Στο κάδρο της γεωπολιτικής έρχεται τώρα να προστεθεί και το ενδεχόμενο μείωσης της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη, αφού η κορυφαία παραγωγός του πλανήτη, η γαλλική Electricite de France (EDF), αντιμετωπίζει διπλή απειλή: τεχνικό πρόβλημα σε πυρηνικούς αντιδραστήρες της και μεγάλη επιβάρυνση από την αύξηση των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος, με φόντο το κυβερνητικό πρόγραμμα

 

θωράκισης των καταναλωτών εν όψει των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία. Ένα μίγμα εκρηκτικό, που πυροδότησε νέο άλμα στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε Γερμανία και Γαλλία, αλλά και στο κόστος φυσικού αερίου της Ευρώπης.

Η ΕDF υποβάθμισε τις προβλέψεις της για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας κατά 8% από τη στιγμή που εντόπισε δυσλειτουργίες σε πέντε ακόμη αντιδραστήρες της, σε ένα ακόμη πλήγμα για τη γηραιά ήπειρο, που βιώνει ιστορική ενεργειακή κρίση, με τα αποθέματα φυσικού αερίου στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια δεκαετίας. Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον εννέα πυρηνικοί αντιδραστήρες της EDF θα βρίσκονται εκτός λειτουργίας στις αρχές Απριλίου, γεγονός που αυτομάτως μειώνει κατά ένα πέμπτο τη συνολική παραγωγή πυρηνικής της ενέργειας που χρησιμοποιείται για την ηλεκτροδότηση. Να σημειωθεί ότι η EDF δεν είναι η μοναδική εταιρεία που πλήττεται από την ενεργειακή κρίση, καθώς έχουν προηγηθεί πολύ χειρότερα, όπως λουκέτα εταιρειών κοινής ωφελείας στη Βρετανία και στην Ολλανδία.

Την ίδια στιγμή, η γαλλική κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια να δημιουργήσει ευνοϊκό προεκλογικό κλίμα, κάλεσε τον κολοσσό κοινής ωφελείας να πωλεί πιο φθηνή την πυρηνική ενέργεια στους ανταγωνιστές του, προκειμένου να συγκρατηθεί η άνοδος των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος. Η εταιρεία, η οποία ελέγχεται κατά 80% από το γαλλικό κράτος, ανακοίνωσε ότι η κίνηση αυτή θα της κοστίσει περί τα 8,4 δισ. ευρώ και θα μειώσει τα φετινά κέρδη της κατά 13 δισ. ευρώ, όπως υπολογίζουν αναλυτές. Με τρεις μόλις μήνες να απομένουν για τις προεδρικές εκλογές, η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν, αντιμετωπίζοντας έντονες πιέσεις από την αύξηση του κόστους διαβίωσης, δεσμεύθηκε να βάλει πλαφόν στις αυξήσεις των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος στο 4% φέτος, με αποτέλεσμα να καλούνται η EDF και οι επενδυτές της να επωμιστούν την επιπλέον επιβάρυνση και όχι τα νοικοκυριά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη βουτιά της μετοχής της κατά 25% στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, που σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη πτώση από τον Σεπτέμβριο του 2020, με την εταιρεία να έχει απολέσει περισσότερο από 40% από την κεφαλαιοποίησή της μόλις σε έναν μήνα. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε στην εφημερίδα «Le Parisien» ότι εάν δεν επιβληθεί το παραπάνω πλαφόν, οι τιμές ενέργειας θα μπορούσαν να αυξηθούν περισσότερο από 35%.

Τα προθεσμιακά ηλεκτρικής ενέργειας παράδοσης Φεβρουαρίου στη Γερμανία αυξήθηκαν 22%, στα 235,50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ στη Γαλλία έκαναν άλμα 27%. Την ίδια στιγμή, η είδηση της εμπλοκής στις διαπραγματεύσεις της Ρωσίας με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, έστειλε τα προθεσμιακά φυσικού αερίου της Ευρώπης σε άνοδο 25% τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, στα 90 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Από τη Ναυτεμπορική