Τη σταθερότητα του ΟΠΕΚ+ στις πολιτικές που έχει χαράξει υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Αλεξάντερ Νόβακ, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να υποκύψει στις πιέσεις της Ουάσιγκτον για αύξηση της παραγωγής επειδή, όπως είπε, στόχος του είναι να δώσει στην αγορά μία ξεκάθαρη καθοδήγηση

Οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένως πιέσει τον ΟΠΕΚ+ να επιταχύνει τις αυξήσεις της παραγωγής του, καθώς οι τιμές βενζίνης στις ΗΠΑ έχουν φθάσει στα ύψη και τα ποσοστά δημοτικότητας του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν έχουν αρχίσει να μειώνονται. Βρίσκοντας «την πόρτα κλειστή», η Ουάσιγκτον αναγκάστηκε τον Νοέμβριο να αναγγείλει ότι η ίδια και οι υπόλοιπες κορυφαίες καταναλώτριες οικονομίες του πλανήτη θα απελευθερώσουν μέρος από τα στρατηγικά τους αποθέματα.

Στο ερώτημα γιατί ο ΟΠΕΚ και οι κορυφαίοι εταίροι του αντιστέκονται στο αίτημα αυτό, ο Νόβακ απάντησε ότι ο ΟΠΕΚ+ έχει τη δική του μακροπρόθεσμη πολιτική. «Πιστεύουμε ότι είναι ο σωστός τρόπος να δείξουμε στην αγορά σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα με ποιο τρόπο θα αυξήσουμε την παραγωγή μας όσο η ζήτηση αυξάνεται. Οι παραγωγοί μπορούν με αυτόν τον τρόπο να προγραμματίσουν τις επενδύσεις τους ώστε να διασφαλίσουν αύξηση της παραγωγής», είπε μιλώντας στο RBC.

Αναφερόμενος στην απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων από τις ΗΠΑ και άλλες μεγάλες καταναλώτριες χώρες, ο Νόβακ είπε ότι η κίνηση αυτή θα έχει περιορισμένο και βραχυπρόθεσμο μόνο αντίκτυπο στην αγορά. Ο ίδιος βλέπει την παγκόσμια πετρελαϊκή ζήτηση να αυξάνεται κατά 4 εκατ. βαρέλια ημερησίως το επόμενο έτος μετά την αύξηση έως 5 εκατ. βαρελιών το 2021. Θεωρεί δε ανεκτό ένα επίπεδο γύρω στα 65 έως 80 δολ. το βαρέλι για τις τιμές πετρελαίου. Στη χθεσινή συνεδρίαση, οι τιμές έκαναν μία μικρή διόρθωση μετά την αρχική τους άνοδο και την προσπάθειά τους να φθάσουν τα 80 δολ. το βαρέλι.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")