Ένα δισ. ευρώ σε Επενδύσεις Εξοικονόμησης Ενέργειας στον Τομέα Ύδρευσης – Αποχέτευσης των Δήμων

Ένα δισ. ευρώ σε Επενδύσεις Εξοικονόμησης Ενέργειας στον Τομέα Ύδρευσης – Αποχέτευσης των Δήμων
Του Δημήτρη Αβαρλή
Πεμ, 27 Ιανουαρίου 2022 - 08:04

Η ενεργειακή αναβάθμιση του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης αποτελεί μια σημαντική επένδυση για τους δήμους. Στον τομέα αυτό δεν είχαν γίνει την τελευταία δεκαετία επενδύσεις. Όπως ανέφερε τη Δευτέρα ο κ. Κώστας Βαρλαμίτης, πρώην πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων σε εκδήλωση που διοργάνωση η Δημοτική Παράταξη και Δημοτική Κίνηση «Πολίτες σε δράση Χαϊδαρίου», με θέμα: «Αντιμετώπιση ενεργειακής φτώχειας, εξοικονόμηση ενέργειας και ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού», ξεκίνησε μια αξιόλογη προσπάθεια με το πρόγραμμα «Φιλόδημος» και το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Παράλληλα, τόνισε πως επενδύσεις ενός δισ. ευρώ σχεδιάζονται σε όλη τη χώρα, 

 

με τις παρεμβάσεις να προορίζονται στον περιορισμό των διαρροών στα συστήματα ύδρευσης.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρλαμίτη οι δήμοι χρειάζεται να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους μέσω των επενδύσεων σε ΑΠΕ και πρέπει να εκπονήσουν ένα master plan που να εξηγεί το κόστος και το χρόνο υλοποίησης κάθε επένδυσης. Ανέφερε πως «στους δήμους του λεκανοπεδίου της Αττικής και της Θεσσαλονίκης ένα μεγάλο μέρος των εργασιών της ύδρευσης, αποχέτευσης και άρδευσης γίνεται από φορείς που δεν ανήκουν στην τοπική αυτοδιοίκηση, δηλαδή εκτελούνται από την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, ενώ σε άλλους δήμους την ευθύνη την έχει η τοπική αυτοδιοίκηση. Οι δραστηριότητες αυτές αποτελούν το μεγαλύτερο ενεργειακό κόστος για τους μεγάλους δήμους της χώρας και το 42% της ενεργειακής κατανάλωσης της χώρας, ενώ ο οδοφωτισμός για τους περιφερειακούς δήμους έχει το μεγαλύτερο ενεργειακό κόστος, δηλαδή το 62%. Το υπόλοιπο 38% προέρχεται από κτίρια και άλλες εγκαταστάσεις».

Επιπλέον ο κ. Βαρλαμίτης ανέφερε μια σειρά δράσεων που ακολουθούν δήμοι της χώρας και άλλες που σχεδιάζουν. Αναφέρθηκε σε δράσεις δήμων του λεκανοπεδίου της Αθήνας που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα prodesa. Ο Δήμος Αγίου Δημητρίου που στις στέγες σχολείων θα εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά ισχύος 2,3MW και οι δήμοι Αγίων Αναργύρων και Βάρης Βούλας- Βουλιαγμένης που ακολουθούν συνδυασμένα προγράμματα κυρίως σε σχολικά κτίρια, με την εγκατάσταση φ/β στις στέγες των κτιρίων για παραγωγή ενέργειας ισχύος 1MW στον κάθε δήμο ξεχωριστά. Αναφέρθηκε επίσης στους Δήμους Λάρισας και Κιλελέρ, όπου θα αναπτυχθούν δύο μονάδες παραγωγής ενέργειας από βιομάζα που προέρχεται κατά κύριο λόγο από άχυρα, μέσω της λειτουργίας ενεργειακών κοινοτήτων. Πρότεινε την λύση των μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών, αναφερόμενος στο παράδειγμα του Δήμου Νάουσας που σχεδιάζει ένα έργο παραγωγής ενέργειας μέσα από το δίκτυο ύδρευσης του δήμου αξιοποιώντας τις υψομετρικές διαφορές και τέλος στην αξιοποίηση τα γεωθερμίας. Το παράδειγμα της Αλεξανδρούπολης άλλωστε είναι αρκετά γνωστό.

Με χθεσινή του ανακοίνωση ο Δήμος Ναυπακτίας τόνιζε πως «κάνει ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ενεργειακής αυτονομίας και ανεξαρτησίας του ακολουθώντας τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα. Εγκρίθηκε η πρότασή του για την «Ενεργειακή Αναβάθμιση και βελτιστοποίηση λειτουργίας των υποδομών ύδρευσης και λυμάτων» συνολικού προϋπολογισμού 2.803.600,00 ευρώ, από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Το έργο σύμφωνα με τον δήμο προβλέπει την:

«Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού ενεργειακής αναβάθμισης των υποδομών ύδρευσης και λυμάτων της ΔΕΥΑ Ναυπακτίας (προϋπολογισμού 1.938.200,00 ευρώ).

Προμήθεια και εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού σταθμού 999,9 kW, καθώς και συστήματος απομακρυσμένης παρακολούθησης αυτού για τη βελτίωση της ενεργειακής αυτονομίας με χρήση ΑΠΕ της ΔΕΥΑ Ναυπακτίας (προϋπολογισμού 865.400,00 ευρώ)».