Δεν θα έπρεπε να προκαλεί έκπληξη ούτε ιδιαίτερη ανησυχία η συνεχιζόμενη αστάθεια στις αγορές φυσικού και συνακόλουθα της ηλεκτρικής ενέργειας, που είχε ως αποτέλεσμα το χθεσινό ενδοσυνεδριακό άλμα κατά σχεδόν 20% της τιμής του αερίου για παραδόσεις Φεβρουαρίου (από 64 στα 84 ευρώ ανά μεγαβατώρα), καθώς το ερώτημα για το πόσο θα διαρκέσει αυτή η κρίση έχει απαντηθεί ήδη και προ πολλού. Η διόρθωση των τιμών θα επέλθει μόλις κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, και σε κάθε περίπτωση μετά τον Απρίλιο, όταν και αναμένεται να υποχωρήσει κάθετα η ζήτηση για αέριο για εποχικούς λόγους.

Έως τότε, η αγορά θα άγεται και θα φέρεται από μια σειρά ετερόκλητους παράγοντες και αιτίες. Πότε θα είναι η στάση της Ρωσίας στο ζήτημα της προμήθειας της Ευρώπης με αέριο και πότε η επιδείνωση των καιρικών συνθηκών στην Ασία που θα δημιουργεί νέο γύρο αύξησης της ζήτησης και επομένως, θα ανακατευθύνει τα αμερικανικά φορτία στους τερματικούς σταθμούς επαναεριοποίησης LNG, στην Άπω Ανατολή.

Δεν παύει όμως να εντυπωσιάζουν ορισμένα ποσοτικά και ποσοστιαία μεγέθη που συνδέονται με τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας. Για παράδειγμα, στην Γερμανία, το άλμα των τιμών του αερίου επέφερε ενδοσυνεδριακή άνοδο της χονδρικής ηλεκτρισμού άνω του 100% χθες, με τη μέση τιμή να κινείται στα επίπεδα των περίπου 154 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η δε αύξηση στις περισσότερες από τις χώρες της Γηραιάς ηπείρου δεν έπεσε κάτω από το 50%!

Ωστόσο, σήμερα, στην Γερμανία αυτή η τιμή έπεσε 30%, αλλά στην Γαλλία αυξήθηκε κατά 18%.

Στη δική μας αυλή, η μέση τιμή στην αγορά επόμενης ημέρας στο ΕΧΕ έφθασε σχεδόν στα 182,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα, που ήταν η πιο ακριβή στην Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι επέδειξε ποσοστιαία κάμψη της τάξης του σχεδόν 7%.

Και στην περίπτωσή μας όμως η διόρθωση έκανε το θαύμα της, με αποτέλεσμα η τιμή στην ελληνική χονδρεμπορική αγορά να διαμορφώθηκε στα 148 ευρώ, έχοντας καταγράψει ποσοστιαία μείωση 18%.

Το κλίμα που έχει δημιουργηθεί ανά τον πλανήτη στον απόηχο της ανάκαμψης που καταγράφηκε σε σύγκριση με το 2020, έχει αποφέρει αύξηση 59% στις τιμές της ενέργειας στο τέλος του περασμένου έτους σε σύγκριση με τα επίπεδά τους στην αρχή του 2021, όπως τεκμαίρουν νέα στοιχεία έκθεσης της αμερικανικής Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών (EIA).