Τα κορυφαία έθνη της αιολικής ενέργειας θα πρέπει να αρχίσουν να ανησυχούν. Η Κίνα στοχεύει ξεκάθαρα στην κορυφή της κατάταξης. Η China Three Gorges Corp είναι ήδη η μεγαλύτερη εταιρεία υδροηλεκτρικής ενέργειας. Ξοδεύει περίπου 6,5 δισ. δολάρια σε τρία υπεράκτια αιολικά πάρκα στη νοτιοανατολική επαρχία Γκουανγκντόνγκ. Η κρατική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας,

μέχρι τώρα περισσότερο γνωστή για τα υδροηλεκτρικά της φράγματα, σχεδιάζει να τριπλασιάσει την ηλεκτρική της ισχύ από ανεμογεννήτριες και ηλιακούς συλλέκτες στα 80 γιγαβάτ τα επόμενα τρία χρόνια. Οι νέες μονάδες θα δώσουν στο Three Gorges συνολική ισχύ αιολικής ενέργειας 5 GW, καθιστώντας το τον μεγαλύτερο υπεράκτιο φορέα εκμετάλλευσης στον κόσμο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ηγείται επί του παρόντος στην υπεράκτια αιολική δυναμικότητα του κόσμου στα 10,4 GW. Η Κίνα, με 9,4 GW, πρόσθεσε χωρητικότητα ρεκόρ το 2020 και με το ρυθμό που αναπτύσσεται στον συγκεκριμένο τομέα δείχνει ότι θα ξεπεράσει το Ηνωμένο Βασίλειο φέτος.

Το σχετικά υψηλό κόστος της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας σε σύγκριση με τις εγκατάστασεις στην ξηρά είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας. Οι υπεράκτιες ανεμογεννήτριες είναι δαπανηρές στην κατασκευή και τη συντήρηση. Οι υψηλότερες τιμές χάλυβα έχουν αυξήσει τις δαπάνες για αιολικές μονάδες, όπου κι αν βρίσκονται.

Όμως, οι Κινέζοι κατασκευαστές με τοπική πρόσβαση σε χάλυβα χαμηλότερης τιμής έχουν ένα πλεονέκτημα. Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ σχεδιάζει να τριπλασιάσει την τοπική ισχύ αιολικής και ηλιακής ενέργειας έως το 2030.

Η θυγατρική αιολική και ηλιακή εταιρεία της Three Gorges είναι η China Three Gorges Renewables. Οι μετοχές της που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο της Σαγκάης έχουν αυξηθεί 90% από την εισαγωγή της τον περασμένο Ιούνιο. Τα λειτουργικά περιθώρια συνέχισαν να αυξάνονται τα τελευταία έξι χρόνια φτάνοντας στο 53%.

Με 31 φορές προθεσμιακά κέρδη, οι μετοχές διαπραγματεύονται με έκπτωση άνω του ενός τρίτου στη Meridian Energy της Νέας Ζηλανδίας και με μικρό premium στη Δανική Orsted. Οι τοπικές εταιρείες Longyuan Power, MingYang Smart Energy και Concord New Energy Group έχουν σημειώσει άνοδο πάνω από το ένα πέμπτο τον περασμένο χρόνο.

Αυτές οι εταιρείες λογικά θα επωφεληθούν από την τοπική αγορά αιολικής ενέργειας ύψους 60 δισ. δολαρίων, η οποία αναπτύσσεται γρήγορα, και από την ευρύτερη παγκόσμια ζήτηση. Οι ανεμογεννήτριες και τα αιολικά πάρκα αναπτύσσονται, μειώνοντας πλέον το κόστος τους.