Σε διακοπή της παραγωγής αλουμινίου της στα εργοστάσιά της στην Ισπανία για δύο χρόνια προχωρά η Alcoa, το τελευταίο «θύμα» των αυξανόμενων ενεργειακών τιμών στην Ευρώπη. Οι διακοπές αυτές στη δεύτερη μεγαλύτερη μονάδα αλουμινίου της Ευρώπης αποφασίστηκαν μετά το νέο άλμα του κόστους ενέργειας την προηγούμενη εβδομάδα, αυξάνοντας τις οικονομικές πιέσεις στις μεγάλες βιομηχανίες της Ευρώπης

Είχε προηγηθεί στις αρχές του μηνός η Aluminium Dunkerque Industries France, το κορυφαίο χυτήριο μετάλλου της Ευρώπης, που αποφάσισε να αναστείλει την παραγωγή της.

Παρά το γεγονός ότι η τιμή αλουμινίου έχει κάνει ράλι άνω του 40% φέτος, η κερδοφορία έχει πληγεί από την πολύ μεγαλύτερη αύξηση των τιμών ενέργειας. Η Alcoa δέχθηκε την απόφαση της πλειοψηφίας των εργαζομένων της στη μονάδα της στην περιοχή San Ciprian της Γαλικίας για διακοπή της παραγωγής έως τα τέλη του 2023, όπως ανέφερε η εκπρόσωπος της εταιρείας. Η ίδια συμπλήρωσε ότι το σχέδιο αυτό προσφέρει μία ευκαιρία για να γίνει βιώσιμο το μέλλον του συγκεκριμένου προβληματικού εργοστασίου. Η Alcoa προσπαθεί εδώ και χρόνια να κλείσει κάποιες δραστηριότητες, χαρακτηρίζοντας το χυτήριο «μη ανταγωνιστικό».

Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία θα επενδύσει 103 εκατ. δολάρια για να βελτιώσει τη βιωσιμότητα της εν λόγω μονάδας της.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")