Νέα Αύξηση Παραγωγής Κατά 400 Χιλ. Βαρέλια την Ημέρα Από τον Φεβρουάριο Αποφάσισε ο OPEC+ - Νέος ΓΓ ο Χάιταμ αλ-Γκάις Από το Κουβέιτ

Νέα Αύξηση Παραγωγής Κατά 400 Χιλ. Βαρέλια την Ημέρα Από τον Φεβρουάριο Αποφάσισε ο OPEC+ - Νέος ΓΓ ο Χάιταμ αλ-Γκάις Από το Κουβέιτ
energia.gr
Τρι, 4 Ιανουαρίου 2022 - 17:16

Ο OPEC και οι σύμμαχοι του (OPEC+) αποφάσισαν νέα αύξηση της παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα το Φεβρουάριο κατά τη σημερινή τους συνάντηση, σύμφωνα με το Reuters, παρά τις προβλέψεις για πιο δύσκολες συνθήκες στις παγκόσμιες αγορές τους επόμενους μήνες. Παράλληλα, χθες διορίστηκε νέος γενικός γραμματέας του Οργανισμού ο Χάιταμ αλ-Γκάις, από το Κουβέιτ, με απόφαση που ελήφθη με τηλεδιάσκεψη. Ο ίδιος σημείωσε ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να επιστρέψει σε επίπεδα προ πανδημίας έως το τέλος του 2022

Ο αλ-Γκάις σημείωσε ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να επιστρέψει σε επίπεδα προ πανδημίας έως το τέλος του 2022.

Ο OPEC+ έχει αποφασίσει την σταδιακή επάνοδο στα επίπεδα παραγωγής που επικρατούσαν πριν την παγκόσμια ύφεση που προκάλεσε η κρίση του κορωνοϊού, εξαιτίας της οποίας η ζήτηση κατέρρευσε. 

Με τις μηνιαίες αυξήσεις που πραγματοποιεί, ο OPEC+ έχει οδηγήσει πίσω στην αγορά περίπου τα δύο τρίτα της παραγωγής που σταμάτησε το 2020. 

Οι αναλυτές του OPEC+ μείωσαν πάντως τις εκτιμήσεις τους για την πορεία της ζήτησης το πρώτο τρίμηνο, εκτιμώντας ότι η αύξηση της ζήτησης θα είναι πιο αδύναμη απ' ό, τι είχε αρχικά εκτιμηθεί. Ειδικότερα, η Κοινή Τεχνική Επιτροπή του OPEC+ βλέπει πλεόνασμα 1,4 εκατ. βαρελιών την ημέρα τους πρώτους τρεις μήνες του 2022, μέγεθος μειωμένο περίπου 25% σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμηση πριν από ένα μήνα, σύμφωνα με ανάλυση που επικαλείται το Bloomberg. 

Η Επιτροπή εκτιμά παράλληλα ότι ο αντίκτυπος της μετάλλαξης όμικρον θα είναι ήπιος και βραχυπρόθεσμος, καθώς ο κόσμος είναι πλέον "καλύτερα εξοπλισμένος για να αντιμετωπίσει τη νόσο Covid-19 και τις σχετικές προκλήσεις", όπως αναφέρει. 

Ποιος είναι ο νέος επικεφαλής του OPEC

Ο Χάιταμ αλ-Γκάις, πρώην επικεφαλής του Κουβέιτ στον OPEC, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια ότι ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών και οι εταίροι του (OPEC +) έχουν σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση της σταθερότητας και της ισορροπίας στις αγορές πετρελαίου.

Ο Χάιταμ αλ-Γκάις διαδέχεται τον Νιγηριανό Μοχάμαντ Σανούσι Μπαρκίντο. Θα αναλάβει τα καθήκοντά του την 1η Αυγούστου, ενώ η θητεία του θα είναι τριετής. Βετεράνος της Kuwait Petroleum Corporation (KPC) και επικεφαλής της αποστολής του Κουβέιτ στον OPEC από το 2017 έως τον Ιούνιο του 2021, είναι προς το παρόν αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος για το διεθνές μάρκετινγκ στην KPC.

Κατά τη συνεδρίαση, τα μέλη του OPEC εξέφρασαν την εκτίμησή τους στον Μοχάμαντ Σανούσι Μπαρκίντο, από τη Νιγηρία, για τις δύο θητείες του ως γενικός διευθυντής του Οργανισμού από την 1η Αυγούστου 2016 έως τις 31 Ιουλίου 2022.