«Καταστροφικές συνέπειες» θα έχει μία παγκόσμια αντιπαράθεση μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων, προειδοποίησε χθες ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, κατά την ομιλία του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, οι εργασίες του οποίου διεξάγονται διαδικτυακά λόγω της πανδημίας. Ο Κινέζος ηγέτης τάχθηκε για μία ακόμη φορά κατά του προστατευτισμού, αποκηρύσσοντας «την ηγεμονία και τον εκφοβισμό», καλώντας τις χώρες να εργαστούν από κοινού για την αντιμετώπιση των διεθνών προκλήσεων

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η παγκόσμια πολιτική και οικονομική ελίτ θα απευθυνθεί στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός διαδικτυακά, καθώς η έξαρση της πανδημίας με την εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον οδήγησε στη ματαίωση της διά ζώσης κορυφαίας αυτής συνάντησης. Η διαδικτυακή σύνοδος του Νταβός ξεκίνησε χθες και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή.

Το κλίμα είναι βαρύ όχι μόνο εξαιτίας του γεγονότος ότι η μεγάλη αυτή σύναξη ηγετών και επιχειρηματιών θα περιοριστεί σε μερικές διαδικτυακές ομιλίες, αλλά και εξαιτίας ενός ευρύτερου κλίματος απαισιοδοξίας για τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης μετά την πρόσφατη έξαρση της πανδημίας του Covid-19. Επιπλέον η σύνοδος του Νταβός επισκιάζεται από την κλιμακούμενη φραστική αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ρωσίας, αλλά και την αυξανόμενη ρητορική πολέμου από τις δύο πλευρές.

Στην ομιλία του ο Σι, χωρίς να κατηγορήσει κάποια συγκεκριμένη χώρα, προειδοποίησε για την «εξάπλωση ιδεολογικού ανταγωνισμού και την πολιτικοποίηση οικονομικών, επιστημονικών και τεχνολογικών θεμάτων».

«Η ιστορία έχει αποδείξει ξανά και ξανά πως η σύγκρουση δεν επιλύει προβλήματα, παρά προκαλεί μόνο καταστροφικές συνέπειες», είπε η Κινέζος ηγέτης. «Ο προστατευτισμός και η μονομέρεια δεν μπορούν να προστατεύσουν κανέναν. Απλά πλήττουν τα συμφέροντα των άλλων, καθώς και των ιδίων όσων μετέρχονται αυτά τα μέσα. Ακόμη χειρότερα είναι πρακτικές ηγεμονισμού και εκφοβισμού... Φυσικά, οι χώρες έχουν διαφορές και διαφωνίες μεταξύ τους, ωστόσο μια προσέγγιση μηδενικού αθροίσματος που μεγιστοποιεί τα κέρδη του ενός σε βάρος των άλλων δεν βοηθά», πρόσθεσε.

Η ομιλία Σι έρχεται σε μία στιγμή κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης ανάμεσα στις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα. Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, σε δηλώσεις της χθες κατά την επίσκεψή της στο Κίεβο, τόνισε πως ελπίζει οι αυξανόμενες εντάσεις με τη Ρωσία για το ζήτημα της Ουκρανίας να επιλυθούν με τη διπλωματία, προειδοποίησε ωστόσο πως η Μόσχα θα υποφέρει αν επιτεθεί στη γειτονική χώρα.

«Κάθε επιπλέον επιθετική ενέργεια θα έχει υψηλό τίμημα για τη Ρωσία, οικονομικά, στρατηγικά, πολιτικά», επισήμανε η Μπέρμποκ, η οποία μετά το Κίεβο επισκέπτεται τη Μόσχα. «Η διπλωματία είναι ο μόνος τρόπος», είπε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ουκρανό ομόλογό της Ντμίτρο Κουλέμπα.

Στο ζήτημα της Ουκρανίας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς κατά τη συνάντησή του χθες με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ. Ο Σολτς είπε πως οι χώρες της Δύσης θα πρέπει να ζητήσουν από τη Ρωσία ξεκάθαρα βήματα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης στα ουκρανορωσικά σύνορα, προειδοποιώντας πως οποιαδήποτε στρατιωτική δράση θα είχε σοβαρές πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις.

«Για αυτό τον λόγο είναι δουλειά μας να κάνουμε οτιδήποτε μπορούμε για να εξασφαλίσουμε πως μια τέτοια εξέλιξη θα αποφευχθεί», επισήμανε ο Σολτς.

