Ο Γενικός Διευθυντής της Somfy Ελλάς Α.Ε, κ. Γιώργος Παπαμιχαήλ, στην συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό μας PROFIL INTERNATIONAL μιλά για τα προϊόντα της εταιρείας που διαθέτει στην Ελλάδα και την Νοτιοανατολική Ευρώπη και Κύπρο, τους ηλεκτρικούς μηχανισμούς & αυτοματισμούς, την εφαρμογή τους, τα «αντανακλαστικά» του κλάδου ως προς το «έξυπνο σπίτι», καθώς και τα σχέδια της εταιρείας στο πλαίσιο της αειφορίας και της πράσινης δόμησης

Κε Γιώργο Παπαμιχαήλ,

1. Οι αυτοματισμοί αποτελούν εφαρμογές που διευκολύνουν τη λειτουργικότητα ενός χώρου και σίγουρα προσφέρουν ευκολία στο χρήστη. Κατά τη γνώμη σας, πόσο διαδεδομένο είναι αυτό το κομμάτι στους επαγγελματίες του Κλάδου μας;

Σίγουρα όχι όσο διαδεδομένο θα θέλαμε να είναι. Οι επαγγελματίες των κουφωμάτων αλουμίνιου σίγουρα έχουν εξοικειωθεί εδώ και χρόνια με τους πιο κοινούς μηχανισμούς, όπως π. χ τα απλά μοτέρ για τα ηλεκτρικά ρολά. Σε αντίθεση με αυτό όμως, άλλοι κλάδοι -όπως αυτός της σκίασης- έχουν υπάρξει πρωτοπόροι σε αυτόν τον τομέα!

Για παράδειγμα, δεν είναι τυχαίο ότι σε έρευνα που έγινε πριν μερικά χρόνια στους Έλληνες καταναλωτές, όταν ρωτήθηκαν αν έχουν κάποιον αυτοματισμό στο σπίτι τους, η πλειοψηφία απάντησε ότι έχουν τέντα που μαζεύει με τον αέρα ή κατεβαίνει αυτόματα με τον ήλιο. Το ζητούμενο σήμερα είναι- με την μεγάλη ταχύτητα εξέλιξης της τεχνολογίας- όλοι οι επαγγελματίες να κάνουν τη μετάβαση από αυτούς τους πιο απλούς αυτοματισμούς, στα νέα δεδομένα που δημιουργεί το περιβάλλον του έξυπνου σπιτιού.

2. Ποια θεωρείτε ότι είναι τα πλεονεκτήματα των αυτοματισμών;

Όσοι ασχολούμαστε με τους αυτοματισμούς θεωρούμε ότι αυτοί καλύπτουν ένα τρίπτυχο που συμπυκνώνεται στα εξής: Άνεση, Ασφάλεια και Εξοικονόμηση Ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα, προσφέρουν άνεση γιατί διευκολύνουν την καθημερινότητα του χρήστη. Προσφέρουν ασφάλεια, καθώς λειτουργούν ως «φύλακας» προστατεύοντας το προϊόν μας από δυσλειτουργίες & αμέλεια κατά την χρήση, μέσω των αισθητήρων, είτε υπάρχει ανθρώπινη παρουσία είτε όχι.

Somfy Ελλάς: Συνέντευξη του Γενικού Διευθυντή, Γιώργου Παπαμιχαήλ

Τέλος συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας, ώστε τα προϊόντα σκίασης & ενεργητικής μόνωσης στο περίβλημα (όπως τα ρολά & οι περσίδες) να βρίσκονται πάντα στην κατάλληλη θέση & να εξασφαλίζουν το βέλτιστο ενεργειακό ισοζύγιο ενός κτιρίου.

