Ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο έχει προκαλέσει η αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, την στιγμή που ο Οργανισμός Διαχειρίσεως Δημοσίου Χρέους ετοιμάζεται για την πρώτη έξοδο της χώρας στις αγορές. Οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου έχουν διαμορφωθεί στο 1,50%, έναντι του ιστορικού χαμηλού 0,53% τον Αύγουστο το 2021, ήτοι καταγράφεται αύξηση στο κόστος δανεισμού πάνω από 180%. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν

ότι οι ελληνικοί τίτλοι ευρίσκονται σε φάση διορθώσεως μετά το ράλι που σημειώθηκε όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε τον περασμένο Δεκέμβριο το νέο ευέλικτο πρόγραμμα επανεπενδύσεων. Το γεγονός ότι από τις αρχές του έτους η απόδοση του 10ετούς έχει αυξηθεί κατά περίπου 25 μονάδες βάσεως, δείχνουν ότι το αφήγημα των δυνατοτήτων φθηνού δανεισμού τείνει να ξεθωριάσει ενώ χτυπά καμπανάκι για τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν για τον κρατικό δανεισμό από τον Μάρτιο και μετά -όταν ολοκληρωθεί το πανδημικό πρόγραμμα ΡΕΡΡ της ΕΚΤ.

Μέσω του προγράμματος το κόστος δανεισμού των χωρών της Ευρωζώνης υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα σε πολλές περιπτώσεις, ακόμα και σε αρνητικά, με τις εκδόσεις ομολόγων των κυβερνήσεων να «καλύπτονται» από την «ασφάλεια» των αγορών της ΕΚΤ.

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που ο δανεισμός της χώρας κατά το 2022 θα έχει εμπροσθοβαρή χαρακτήρα δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στο Α τρίμηνο του έτους, ώστε να επωφεληθεί όσο γίνεται περισσότερο από το ΡΕΡΡ. Συμφώνως προς τον προγραμματισμό του ΟΔΔΗΧ, η Ελλάς σχεδιάζει να δανειστεί 12 δισ., ευρώ μέσα από την έκδοση μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων τίτλων.

Παράγοντες του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι η Ελλάδα διαθέτει παράλληλα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα, το χρέος της είναι βιώσιμο και ευρίσκεται σε πορεία αναβαθμίσεως σε ό,τι αφορά τις αξιολογήσεις των οίκων, κάτι που θα κρατήσει «ζωντανή» την ζήτηση των επενδυτών για ελληνικά ομόλογα. Σημειώνεται ότι κατά την πρώτη αξιολόγηση της χρονιάς, ο αμερικανικός οίκος Fitch προχώρησε στην αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας. Η βελτίωσις του outlook αντανακλά τη γενικά θετική άποψη του Fitch για τις βασικές παραμέτρους που καθορίζουν τις αποφάσεις του. Για το δημόσιο χρέος εκτιμά ότι θα μειωθεί ταχύτερα από το αναμενόμενο, ως αποτέλεσμα της ισχυρής αναπτύξεως και της μειώσεως του δημοσιονομικού ελλείμματος μετά την απόσυρση των μέτρων στηρίξεως για την πανδημία.

Ο Fitch έχει κατατάξει την Ελλάδα στην βαθμίδα «ΒΒ», η οποία ευρίσκεται «δύο σκαλοπάτια» χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα.