Οι εταιρείες είναι έτοιμες να εγκαταστήσουν αριθμό-ρεκόρ νέων μπαταριών στο ηλεκτρικό δίκτυο της Αμερικής φέτος, καθώς οι κυβερνητικές εντολές και η απότομη μείωση του κόστους τροφοδοτούν την ταχεία ανάπτυξη της αποθήκευσης ενέργειας

Οι ΗΠΑ, οι οποίες είχαν λιγότερα από ένα GW μεγάλων εγκαταστάσεων μπαταριών το 2020 - περίπου αρκετά για να τροφοδοτήσουν 350.000 σπίτια για λίγες ώρες - ετοιμάζονται να προσθέσουν έξι GW φέτος και άλλα εννέα GW το 2022, σύμφωνα με την S&P Global Market Intelligence .

Η ζήτηση για αποθήκευση σε κλίμακα κοινής χρήσης αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται παγκοσμίως για τα επόμενα χρόνια, λόγω της ταχείας ανάπτυξης του κλάδου στις ΗΠΑ και την Κίνα, καθώς οι νέες τεχνολογίες αποθήκευσης και η πίεση για περισσότερες ΑΠΕ με στόχο τον περιορισμό των εκπομπών άνθρακα αναδιαμορφώνουν τη βιομηχανία ηλεκτρικής ενέργειας. Οι γιγάντιες μπαταρίες, που συχνά συνδυάζονται με ηλιακά πάρκα, μπορούν να φορτιστούν όταν η ηλιοφάνεια είναι άφθονη και στη συνέχεια να στείλουν ηλεκτρισμό στο δίκτυο αργότερα όταν ο ήλιος δύει ή όταν υπάρχει αυξημένη ζήτηση και η ισχύς είναι πιο πολύτιμη.

Οι εγκαταστάσεις, οι περισσότερες από τις οποίες επί του παρόντος χρησιμοποιούν μπαταρίες ιόντων λιθίου, όπως αυτές που βρίσκονται σε ηλεκτρικά οχήματα και φορητούς υπολογιστές, μοιάζουν με σειρές εμπορευματοκιβωτίων και συνήθως παρέχουν εφεδρική ισχύ έως και τέσσερις ώρες.

Η αλματώδης ανάπτυξη των μπαταριών πιθανόν να αλλάξει ουσιαστικά τον τομέα παραγωγής ενέργειας. Η ηλεκτρική ενέργεια που προέρχεται από τις μπαταρίες αντικαθιστά ολοένα και περισσότερο την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με αέριο σε ορισμένες περιοχές των ΗΠΑ, ειδικά εκείνους που ενεργοποιούνται μόνο σε περιόδους αιχμής της ζήτησης. Ήδη, οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας, οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας και οι επενδυτές επανεξετάζουν τις ανάγκες τους σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, καθώς οι μπαταρίες γίνονται φθηνότερες και πιο βιώσιμες.