Μερική Αποκλιμάκωση των Τιμών του Φυσικού Αερίου στην Ευρώπη Καθώς Έφτασε Στολίσκος Πλοίων με LNG των ΗΠΑ

Μερική Αποκλιμάκωση των Τιμών του Φυσικού Αερίου στην Ευρώπη Καθώς Έφτασε Στολίσκος Πλοίων με LNG των ΗΠΑ
energia.gr
Τετ, 12 Ιανουαρίου 2022 - 11:32

Ένας στολίσκος πλοίων με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από τις ΗΠΑ έφτασε επιτέλους στην Ευρώπη, αυξάνοντας τις εισαγωγές LNG στην ήπειρο που «λιμοκτονεί», όπως αναφέρεται στο oilprices.com. Η νέα έγχυση φυσικού αερίου συμβάλλει στην αντιστάθμιση των μειούμενων ρωσικών αποστολών. Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου υποχώρησαν

τη Δευτέρα. Σύμφωνα με στοιχεία από το Bloomberg οι εισαγωγές φυσικού αερίου LNG στη βορειοδυτική Ευρώπη εκτινάχθηκαν στα υψηλότερα επίπεδά τους από τον Δεκέμβριο του 2019. Η προμήθεια προέρχεται από έναν στολίσκο έως και 20 πλοίων LNG από τις ΗΠΑ που ξεκίνησαν το ταξίδι τους στα μέσα/τέλη Δεκεμβρίου.

Οι φρέσκες προμήθειες LNG συμβάλλουν στην άμβλυνση των προβλημάτων στον εφοδιασμό, αλλά δεν θα λύσουν την ενεργειακή κρίση στην λιμνάζουσα από καύσιμα ήπειρο αυτόν τον χειμώνα, επειδή τα αποθέματα βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα για αυτήν την εποχή του χρόνου. Τα νέα για φρέσκες προμήθειες προσέφεραν προσωρινή ανακούφιση και είχαν ως αποτέλεσμα τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου στην Ολλανδία να πέφτουν έως και 6% στα 82,50 ευρώ την μεγαβατώρα και διαπραγματεύονται στα 88 ευρώ περίπου στις 0600 ET.

Από τα μέσα Δεκεμβρίου, οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου έχουν μειωθεί στο μισό από περίπου 182 ευρώ σε 88 ευρώ σήμερα. Το καθοδικό ρεύμα οφείλεται κυρίως στις προοπτικές του στόλου.

Σημειωτέον, εξακολουθεί να υπάρχει μια σημαντική διαφορά αρμπιτράζ μεταξύ των τιμών Nattie ΗΠΑ και ΕΕ πέρα ​​από τα ιστορικά πρότυπα...

«Με την κορύφωση του χειμώνα ακόμη μπροστά, βλέπουμε ένα ευρύ φάσμα πιθανών βραχυπρόθεσμων αποτελεσμάτων τιμών και αναμένουμε να συνεχιστεί η αυξημένη αστάθεια», έγραψε η Morgan Stanley σε σημείωμα για τα εμπορεύματα.

Ωστόσο, ο στολίσκος προσφέρει μόνο προσωρινή ανακούφιση στην λιμνάζουσα από καύσιμα ήπειρο, καθώς οι ροές φυσικού αερίου της Ρωσίας παραμένουν σιωπηρές. Ο αγωγός Yamal-Europe, που στέλνει φυσικό αέριο στη Γερμανία από τη Ρωσία, έχει αντιστραφεί εδώ και τρεις εβδομάδες, και άλλοι μεγάλοι αγωγοί προς την Ευρώπη έχουν καταγράψει ροές κάτω του μέσου όρου.

Μια επίλυση της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη πιστοποιεί τον αμφιλεγόμενο αγωγό Nord Stream 2 της ρωσικής Gazprom PJSC, αλλά αυτό δεν φαίνεται δυνατό μέχρι το καλοκαίρι. Έτσι, στο μεταξύ, οι τιμές του φυσικού αερίου θα παραμείνουν αυξημένες. Αν έρθει άλλη μια χειμερινή έκρηξη, οι τιμές του φυσικού αερίου αναμφίβολα θα πάνε πίσω από τα 100 ευρώ.