Εξοικονομώ: Μεγάλο το Ενδιαφέρον Παρά τις Δυσκολίες – Προς Παράταση το Πρόγραμμα

Εξοικονομώ: Μεγάλο το Ενδιαφέρον Παρά τις Δυσκολίες – Προς Παράταση το Πρόγραμμα
Του Δημήτρη Αβαρλή
Τρι, 25 Ιανουαρίου 2022 - 08:21

Μπορεί η πανδημία και τώρα η κακοκαιρία να έχει δημιουργήσει μια πρωτόγνωρη κατάσταση, ωστόσο μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί περισσότερες από 20.000 αιτήσεις και άλλες 50.000 είναι υπό επεξεργασία, με τον τεχνικό κόσμο, αλλά και ενδιαφερόμενους να αναμένουν μια παράταση που όπως φαίνεται θα δοθεί από το ΥΠΕΝ, μέχρι τέλος του Φεβρουαρίου. Μηχανικοί αναφέρουν πως οι τεχνικές βελτιώσεις που έχουν γίνει στο πρόγραμμα, με κυριότερη την κατάργηση του χρονικού περιορισμού έχει βοηθήσει, ωστόσο έχουν αναφερθεί προβληματισμοί. Όπως είχαν αναφέρει παλιότερα στο Energia.gr μηχανικοί στο νέο πρόγραμμα «μπήκαν κάποιες επιπλέον παράμετροι, όπως ο κόφτης με τα 200 ευρώ το τετραγωνικό» και τόνιζαν

ότι το πρόγραμμα δεν κάνει πραγματική ριζική ανακαίνιση των σπιτιών, αλλά καταλήγει να είναι ένα πρόγραμμα αλλαγής κουφωμάτων. Μιλώντας στο Energia.gr ο α ’αντιπρόεδρος του ΤΕΕ κ. Νικόλαος Ανδρεδάκης τονίζει πως «μπορεί να μην υπάρχει χρονική προτεραιότητα σε αυτό το πρόγραμμα αλλά με τη μοριοδότηση οι συνάδελφοι ψάχνουν το βέλτιστο λόγο κόστους οφέλους, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει ένα ζήτημα που αφορά τις τιμές των πρώτων υλών. Έχουμε πολύ μεγάλες αυξήσεις στις πρώτες ύλες που αλλάζουν τα δεδομένα σε σχέση με την αξιολόγηση και εμείς για αυτό το λόγο είχαμε προτείνει μεγαλύτερες επιδοτήσεις ανάλογα με τα οικονομικά του κάθε νοικοκυριού και αυξημένη εγγυοδοσία σε σχέση με το ύψος εισοδήματος». Όπως έχει επισημανθεί από μηχανικούς υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα που αφορά περιοχές που δεν περνάει το φυσικό αέριο με αποτέλεσμα να δημιουργείται θέμα με την αξιολόγηση, καθώς δεν μπορεί να συμπληρωθεί η απαιτούμενη βαθμολογία.

Παράλληλα ο κ. Ανδρεδάκης μεταφέρει τον προβληματισμό που έχουν αρκετοί πολίτες σε σχέση με την εγκατάσταση λέβητα φυσικού αερίου, από τη στιγμή που αυτό θα σταματήσει να επιδοτείται από την Ε.Ε. στο πλαίσιο της απανθρακοποίησης της θέρμανσης.

Τις προηγούμενες μέρες εκφράστηκε από περιφερειακά τμήματα του ΤΕΕ η ανάγκη παράτασης του προγράμματος. Όπως τονίζει σε επιστολή του στο ΥΠΕΝ το ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας «είναι άμεσα αντιληπτό ότι η έξαρση της πανδημίας και χαρακτηριστικά της μετάλλαξης Όμικρον δημιουργεί προβλήματα και σημαντικές χρονικές καθυστερήσεις, τόσο στη συγκέντρωση των απαραίτητων δικαιολογητικών, όσο και στη διαδικασία υποβολής αιτήσεων. Αξιοσημείωτες είναι οι αναφορές συναδέλφων για τη δυσχέρεια και μη πραγματοποίηση αυτοψίας για την έκδοση του Α’ ΠΕΑ, λόγω καραντίνας στις οικίες που ενδιαφέρονται για το Πρόγραμμα». Το ΤΕΕ Θράκης σε επιστολή του στο ΥΠΕΝ αναφέρει πως «..η πανδημία συμβάλλει αρνητικά. Ήδη με την τελευταία ΚΥΑ τίθενται έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας έως και τις 23 Ιανουαρίου 2022. Μέτρα που αφορούν είτε τους συνάδελφους μηχανικούς, είτε τους ωφελούμενους του προγράμματος είτε και τους δύο. Έτσι, απαγορεύεται η ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας».