Η γεωθερμική ενέργεια χρησιμοποιείται σε αρκετές δραστηριότητες εκτός από τη λύση της θέρμανσης. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλαπλές βιομηχανικές δραστηριότητες, τη θέρμανση θερμοκηπίων και την επεξεργασία γαλακτοκομικών προϊόντων. Στην επαρχία Denizli της Τουρκίας τον Νοέμβριο ξεκίνησε η συγκομιδή ντομάτας στα θερμοκήπια που δημιουργήθηκαν στην περιοχή Yenicekent όπου οι γεωθερμικοί πόροι είναι άφθονοι. Στέλεχος της επιχείρησης που μίλησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο IHA ανέφερε πως υπάρχουν 36 χιλιάδες δενδρύλλια ντομάτας σε έκταση 15 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, με ετήσια απόδοση 25-30 τόνους το στρέμμα. Τα προϊόντα βγαίνουν στην εγχώρια αγορά, αλλά και εξάγονται στη Ρωσία και τις ευρωπαϊκές χώρες.

Στο Μόντρεαλ του Καναδά η εταιρία GreenForges σκοπεύει να αξιοποιήσει τα οφέλη της κάθετης γεωργίας.Ο τεχνητός φωτισμός στο εσωτερικό των χώρων  θα τροφοδοτείται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της γεωθερμίας, ανάλογα με την τοποθεσία. Όπως ανέφερε στέλεχος της εταιρείας «το υπόγειο έχει εγγυημένη σταθερή θερμοκρασία, πράγμα που σημαίνει ότι απαιτείται λιγότερη ενέργεια για τον κλιματισμό». «Εκτιμούμε ότι μπορούμε να μειώσουμε 30 με 40% τις ενεργειακές δαπάνες ειδικά όταν αξιοποιούμε τη γεωθερμική ενέργεια», ανέφερε το στέλεχος σύμφωνα με τον ιστότοπο hortibiz daily.

Η χρήση της γεωθερμίας στις υδατοκαλλιέργειες

Η νορβηγική εταιρεία ανάπτυξης της γεωθερμίας Rock Energy αξιολογεί ολοκληρωμένα έργα γεωθερμίας για τη χρήση τους στην παράκτια υδατοκαλλιέργεια. Σε παγκόσμιο επίπεδο, υπάρχουν περίπου 100 με 200 εταιρείες που σχεδιάζουν ετήσια παραγωγή έως και 2,3 εκατομμυρίων τόνων σολομού στην ξηρά, εκ των οποίων περίπου οι μισοί προγραμματίζονται στη Νορβηγία. Εκτιμάται ότι θα διπλασιαστεί σχεδόν η τρέχουσα συνολική παραγωγή στη θάλασσα -των περίπου 2,7 εκατομμυρίων τόνων- και θα απαιτηθούν μεγάλες ποσότητες ενέργειας. Αξιολογείται από την Rock Energy κατά πόσο μπορεί να μειωθεί η επιβάρυνση από την λειτουργία των έργων εάν η ενέργεια παραχθεί τοπικά.

Στο μεταξύ στην Ιρλανδία, η κυβέρνηση ξεκίνησε δημόσια διαβούλευση σχετικά με τις «συναρπαστικές δυνατότητες» της γεωθερμικής ενέργειας για θέρμανση και ψύξη κτιρίων και για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Eamon Ryan σε δήλωσή του περιγράφει τα γεωθερμικά έργα ως «ακριβά» σε σχέση με άλλες μορφές ανανεώσιμης ενέργειας, όπως η αιολική ή η ηλιακή ενέργεια, επειδή περιλαμβάνουν γεωτρήσεις. Ωστόσο, ο ηγέτης των Πρασίνων είπε ότι η γεωθερμική ενέργεια είναι «μια ασφαλής, αξιόπιστη, τοπική, ανανεώσιμη πηγή ενέργειας» και ότι η τεχνολογική πρόοδος την τελευταία δεκαετία θα μπορούσε να διαδραματίσει «σημαντικό ρόλο» στη μετάβαση του κράτους σε μια οικονομία μηδενικών εκπομπών άνθρακα. Μια μελέτη από την Αρχή Αειφόρου Ενέργειας της Ιρλανδίας διαπίστωσε ότι έως και το 54% της ζήτησης θέρμανσης στον οικιακό, εμπορικό και δημόσιο τομέα στην Ιρλανδία θα μπορούσε να καλυφθεί από συστήματα τηλεθέρμανσης.