Το πετρέλαιο υποχωρεί μετά το μεγαλύτερο σερί κερδών του από τον Φεβρουάριο, καθώς η αγορά σταθμίζει μια σειρά από διακοπές της προσφοράς έναντι μικρότερων ποσοστώσεων στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο, όπως μεταδίδει το Bloommberg. Ειδικότερα, το αργό τύπου West Texas Intermediate παράδοσης Φεβρουαρίου κυμαίνεται αυτή τη στιγμή στα 75,99 δολάρια το βαρέλι σημειώνοντας πτώση 0,74%.

Παράλληλα, το πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Μαρτίου κινείται στα 78,63 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας με τη σειρά του πτώση 0,73%.

Το αργό δέχεται πιέσεις την Πέμπτη, καθώς η Κίνα μείωσε το ποσό της ποσόστωσης εισαγωγής που απονέμεται σε ιδιωτικά διυλιστήρια και ευνοεί τους σύνθετους μεταποιητές, καθώς επιδιώκει να μεταρρυθμίσει τον τομέα.

Το Πεκίνο χορήγησε 109 εκατ. τόνους, 11% λιγότερους από πέρυσι, στην πρώτη παρτίδα για το 2022, σύμφωνα με αξιωματούχους από εταιρείες που έλαβαν ειδοποίηση για τα δικαιώματα. Το δολάριο ανέβηκε επίσης, καθιστώντας τα εμπορεύματα που διαπραγματεύονται στο νόμισμα αυτό σχετικά ακριβότερα.

Οι εν λόγω διακοπές έχουν αμβλύνει το ράλι που πυροδότησε μια σειρά διακοπών εφοδιασμού στον Ισημερινό, τη Λιβύη και τη Νιγηρία, αν και οι ροές από τον τερματικό σταθμό Forcados της Νιγηρίας συνεχίστηκαν την Τετάρτη. Τα αμερικανικά αποθέματα αργού συρρικνώθηκαν επίσης για πέμπτη συνεχή εβδομάδα την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας (EIA). 

Το αργό εξακολουθεί να βρίσκεται σε πορεία για τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο σε περισσότερο από μια δεκαετία, με την αγορά να έχει πλέον σε μεγάλο βαθμό αποτινάξει την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον. Η Goldman Sachs Group Inc. προβλέπει περαιτέρω κέρδη στις τιμές του πετρελαίου το επόμενο έτος.

Ο OPEC πρόκειται να πραγματοποιήσει σύσκεψη την επόμενη εβδομάδα για να αξιολογήσει την κατάσταση της αγοράς και να επανεξετάσει την πολιτική προσφοράς έως το 2022.

capital.gr