Κύπρος: Σύσκεψη στο Προεδρικό για τα Προβλήματα Ανάμεσα σε ΔΕΦΑ και Κινέζους για τις Υποδομές Αερίου στο Βασιλικό

Κύπρος: Σύσκεψη στο Προεδρικό για τα Προβλήματα Ανάμεσα σε ΔΕΦΑ και Κινέζους για τις Υποδομές Αερίου στο Βασιλικό
energia.gr
Σαβ, 15 Ιανουαρίου 2022 - 11:18

Λύσεις για σοβαρά προβλήματα που φαίνεται να υπάρχουν στην υλοποίηση του συμβολαίου μεταξύ της κυπριακής Δημόσιας Επιχείρησης Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ) και της κινεζικής CPP για τις υποδομές αερίου στο Βασιλικό, καλείται να βρει η σύσκεψη που συγκάλεσε για την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας

Η ανακοίνωση της Προεδρίας αναφέρει ότι στη σύσκεψη θα συζητηθεί «η πρόοδος των έργων, σε σχέση με τις απαιτήσεις που υπάρχουν και τρόποι επιτάχυνσής τους». Την ίδια στιγμή, πληροφορίες της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος», οι οποίες δεν επιβεβαιώθηκαν από κυβερνητική πηγή, αναφέρουν ότι η κοινοπραξία που κέρδισε τον διαγωνισμό και ιδιαίτερα η κινεζική CPP (China Petroleum Pipeline), επικαλείται την εκτόξευση του κόστους των πρώτων υλών για την πλωτή μονάδα αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) και των άλλων υποδομών, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και τις καθυστερήσεις που προέκυψαν και αξιώνει μεγαλύτερη αποζημίωση από εκείνην που συμφωνήθηκε αρχικά. Οι πληροφορίες αναφέρονται σε μερικές δεκάδες εκατομμύρια που αξιώνει επιπλέον η εταιρεία. Το αρχικό κόστος είχε υπολογιστεί κοντά στα €290 εκατομμύρια.

Μεταξύ των κατασκευών που εκκρεμούν, είναι μια νέα προβλήτα (jetty) στο Βασιλικό, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στην υφιστάμενη προβλήτα της VTTV. Η κατασκευή της νέας προβλήτας δεν άρχισε ακόμα και είναι προφανές ότι το κόστος της έχει αυξηθεί σημαντικά, μετά τις τεράστιες αυξήσεις -σε παγκόσμια κλίμακα- στα υλικά κατασκευής.

Σοβαρό θέμα υπάρχει και με το χρονοδιάγραμμα παράδοσης των υποδομών. Αρχικά είχε προσδιοριστεί πως το τερματικό θα λειτουργούσε νωρίς το 2022, αργότερα έγινε λόγος για το πρώτο εξάμηνο του 2023, αλλά πλέον μη κυβερνητικές πηγές μιλούν για το 2024.

Ήδη, η κυβέρνηση της Μεγαλονήσου αντικατέστησε πρόσφατα όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΦΑ, κάτι που αποτελεί σαφή ένδειξη της δυσαρέσκειας του Προέδρου Αναστασιάδη και των συνεργατών του.