Με χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών και τις δύο πλευρές να επαναλαμβάνουν τις θέσεις τους, ξεκίνησαν χθες στη Γενεύη οι συνομιλίες ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της κρίσης στην Ουκρανία και βελτίωσης του κλίματος στις σχέσεις Ουάσιγκτον-Μόσχας. Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουέντι Σέρμαν επανέλαβε πως η Ρωσία

 

 θα πληρώσει μεγάλο τίμημα αν εισβάλει στην Ουκρανία, ενώ από την πλευρά του ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ επισήμανε πως οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να υποτιμούν τον κίνδυνο μιας αντιπαράθεσης.

Σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση η Σέρμαν είπε πως η Ρωσία δεν έδωσε απάντηση για το αν θα προχωρήσει σε αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ουκρανία και ζήτησε από τη Μόσχα να αποσύρει τα χιλιάδες στρατεύματα που έχει αναπτύξει στα σύνορα με τη γειτονική χώρα. «Αν η Ρωσία εισβάλλει, θα υπάρξουν σημαντικά κόστη και επιπτώσεις, πολύ πέραν αυτών που αντιμετώπισε το 2014», όταν η Μόσχα προχώρησε στην προσάρτηση της Κριμαίας και υποστήριξε τους ρωσόφωνους αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία, επισήμανε η Αμερικανίδα εκπρόσωπος.

Απέρριψε επίσης το ρωσικό αίτημα για εγγυήσεις πως η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά του ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ επανέλαβε πως η χώρα του δεν «έχει σκοπό» να επιτεθεί στην Ουκρανία. Παράλληλα προειδοποίησε την Ουάσιγκτον να «μην υποτιμά» τους κινδύνους μιας αναμέτρησης, προσθέτοντας ωστόσο πως η κατάσταση δεν είναι άπελπις.

Οι επικεφαλής των δύο αντιπροσωπειών δεν αντάλλαξαν καν χειραψία κατά τη συνάντησή τους, ενδεικτικό του κλίματος των διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με τις φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα, από την έναρξη της συνάντησης, οι επικεφαλής εισέρχονται στην αίθουσα και κάθονται ο ένας απέναντι στον άλλο σε δύο ξεχωριστά τραπέζια. Στη συνέχεια οι επικεφαλής, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ και η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Γουέντι Σέρμαν, πηγαίνουν για να σταθούν μπροστά από τις σημαίες για την καθιερωμένη φωτογραφία βάσει του πρωτοκόλλου.

Οι δύο υψηλόβαθμοι διπλωμάτες προτίμησαν, όμως, να τηρήσουν τις κοινωνικές αποστάσεις. Ριαμπκόφ και Σέρμαν δεν αντάλλαξαν χειραψία ούτε επέλεξαν κάποιον άλλον τρόπο χαιρετισμού, όπως αυτοί που καθιερώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Στις προηγούμενες συναντήσεις στη Γενεύη χαιρετούσαν, για παράδειγμα, ο ένας τον άλλον αστειευόμενοι με τους αγκώνες για τις φωτογραφίες του πρωτοκόλλου.

Οι σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ βρίσκονται στο χειρότερο επίπεδο από την εποχή του «ψυχρού πολέμου». Η ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών αυξήθηκε από το 2014 όταν η Ρωσία προχώρησε σε προσάρτηση της Κριμαίας από την Ουκρανία.

Το θερμόμετρο ανέβηκε εν μέσω καταγγελιών για ρωσική παρέμβαση στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές το 2016, τη δηλητηρίαση με νευροτοξικό αέριο του Σεργκέι Σκριπάλ, πρώην Ρώσου στρατιωτικού και διπλού πράκτορα των βρετανικών υπηρεσιών πληροφοριών, και της κόρης του Γιούλια Σκριπάλ, το 2018 στην πόλη Σάλσμπερι της Αγγλίας και τη δημιουργία του αγωγού αερίου Nord Stream 2 ανάμεσα στη Ρωσία και τη Γερμανία, έργο στο οποίο η Ουάσιγκτον αντιτάχθηκε από την πρώτη στιγμή. Η πρόσφατη αναζωπύρωση της έντασης και τα σενάρια πολέμου στην Ουκρανία επιβάρυναν ακόμη περισσότερο το κλίμα στις ήδη τεταμένες σχέσεις Ουάσιγκτον-Μόσχας.

Η χθεσινή συνάντηση στη Γενεύη είναι η πρώτη από μία σειρά συναντήσεων ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση. Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν αύριο στο πλαίσιο του συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας, το οποίο συνέρχεται στις Βρυξέλλες, και τη σύνοδο του ΟΑΣΕ στη Βιέννη που ακολουθεί την επομένη.

Επιφυλακτικός ο Στόλτενμπεργκ

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε χθες ότι ενδέχεται να μην επιλυθούν όλα τα ζητήματα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης, όμως μπορούν να προσφέρουν έναν δρόμο ώστε να αποφευχθεί η σύγκρουση. «Είναι εφικτό να καταλήξουμε σε συμφωνίες με τη Ρωσία» επεσήμανε ο Στόλτενμπεργκ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την αντιπρόεδρο της ουκρανικής κυβέρνησης Όλγα Στεφανίσινα.

«Δεν πιστεύω ότι μπορούμε να αναμένουμε ότι θα λυθούν όλα τα θέματα σε αυτές τις συναντήσεις. Αυτό που ελπίζουμε είναι να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε σε έναν τρόπο για να προχωρήσουμε, ότι θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε σε μια σειρά συναντήσεων, ότι θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε σε μια διαδικασία» ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά της η Στεφανίσινα επεσήμανε ότι τα αιτήματα της Ρωσίας για την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας δεν αποτελούν βάση διαπραγματεύσεων. «Θα πρέπει όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε ότι τα αιτήματα της Ρωσίας προς τους συμμάχους δεν μπορούν να θεωρηθούν διαπραγματευτική θέση» είπε στην ίδια συνέντευξη Τύπου.

«Ο επιτιθέμενος δεν είναι σε θέση να θέτει όρους μέχρι τα ρωσικά τανκ να έχουν φύγει από τα ουκρανικά σύνορα» υπογράμμισε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας.

Ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ακόμη ότι η Ουκρανία «έχει το δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό της» και πρόσθεσε ότι αν η Ρωσία καταφύγει στη βία «θα πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα».

*(Από τη Ναυτεμπορική)