Γεραπετρίτης: Συνεχίζουμε τις Μεταρρυθμίσεις- Βοηθάμε την Κοινωνία. Στο 5μηνο Επιχορηγήθηκε το Κόστος Ενέργειας με 1,75 δισ.

Γεραπετρίτης:  Συνεχίζουμε τις Μεταρρυθμίσεις- Βοηθάμε την Κοινωνία.  Στο 5μηνο Επιχορηγήθηκε το Κόστος Ενέργειας με 1,75 δισ.
energia.gr
Δευ, 17 Ιανουαρίου 2022 - 12:42

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην "Ναυτεμπορική", αναφέρθηκε στην προσύλωση της κυβέρνησης στη μεταρρυθμιστική διαδικασία που προχωρά παρά τις αντίξοες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί λόγω της πανδημίας. «Οι επόμενοι μήνες θα είναι πράγματι κρίσιμοι για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας και σκοπεύουμε να εντείνουμε ακόμα περισσότερο τους ρυθμούς μας", διαβεβαίωσε επισημαίνοντας

 ότι: "Ο νέος αναπτυξιακός νόμος βρίσκεται ήδη για συζήτηση στη Βουλή με νέα χαρακτηριστικά, όπως είναι η καθιέρωση για πρώτη φορά 13 πυλώνων ανάπτυξης που συνιστούν προτεραιότητες της χώρας για τη δεκαετία που διανύουμε. Ο νέος κλιματικός νόμος βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση και θα ψηφιστεί τον επόμενο μήνα. Μεγάλες μεταρρυθμίσεις για τον περαιτέρω ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας ήδη δρομολογούνται. Η ανασυγκρότηση της πρωτοβάθμιας υγείας και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης βρίσκονται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας. Και, βέβαια, μεγάλα έργα έχουν ξεκινήσει ή προετοιμάζονται συστηματικά. Με σύνεση και συνέπεια προχωράμε για να ανατραπούν παθολογίες δεκαετιών και να χτιστεί μια σύγχρονη Ελλάδα".

Σχετικά με τις συζητήσεις για το Σύμφωνο Σταθερότητας, ο υπουργός Επικρατείας διαπιστώνει "κοινή διάθεση να υπάρξουν αλλαγές". Ωστόσο, σπεύδει να διευκρινίσει ότι "η έκταση των αλλαγών αυτών είναι ασφαλώς το μεγάλο ζητούμενο, διότι αυτονοήτως το νέο Σύμφωνο θα πρέπει να διασφαλίζει με ρεαλισμό τη δημοσιονομική ισορροπία, χωρίς όμως να θέτει σε κίνδυνο τη βιώσιμη ανάπτυξη των ευρωπαϊκών οικονομιών".

Για τη στάση της κυβέρνησης, σημειώνει: "Η Ελλάδα τους επόμενους μήνες θα τηρήσει μία εποικοδομητική στάση με στοχευμένες προτάσεις προς την κατεύθυνση αυτή, έχοντας κερδίσει, με μια αξιόπιστη οικονομική πολιτική, την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων εταίρων μας. Οι μεγάλες προκλήσεις της πράσινης ανάπτυξης και της ψηφιακής μετάβασης, που κατεξοχήν ενσωματώθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, και πρωτίστως η ανάγκη να αρθούν οι κοινωνικές ανισότητες που εξακολουθούν να είναι το μεγάλο πρόβλημα στην ευρωπαϊκή συνοχή, καλούν για ένα διαφορετικό μείγμα δημοσιονομικών κανόνων με καινοτόμα εργαλεία αλλά, πρωτίστως, όραμα".

Παράλληλα υπενθυμίζει ότι "το τελευταίο πεντάμηνο η Πολιτεία έχει επιχορηγήσει, άμεσα και έμμεσα, το κόστος ενέργειας με περίπου 1,75 δισ. ευρώ. Ειδικά για τον Ιανουάριο, η επιδότηση φτάνει στα 400 εκατομμύρια και περιλαμβάνει και την επιδότηση του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων, ώστε να περιοριστούν οι πληθωριστικές πιέσεις στα βασικά προϊόντα από τη μετακύλιση του βάρους στους καταναλωτές". Παράλληλα, προσθέτει, "οι σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις που ισχύουν από την αρχή του έτους ενισχύουν το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ενώ εκκίνησε ήδη η διαδικασία για μία δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Μάιο του τρέχοντος έτους, ώστε οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας να μπορέσουν κατά το δυνατόν να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα", ενώ καταλήγει με τη δέσμευση: "Θα συνεχίσουμε να πράττουμε ό,τι είναι δυνατόν, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της οικονομίας και χωρίς να διακινδυνευθεί η δημοσιονομική σταθερότητα που με κόπο κατακτήθηκε, προκειμένου να βοηθήσουμε την κοινωνία σε αυτή τη δύσκολη περίοδο".

Τέλος στο ζήτημα των ελληνοτουρκικών τονίζει ότι: "η Ελλάδα είναι πλέον θωρακισμένη διπλωματικά και επιχειρησιακά. Με τις μεγάλες συμφωνίες με τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, με την καλλιέργεια των διπλωματικών σχέσεων με ισχυρούς παίκτες στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με διευθέτηση μακρόχρονων εκκρεμοτήτων με Ιταλία, Αίγυπτο και Αλβανία, με ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων σε εξοπλισμό και προσωπικό. Χτίζουμε την Ελλάδα της ισχύος και της αυτοπεποίθησης απέναντι σε οποιαδήποτε πρόκληση"