεκιστάν εγκαινίασε την πρώτη του μονάδα μετατροπής φυσικού αερίου σε υγρά καύσιμα στις 25 Δεκεμβρίου. Το κόστος κατασκευής του έργου ανήλθε σε έργο 3,6 δις δολ., ενώ η μονάδα προορίζεται για την εξαγωγή των εγχώριων ποσοτήτων φυσικού αερίου, ώστε να επιτευχθεί μείωση της εξάρτησης του Ουζμπεκιστάν από τις εισαγωγές προϊόντων πετρελαίου

Το εργοστάσιο UzGTL στη νοτιοανατολική επαρχία Qashqadaryo θα παράγει 1,5 εκατομμύρια τόνους ετησίως συνθετικών υγρών καυσίμων, όπως κηροζίνη, ντίζελ, υγροποιημένο αέριο πετρελαίου και νάφθα από φυσικό αέριο, δήλωσε ο διευθυντής παραγωγής Kidirbay Kaypnazarov. Μιλώντας στην τελετή έναρξης, ο πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν Shavkat Mirziyoyev τόνισε ότι το εργοστάσιο θα διυλίσει φυσικό αέριο αξίας 500 εκατομμυρίων δολαρίων σε προϊόντα αξίας 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το πρώτο τρίμηνο του 2022, ενώ αναμένεται να φτάσει σε πλήρη δυναμικότητα μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

«Αυτή η νέα καινοτόμος τεχνολογία μάς δίνει τη δυνατότητα να αυξήσουμε την παραγωγή είτε κηροζίνης είτε ντίζελ ανάλογα με τις τιμές αγοράς τους», είπε ο Mirziyoyev, προσθέτοντας ότι το Ουζμπεκιστάν εισάγει σήμερα προϊόντα πετρελαίου και φυσικού αερίου αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Η νέα μονάδα θα καταναλώνει 3,6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως από το κοντινό κοίτασμα και εργοστάσιο επεξεργασίας φυσικού αερίου του Shurtan, όπου οι αρχές ξεκίνησαν επίσης το περασμένο Σάββατο ένα πρότζεκτ για τον τριπλασιασμό της παραγωγής. Ο Marcel Krause, τεχνικός διευθυντής της UzGTL, δήλωσε ότι η Sasol της Νότιας Αφρικής, που συμμετείχε στην κατασκευή του πρώτου εργοστασίου μετατροπής αερίου σε υγρά καύσιμα στο Κατάρ, ήταν ο τεχνολογικός συνεργάτης της UzGTL μαζί με την αμερικανική εταιρεία ενέργειας Chevron.