Η Σεζέν Ακσού είναι ίσως η διασημότερη ποπ τραγουδίστρια στην Τουρκία. Γνωστή και με το παρατσούκλι «Μικρό Σπουργίτι», η 67χρονη τραγουδίστρια βρέθηκε ξαφνικά τις τελευταίες ημέρες στο «στόχαστρο» ισλαμιστών και εθνικιστών, ακόμη και του ίδιου του προέδρου Ερντογάν, που απείλησε «να της κόψει τη γλώσσα»!

Αφορμή αποτέλεσε ένα -«βλάσφημο», όπως χαρακτηρίστηκε- τραγούδι της Σεζέν, το «Sahane Bir Sey Yasamak» («Πόσο υπέροχο να είσαι ζωντανός»), που είχε κυκλοφορήσει προ πενταετίας, χωρίς να προκαλέσει τότε κάποιο πρόβλημα. Η Σεζέν αποφάσισε να το αναρτήσει εκ νέου την Πρωτοχρονιά στο κανάλι της στο YouTube, ευχόμενη στους συμπατριώτες της για το νέο έτος. Το «κακό» ήταν τώρα ότι συνόδευσε το τραγούδι με ευχές για «άνευ όρων ελευθερία» και «εγκαθίδρυση πραγματικής Δικαιοσύνης». Ευχές που άνοιξαν για τη διάσημη Τουρκάλα τραγουδίστρια τις «πύλες της κολάσεως»: Ξεκίνησαν άγριες επιθέσεις εναντίον της με υβριστικές αναρτήσεις στο Twitter. Συνεχίστηκαν με στοχοποίησή της από τη Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας (Diyanet). Ισλαμο-εθνικιστές, μέλη του αυτοαποκαλούμενου «Κινήματος Εθνικής Επιβίωσης», που συνδέονται με το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ, πολιόρκησαν το σπίτι της Ακσού στην Κωνσταντινούπολη, απειλώντας να τη σκοτώσουν.

Το σύνθημα έδωσε άλλωστε ο ίδιος ο Ερντογάν στη μουσουλμανική προσευχή της Παρασκευής, λέγοντας: «Ουδεμία γλώσσα μπορεί να δυσφημεί τον προφήτη μας Αδάμ» και «να λέει αυτές τις λέξεις για τη μητέρα μας Εύα», τόνισε. «Είναι καθήκον μας να κόψουμε αυτές τις γλώσσες!».

Ένας υπερσυντηρητικός δικηγόρος υπέβαλε μήνυση κατά της Ακσού για «προσβολή θρησκευτικών αξιών», που μπορεί να οδηγήσει την τραγουδίστρια στη φυλακή για έξι μήνες έως έναν χρόνο, γράφει η εφημερίδα «Evrensel». Και φυσικά, το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο έδωσε ήδη εντολή στα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις να μη μεταδίδουν το τραγούδι.

Τι λέει τέλος πάντων αυτό το τραγούδι που άνοιξε τις «πύλες της κολάσεως» για την Ακσού; «Ευχαρίστηση και πόνος, σχέδια και παιχνίδια, να στέκεσαι ψηλά ή να πιάνεις πάτο, είναι υπέροχο να είσαι ζωντανός», λένε οι στίχοι του τραγουδιού. «Να 'μαστε, σε ένα τρενάκι του τρόμου, πηγαίνοντας κατευθείαν στην καταστροφή, απλά πείτε γεια στον Αδάμ και στην Εύα, που δεν γνώριζαν».

«Δεν μπορείς να με σκοτώσεις»

