Η κυβέρνηση της Βρετανίας πρόκειται να προωθήσει την επέκταση των περιοχών όπου μπορούν να κατασκευαστούν πυρηνικά εργοστάσια. Η αλλαγή αυτή έρχεται ως ένα νέο κίνητρο για την ανάπτυξη του κλάδου, ο οποίος γνωρίζει όλο και περισσότερη δημοφιλία τα τελευταία χρόνια

Με το θέμα των ΑΠΕ να παραμένει σε εκκρεμότητα εξαιτίας διαφόρων επιπλοκών, η κυβέρνηση των Εργατικών στρέφεται στην πυρηνική ενέργεια προκειμένου να πλησιάσει τους κλιματικούς στόχους της και να ενισχύσει τις μεγάλες επενδύσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες βρετανικών μέσων, η κυβέρνηση σύντομα θα ανακοινώσει την απλοποίηση των κανονισμών κατασκευής πυρηνικών μονάδων, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των περιοχών όπου μπορούν να δομηθούν. Επί του παρόντος, υπάρχουν οκτώ τοποθεσίες όπου επιτρέπεται η ανάπτυξη πυρηνικών υποδομών και βρίσκονται κυρίως σε παράκτιες περιοχές της Αγγλίας.

 

Οι 8 τοποθεσίες όπου επιτρέπεται η κατασκευή πυρηνικών μονάδων. Πηγή: Nuclear AMRC.


Η προηγούμενη κυβέρνηση των Συντηρητικών είχε ξεκινήσει μία δημόσια διαβούλευση με τον κωδικό ΕΝ7, η οποία συνεχίζεται από την παρούσα ηγεσία. Ο τελικός στόχος είναι τα 24 GW πυρηνικής ισχύος μέχρι το 2050, κάτι που θα απαιτούσε τον τετραπλασιασμό της σημερινής παραγωγής. Μολονότι η προσθήκη των νέων μονάδων δεν θα γίνει αισθητή μέχρι το 2030, δηλαδή τον μεσοπρόθεσμο κλιματικό ορίζοντα για τη βρετανική κυβέρνηση, αρκετοί αναλυτές θεωρούν ότι μπορεί να παίξει κρίσιμο ρόλο στον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Το 2024, είχε επίσης εγκριθεί η παράταση λειτουργίας των υφιστάμενων πυρηνικών μονάδων.

Εκτός από τους συμβατικούς αντιδραστήρες, οι οποίοι αποτελούν μία επένδυση που απαιτεί υψηλούς πόρους και πολύ χρόνο, η Βρετανία δραστηριοποιείται και στην έρευνα για τους μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες. Αν και παραμένει σε πειραματικό στάδιο, η τεχνολογία θα είναι αρκετά πιο γρήγορη, εύκολη, και φθηνή για να αναπτυχθεί, ενώ θα μπορεί να μεταφερθεί στις περιοχές όπου καταγράφεται μεγαλύτερη ζήτηση. Η συγκεκριμένη λύση θεωρείται ιδιαίτερα ελκυστική για τις ζώνες ανάπτυξης ψηφιακών υποδομών, οι οποίες μέχρι πρόσφατα εκτιμόνταν ως εξαιρετικά ενεργοβόρες.