3. Γιατί κατά τη γνώμη σας πρέπει να εφαρμόζονται;

Σε πολλούς τομείς η εξέλιξη της τεχνολογίας, όπως π.χ το GPS στο κινητό μας, είναι εκεί για να μας διευκολύνει και να την αξιοποιούμε. Έτσι λοιπόν και οι αυτοματισμοί είναι εκεί για να προνοούν ώστε η ζωή στο σπίτι μας να είναι πιο ευχάριστη και να εξασφαλίζουν το σωστό και ιδανικό περιβάλλον –κάτι που αν κάναμε χειροκίνητα, ενδεχομένως τις περισσότερες φορές θα αμελούσαμε.

4. Το σπίτι του αύριο. Πόσο κοντά είμαστε σε κάτι τέτοιο και πως κρίνετε τα «αντανακλαστικά» του Κλάδου απέναντι σε αυτό;

Πολύ κοντά και πολύ αργά… Είμαστε πολύ κοντά με την έννοια ότι υπάρχουν πλέον όλα τα προϊόντα, όλο το software, όλες οι εφαρμογές που μπορούν να κάνουν το σπίτι μας «έξυπνο». Από την άλλη όμως στην Ελλάδα ο Κλάδος της οικοδομής γενικότερα & του Αλουμινίου ειδικότερα ενώ υπήρξε πρωτοπόρος σε άλλους τομείς όπως το τζάμι & τα κουφώματα θερμοδιακοπής, δεν έχει επιδείξει γρήγορα αντανακλαστικά για να προσαρμοστεί στην καταιγιστική εξέλιξη που υπάρχει τα τελευταία χρόνια, σε αυτό που λέμε έξυπνο σπίτι (smart home). Ο λόγος είναι ότι η μεγάλη ζήτηση σε συνήθη η και καινοτόμα προϊόντα, όπως σήτες, συστήματα βιοκλιματικής πέργκολας, κ. ά, «τράβηξαν την προσοχή» των επαγγελματιών και ταυτόχρονα επισκίασαν την ανάγκη αυτόματου και απομακρυσμένου ελέγχου των προϊόντων που γίνεται εντονότερη από τους καταναλωτές τα τελευταία χρόνια.

5. Με ποιο τρόπο μπορεί ένα σπίτι να γίνει ενεργειακά πιο αποδοτικό και πως οι αυτοματισμοί συμβάλλουν σε αυτό;

Ο κλασικός τρόπος ένα σπίτι να γίνει ενεργειακά πιο αποδοτικό είναι να χρησιμοποιηθούν μονωτικά υλικά, συσκευές που εκμεταλλεύονται ήπιες μορφές ενέργειας, όπως π. χ ο ηλιακός θερμοσίφωνας. Επιπλέον αυτού, υπάρχει ένας καινοτόμος τρόπος για την ενεργειακή βελτίωση ενός κτιρίου. Αυτός είναι να μετατρέψουμε το κτίριο ενεργειακά από στατικό σε ενεργητικό.

Somfy Ελλάς: Συνέντευξη του Γενικού Διευθυντή, Γιώργου Παπαμιχαήλ

Πώς γίνεται αυτό; Με τη χρήση αισθητήρων (που μπορεί να είναι για τη θερμοκρασία, την υγρασία, τον ήλιο) το σπίτι προσαρμόζει τα συστήματά του στην κατάλληλη θέση. Δηλαδή, σύμφωνα με τις συνθήκες του περιβάλλοντος, φροντίζει από μόνο του να ενεργοποιήσει τη σκίαση, τον εξαερισμό, ώστε να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα για το δροσισμό ή αντίστοιχα τη θέρμανσή του.

6. Ποια είναι τα σχέδιά σας στο πλαίσιο της αειφορίας και της πράσινης δόμησης;

Σε ό,τι αφορά στην εταιρεία, δηλαδή τον όμιλο της Somfy, έχουμε ένα φιλόδοξο πλάνο στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης. Ο στόχος μας είναι μέχρι το τέλος του 2023 να φτάσουμε σε μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα. Σε ό,τι αφορά στα προϊόντα μας, ένα 64% της γκάμας μας ήδη τηρεί τις προδιαγραφές που έχουμε θέσει στο πλαίσιο της αειφορίας. Ένα μεγάλο βήμα αφορά στην έρευνά μας σε αυτό που αποκαλούμε standby mode (επίτευξη ελάχιστης δυνατής κατανάλωσης ενέργειας όταν μια συσκευή βρίσκεται σε κατάσταση ενεργητικής αναμονής).