Για την ιστορία, η Σεζέν Ακσού είναι ό,τι η Εντίθ Πιαφ για την Τουρκία. Όπως η Πιαφ ήταν «το σπουργιτάκι του Παρισιού», η Σεζέν Ακσού έχει το ίδιο παρατσούκλι, από ένα τραγούδι της με αυτόν τον τίτλο, που έγραψε το 1978. Η Σεζέν Ακσού έχει γράψει εκατοντάδες τραγούδια, έχει γαλουχήσει αρκετούς νέους καλλιτέχνες και είναι αναμφίβολα το σύμβολο της τουρκικής ποπ μουσικής, κυριαρχώντας επί μισό αιώνα σχεδόν στη μουσική ποπ σκηνή της γείτονος. Ήταν φυσικό να μην πτοηθεί από τον πόλεμο που κήρυξε εναντίον της ο Ερντογάν. Απάντησε στο «κυνήγι μαγισσών» με ένα άλλο τραγούδι: «Είμαι το θήραμα, εσύ είσαι ο κυνηγός / Απλά τράβα τη σκανδάλη / Δεν μπορείς να με νιώσεις / Δεν μπορείς να συνθλίψεις τη γλώσσα μου / Ποιος είναι ο ταξιδιώτης και ποιος ο ξενοδόχος / Ας περιμένουμε / Μπορείς σκοτώστε με / έχω τη φωνή μου, το σάζι μου, τα λόγια μου / Δεν μπορείς να με σκοτώσεις». Η Ακσού ανέβασε το νέο της τραγούδι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο ιστολόγιό της, ευχαριστώντας τους χιλιάδες συμπατριώτες της που έσπευσαν να τη στηρίξουν. Ο Ερντογάν πρέπει να ενημερωθεί ότι όταν κάποτε στη Γαλλία κάποιοι ζητούσαν από τον πρόεδρο Ντε Γκολ να συλλάβει τον μεγάλο φιλόσοφο και συγγραφέα Ζαν Πολ Σαρτρ για τις «ανατρεπτικές» του ιδέες, απάντησε: «Ο Σαρτρ είναι η Γαλλία». Ομοίως, η Σεζέν Ακσού είναι η πραγματική Τουρκία...

Οι νέοι γυρίζουν την πλάτη

Η βίαιη επίθεση κατά της τραγουδίστριας έχει φυσικά την εξήγησή της: Ο Ερντογάν θέλει να ενισχύσει την επιρροή του στους ακραίους ισλαμικούς κύκλους, αλλά και να αλλάξει την ατζέντα, καθώς η δημοτικότητά του έχει καταβαραθρωθεί και η επανεκλογή του είναι πλέον αμφίβολη. Το παραδέχτηκε έμμεσα η ισλαμιστική εφημερίδα «Yeni Akit»: «Μας κατηγορούν ότι αντιδράσαμε πέντε χρόνια μετά την κυκλοφορία του τραγουδιού, ότι χρησιμοποιήσαμε αυτήν την ιστορία για να αποσπάσουμε την προσοχή από τον πληθωρισμό ή την πτώση της τουρκικής λίρας, αλλά όχι, απλώς δεν το ξέραμε πριν», έγραψε η ισλαμιστική εφημερίδα.

«Ο ισλαμοφασισμός στην Τουρκία έχει νέο στόχο: την τραγουδίστρια Σεζέν Ακσού», γράφει η γερμανική «Frankfurter Allgemeine Zeitung» σε ανταπόκρισή της από την Κωνσταντινούπολη. «Το ΑΚΡ, που παίζει τον ρόλο του "μουσουλμάνου δημοκράτη" από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2002, έχει βάλει τη δημοκρατία στην άκρη του δρόμου, υιοθετώντας ισλαμο-αυταρχικά μέτρα. Μετά τη συνταγματική τροποποίηση το 2010, το "μουσουλμανικό" AKP δεν χρειαζόταν πλέον τη "δημοκρατία". Τα μέτρα που ελήφθησαν έκτοτε όχι μόνο απομάκρυναν την Τουρκία από τη δημοκρατία, αλλά και τη νεολαία, που θα έπρεπε να είχε γίνει πιο αφοσιωμένη, από το Ισλάμ. Ισλαμιστές συγγραφείς ανησυχούν ότι η νέα γενιά της Τουρκίας γυρίζει την πλάτη στο Ισλάμ. Ο συγγραφέας Γιουσούφ Καπλάν, ένθερμος υποστηρικτής του Ερντογάν, έγραψε πρόσφατα: «Τούρκοι και Κούρδοι γυρίζουν την πλάτη τους στο Ισλάμ όλο και πιο γρήγορα και οδηγούνται στο αδιέξοδο του ντεϊσμού, του αθεϊσμού!», καλώντας τον πρόεδρο Ερντογάν να πάρει μέτρα εναντίον τους…

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")