Κλίμα: Δικαστής Ακυρώνει τη Μεγαλύτερη Υπεράκτια Μίσθωση Έκτασης για Εξόρυξη Πετρελαίου και Φ. Αερίου στις ΗΠΑ

Κλίμα: Δικαστής Ακυρώνει τη Μεγαλύτερη Υπεράκτια Μίσθωση Έκτασης για Εξόρυξη Πετρελαίου και Φ. Αερίου στις ΗΠΑ
energia.gr
Πεμ, 3 Φεβρουαρίου 2022 - 08:53

Η απόφαση ενός δικαστή να ακυρώσει τη μεγαλύτερη υπεράκτια μίσθωση για εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ιστορία των ΗΠΑ, με το σκεπτικό ότι η κυβέρνηση δεν είχε λάβει υπόψη την κλιματική αλλαγή, δείχνει ότι οι κανονιστικές αποφάσεις που αγνοούν την υπερθέρμανση του πλανήτη είναι όλο και πιο ευάλωτες σε νομικές προκλήσεις.

Ο δικαστής Rudolph Contreras του Περιφερειακού Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών για την Περιφέρεια της Κολούμπια έκρινε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ενήργησε «αυθαίρετα» όταν διεξήγαγε δημοπρασία για μία έκταση άνω των 80 εκατομμυρίων στρεμμάτων στον Κόλπο του Μεξικού. Το Τμήμα Εσωτερικών δεν κατάφερε να αναλύσει πλήρως τις κλιματικές επιπτώσεις της καύσης πετρελαίου και φυσικού αερίου που θα προέκυπταν από τις μισθώσεις, είπε ο δικαστής.

Η απόφαση είναι μία από τις ελάχιστες του περασμένου έτους, κατά τις οποίες ένα δικαστήριο ζήτησε από την κυβέρνηση να διεξαγάγει μια πιο ισχυρή μελέτη των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής πριν εγκρίνει την ανάπτυξη ορυκτών καυσίμων. Σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς τέτοιες αποφάσεις θα εξασφαλίσουν ότι οι μελλοντικές κυβερνήσεις δεν θα είναι πλέον σε θέση να αγνοήσουν ή να υποβαθμίσουν το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

«Αυτό δεν θα ήταν αλήθεια πριν από 10 χρόνια», είπε ο Richard Lazarus, καθηγητής περιβαλλοντικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και συμπλήρωσε ότι αυτή η απόφαση αποτελεί μία «μεγάλη νίκη» ότι τα δικαστήρια αναγκάζουν τις κυβερνητικές υπηρεσίες να συμπεριλάβουν «μια πολύ ισχυρή και ολιστική ανάλυση του κλίματος» ως μέρος της λήψης αποφάσεων σχετικά με το αν θα γίνει ή όχι γεωτρήσεις σε δημόσια γη και ύδατα.

Οι εκπομπές από την εξόρυξη ορυκτών καυσίμων σε δημόσιες εκτάσεις και σε ομοσπονδιακά ύδατα στις ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν περίπου το 25% των αερίων του θερμοκηπίου της χώρας.