7. Η νέα τάξη πραγμάτων «απαιτεί» σπίτια και χώρους εργασίας πιο βιώσιμους, με στόχο το well being. Πώς πιστεύετε ότι μπορούν να γίνουν βήματα προς αυτή την κατεύθυνση;

Μια μεγάλη πανευρωπαϊκή έρευνα, που διενήργησε η εταιρεία μας, την περίοδο της πανδημίας του Covid-19, έδειξε ότι πάρα πολλοί καταναλωτές που «βίωσαν» το σπίτι τους αποφάσισαν να επενδύσουν στην αναβάθμιση της κατοικίας τους και κατ’ επέκταση της ποιότητας ζωής τους.

Somfy Ελλάς: Συνέντευξη του Γενικού Διευθυντή, Γιώργου Παπαμιχαήλ

Το γεγονός ότι για πολλούς χρησιμοποιείται το σπίτι και ως χώρος εργασίας δημιούργησε ακόμη περισσότερες απαιτήσεις. Για παράδειγμα, πολλοί για να εργαστούν στον υπολογιστή τους χρειάστηκαν τη συμβολή των συστημάτων σκίασης. Μεγάλη σημασία κατά τη διάρκεια της πανδημίας επίσης είχε ο σωστός εξαερισμός των χώρων για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα και της άνεσης των ενοίκων ενός κτιρίου. Για την επίτευξη του well being το σπίτι μας πρέπει να σκιάζεται, να δροσίζεται και να εξαερίζεται σωστά.

8. Ποιες είναι οι προτάσεις της Somfy, στο πλαίσιο αυτής της νέας πραγματικότητας;

Δεν είναι τυχαίο σε σχέση με τα παραπάνω ότι η Somfy στο πλαίσιο της έκθεσης R +Τ (που λόγω της πανδημίας το 2021 διεξήχθη για πρώτη φορά ψηφιακά) παρουσίασε δύο νέα προϊόντα. Το πρώτο είναι το σύστημα Somfy Air το οποίο ανοίγει αυτόματα με αισθητήρα τα συρόμενα κουφώματα σε θέση εξαερισμού. Το δεύτερο είναι το λεγόμενο ηλιακό μοτέρ, δηλαδή κινητήρας, ο οποίος τροφοδοτείται αποκλειστικά από ηλιακό πάνελ για τις ενεργειακές ανάγκες του.

Somfy Ελλάς: Συνέντευξη του Γενικού Διευθυντή, Γιώργου Παπαμιχαήλ

Τέλος, πολύ σημαντικό, στο πλαίσιο του έξυπνου σπιτιού, είναι το κομμάτι της διαχείρισης φυσικού-τεχνητού φωτισμού. Δηλαδή, το «έξυπνο» σπίτι φροντίζει για τους ενοίκους του είτε ενεργοποιώντας τον τεχνητό φωτισμό είτε τα προϊόντα σκίασης (όπως ρολά, ρολοκουρτίνες, εξωτερικές περσίδες) στην κατάλληλη θέση, ώστε οι συνθήκες του χώρου μας να έχουν πάντα τα κατάλληλα επίπεδα φωτισμού. Όλα αυτά καταδεικνύουν ότι εταιρείες όπως η Somfy ανταποκρίνονται και καινοτομούν στο να παρέχουν στους καταναλωτές όλο και πιο εξελιγμένα προϊόντα και εφαρμογές, για να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής είτε στην κατοικία είτε στους χώρους εργασίας.

(από profilnet.gr)