Μία ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη για τα ενεργειακά στην Ανατολική Μεσόγειο έφερε στη δημοσιότητα το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 12 και αφορά την παροχή φυσικού αερίου στο Λίβανο. Σύμφωνα με το κανάλι, παρά τη διένεξη μεταξύ των δύο χωρών για το θέμα της ΑΟΖ, υπήρξε συμφωνία, η οποία μάλιστα υπεγράφη μυστικά και προβλέπει το να προμηθευτεί ο Λίβανος ισραηλινό αέριο

Η συμφωνία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ έγινε εφικτή μόνο με τη μεσολάβηση του Αμερικανού απεσταλμένου Amos Hochstein και υπεγράφη σήμερα υπό άκρα μυστικότητα. Το Ισραήλ φέρεται να έχει δεσμευτεί να μεταφέρει ισραηλινό αέριο προς τον Λίβανο μέσω της Συρίας, καθώς μία απευθείας συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών θεωρείται δεδομένο πως θα γεννούσε αντιδράσεις.

Οι πληροφορίες του Channel 12 κάνουν λόγο μάλιστα και για σιωπηρή συναίνεση της Ρωσίας, η οποία λέγεται πως ήταν ενήμερη για την κίνηση αυτή εκ των προτέρων και έδωσε το πράσινο φως. Άρα έαν όσα μεταδίδονται επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για μία συναίνεση ΗΠΑ-Ρωσίας στο συγκεκριμένο ζήτημα. Στόχος της συμφωνίας είναι ο Λίβανος να τροφοδοτηθεί ενεργειακά κι από μία εναλλακτική οδό, εκτός του Ιράν.

(η συνέχεια στο slpress.gr)