Πλαφόν στην μηνιαία κατανάλωση και ενίσχυση μόνο για την κύρια κατοικία προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο για την επιδότηση ρεύματος μέσω ενός αυτόματου μηχανισμού. Συμφώνως προς το σχέδιο, μόνον τα νοικοκυριά με συγκεκριμένες καταναλώσεις ρεύματος και μόνον για τις κύριες κατοικίες θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τους πρώτους μήνες του 2022 την επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος, αφού αναπροσαρμόζεται το μοντέλο οριζόντιας 

επιδοτήσεως που ίσχυε έως τώρα. Αυτό σημαίνει ότι τα εύρωστα νοικοκυριά αποκλείονται της επιδοτήσεως η οποία θα καταβάλλεται βάσει αυστηρών κριτηρίων.

Ο εθνικός μέσος όρος μηνιαίας καταναλώσεως ρεύματος είναι 228,9 kWh. Εξετάζεται το όριο, πέραν του οποίου θα χάνεται η επιδότησις, να διαμορφωθεί κοντά στις 300 kWh. Έτσι θα παρέχεται κίνητρο και για εξοικονόμηση ενέργειας. Επί πλέον, όσον αφορά στην επιδότηση μόνον της κύριας κατοικίας, στόχος είναι να αποκλεισθεί της επιδοτήσεως ένας μεγάλος αριθμός παροχών. Η διασταύρωσις των στοιχείων των κατοικιών αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθεί μέσα από τα δεδομένα που τηρεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), όπου σε κάθε ΑΦΜ αντιστοιχεί και μία κύρια κατοικία.

Το νέο στοιχείο είναι ότι οι επιδοτήσεις θα είναι συνδεδεμένες με την πορεία της τιμής στην χονδρεμπορική. Αναλόγως προς την χονδρική τιμή ρεύματος, ένας αλγόριθμος θα υπολογίζει και θα βγάζει αυτομάτως την επιδότηση, η οποία και θα προσαρμόζεται στα δεδομένα της αγοράς.

Την επιβολή κριτηρίων απαιτεί καιρό τώρα η Κομμισσιον, ζητώντας να αποκλεισθούν οι εύρωστοι καταναλωτές, με τον υπουργό ΠΕΝ Κώστα Σκρέκα να ευρίσκεται το τελευταίο διάστημα σε επικοινωνία με την αρμόδια Επίτροπο Ανταγωνισμού, Μαργκέτε Βεστάγκερ, προκειμένου να αρθούν οι κοινοτικές επιφυλάξεις. Το ύψος των επιχορηγήσεων θα εξετάζεται κάθε μήνα και θα διαμορφώνεται ανάλογα με το εύρος της αναπροσαρμογής της χονδρικής τιμής ρεύματος. «Προσπαθούμε να καλύψουμε το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του ρεύματος» τόνισε στον «Σκάι» ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. «Στόχος είναι να απορροφήσουμε το 80%τηε επιβάρυνσης στο κόστος του ρεύματος, ώστε ένα μέσο νοικοκυριό να μην δει πάνω από 15-20% αυξήσεις μάξιμουμ» αποσαφήνισε ο Κώστας Σκρέκας. Σημείωσε επίσης ότι «είναι γεγονός ότι δεχόμαστε εισηγήσεις, και εξετάζουμε σενάρια, γιατί είναι περιορισμένοι οι πόροι (…) να στηρίξουμε κατ’ αρχήν την κύρια κατοικία έτσι ώστε τα νοικοκυριά να μην μείνουν παγωμένα μέσα στο χειμώνα».