Η ενεργειακή κρίση

Νέα τροφή στην ενεργειακή κρίση δίνει η παράλληλη πλέον έκρηξη του κόστους πετρελαίου και φυσικού αερίου, κρατώντας την Ευρώπη σε καθεστώς παρατεταμένης ομηρίας. Οι γεωπολιτικές εντάσεις και η σύγκρουση της Δύσης με τη Μόσχα κρατούν σταθερά μειωμένες τις ροές αερίου της ρωσικής Gazprom προς την Ευρώπη, ενώ την ίδια ώρα η στενότητα προσφοράς στην πετρελαϊκή αγορά και η άρνηση του ΟΠΕΚ+ να προχωρήσει σε γενναία αύξηση της παραγωγής του έχουν οδηγήσει την τιμή του αργού πάνω από τα 86 δολάρια το βαρέλι και σχεδόν στα υψηλότερα επίπεδα από το 2014.

Χθες η τιμή του μπρεντ έφθασε ενδοσυνεδριακά έως τα 86,71 δολάρια το βαρέλι, με τους αναλυτές να προβλέπουν ακόμη μεγαλύτερη άνοδο το επόμενο διάστημα. Η τιμή του πετρελαίου έχει κάνει ήδη άλμα που ξεπερνά το 10% από τις αρχές του χρόνου μέχρι σήμερα, με την άνοδο να τροφοδοτείται σταθερά τόσο από τα σοβαρά προβλήματα και τις διακοπές παραγωγής σε μεγάλες μονάδες της Λιβύης, όσο και από την επιλογή του ΟΠΕΚ+ να επιμείνει σε πολιτική συντηρητικής αύξησης της παραγωγής (400.000 βαρέλια ημερησίως τον μήνα) παρά τη διαρκή άνοδο της παγκόσμιας ζήτησης μετά τα lockdowns λόγω πανδημίας. Σύμφωνα με report της Vitol, του μεγαλύτερου ανεξάρτητου trader πετρελαίου στον κόσμο, η άνοδος των τιμών είναι αιτιολογημένη, στηρίζεται στα θεμελιώδη δεδομένα της αγοράς και θα έχει συνέχεια.

Στο μέτωπο του φυσικού αερίου, η τελευταία αποκλιμάκωση των ευρωπαϊκών τιμών δείχνει εύθραυστη, καθώς οφείλεται κυρίως στις αυξημένες παραδόσεις αμερικανικών φορτίων LNG και οι ροές από τον βασικό προμηθευτή της ηπείρου, την Gazprom, διατηρούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, οι εξαγωγές της ρωσικής εταιρείας προς τις βασικές της αγορές -ανάμεσά τους το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, η Τουρκία και η Κίνα- υποχώρησαν στο πρώτο δεκαπενθήμερο του 2022 στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας επταετίας.

Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές της Gazprom μειώθηκαν στα 5,4 δισ. κυβικά μέτρα - ποσότητα που είναι κατά 18% χαμηλότερη από τον μέσο όρο του περασμένου μήνα.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι ροές προς την Ευρώπη περιορίστηκαν το ίδιο διάστημα σε έναν μέσο όρο 250,5 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων, ήταν δηλαδή κατά τι υψηλότερες από το ήμισυ των ρωσικών εξαγωγών το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Αντίθετα, οι ροές της Gazprom προς την Κίνα ήταν 1,54 δισ. κυβικά μέτρα, αυξημένες κατά μιάμιση φορά σε σχέση με πέρυσι και έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδό τους από το 2014.

Πύραυλοι ξανά στην Κούβα;

Ενδεικτικό της επιδεινούμενης κατάστασης στις σχέσεις Δύσης-Ρωσίας είναι τα σενάρια περί εγκατάστασης ρωσικών πυραύλων στην Κούβα ή τη Βενεζουέλα, πιθανότητα που απειλεί να γυρίσει το ρολόι πίσω στο 1962 και την παρ’ ολίγον πυρηνική αντιπαράθεση ΗΠΑ-Σοβ. Ένωσης με το ξέσπασμα της κρίσης των πυραύλων.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, απαντώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο τηλεοπτικό κανάλι RTVI στο ερώτημα αν εξετάζεται γενικά το ενδεχόμενο της ανάπτυξης ρωσικών στρατιωτικών υποδομών στη Βενεζουέλα ή στην Κούβα, απάντησε λέγοντας: «Δεν θέλω να επιβεβαιώσω τίποτα, ούτε επίσης να αποκλείσω τίποτα στην περίπτωση αυτή».

O Ριαμπκόφ είπε ακόμη ότι, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες προκαλέσουν τη Ρωσία και συνεχίσουν να της ασκούν στρατιωτικές πιέσεις, η Ρωσία μπορεί να προβεί σε ενέργειες με το Πολεμικό Ναυτικό της. Χθες ο ηγέτης της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε πως η χώρα του και η Ρωσία θα προβούν σε κοινά στρατιωτικά γυμνάσια τον Φεβρουάριο, μία ακόμη εξέλιξη που έρχεται να ρίξει λάδι στη φωτιά της έντασης των τελευταίων ημερών.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")