Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν οι τιμές του πετρελαίου την Πέμπτη, με το αμερικανικό αργό να σκαρφαλώνει πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά εδώ και 7 και πλέον χρόνια, εν μέσω ανησυχιών για την παραγωγή πετρελαίου. Αναμφισβήτητα οι χειμερινές καταιγίδες σε περιοχές των ΗΠΑ θα επηρεάσουν την παραγωγή πετρελαίου, δήλωσε ο αναλυτής Phil Flynn. Ο κρύος καιρός μπορεί να πλήξει την παραγωγή πετρελαίου

και να οδηγήσει σε διακοπές λειτουργίας διυλιστηρίων, καθώς και να ενισχύσει τη ζήτηση για καύσιμα θέρμανσης.

"Υπάρχει ανησυχία ότι οι [παραγωγοί] ενέργειας των ΗΠΑ δεν θα μπορέσουν να αυξήσουν την παραγωγή για να συμβαδίσουν με τη ζήτηση", πρόσθεσε. "Χρειαζόμαστε πολλές επενδύσεις στο αμερικανικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο και απλά δεν τις έχουμε", δήλωσε ο Flynn.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναγνώρισε ότι ο αυξημένος πληθωρισμός δεν ήταν παροδικός, ενώ η άνοδος του ευρώ άσκησε πιέσεις στο αμερικανικό δολάριο το οποίο έχασε 0,6 την Πέμπτη, δίνοντας ώθηση στις τιμές του πετρελαίου. 

Όλα αυτά μία ημέρα μετά τη συμφωνία στον OPEC+ για αύξηση της παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα τον Μάρτιο, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Η συμφωνία προβλέπει την περαιτέρω αύξηση της παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα τον Μάρτιο, συνεχίζοντας με τον ίδιο ρυθμό τις αυξήσεις των προηγούμενων μηνών στο πλαίσιο της στρατηγικής του Οργανισμού να επαναφέρει σταδιακά πίσω στην αγορά τα επίπεδα της προσφοράς που απομάκρυνε στο αποκορύφωμα της κρίσης του κορονοϊού, όταν η ζήτηση είχε καταρρεύσει. 

Υπάρχουν ωστόσο αναλυτές που εκφράζουν αμφιβολίες αν όλα τα μέλη του OPEC έχουν την ικανότητα να αυξήσουν την παραγωγή τους προκειμένου να πετύχουν τους στόχους. 

Σε αυτό το κλίμα, το αργό τύπου West Texas Intermediate παραδόσεως Μαρτίου πρόσθεσε 2,01 δολάρια ή 2,3%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 90,72 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 6 Οκτωβρίου 2014, σύμφωνα με την Dow Jones Market Data.

Το πετρέλαιο τύπου Brent παραδόσεως Απριλίου ενισχύθηκε κατά 1,64 δολάρια ή 1,8%, στα 91,11 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe, μια ανάσα από το υψηλό 7 και πλέον ετών που κατέγραψε στις 31 Ιανουαρίου, στα 91,21 δολάρια.

Το φυσικό αέριο παραδόσεως Μαρτίου κατρακύλησε κατά 11,1% στα 4,888 δολάρια ανά 1 εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες.

capital.gr