Ο Τομέας LNG της Αυστραλίας Βρίσκει Ευκαιρίες στις Προτάσεις της ΕΕ για την Πράσινη Ενέργεια

Ο Τομέας LNG της Αυστραλίας Βρίσκει Ευκαιρίες στις Προτάσεις της ΕΕ για την Πράσινη Ενέργεια
energia.gr
Παρ, 4 Φεβρουαρίου 2022 - 12:32

Η βιομηχανία υγροποιημένου φυσικού αερίου της Αυστραλίας ζήτησε περισσότερες περιοχές για να πραγματοποιήσει έρευνες αφού η ΕΕ εξέδωσε απόφαση που κήρυξε ορισμένες μορφές ορυκτών καυσίμων ως πηγή πράσινης ενέργειας. Η ΕΕ προσπαθεί να γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης στην πολιτική για το κλίμα και έχει δεσμευτεί να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050.

Οι Βρυξέλλες προχώρησαν την Τετάρτη την τελική έκδοση της «ταξινόμησης για βιώσιμα χρηματοοικονομικά», ένα σύστημα ταξινόμησης για τις βιομηχανίες που παράγουν τις περισσότερες από τις εκπομπές του μπλοκ με σκοπό να ενθαρρύνουν τα ιδιωτικά κεφάλαια να στηρίξουν περιβαλλοντικά βιώσιμες δραστηριότητες.

Ωστόσο, το σχέδιο ταξινόμησης έχει επικριθεί ευρέως από ορισμένα κράτη μέλη, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, επιστήμονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις για την ταξινόμηση της πυρηνικής ενέργειας και ορισμένων μορφών φυσικού αερίου ως βιώσιμων. Η πρόταση θα μπορούσε ακόμη να απορριφθεί από τους νομοθέτες της ΕΕ.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δήλωσε πέρυσι ότι οι ενεργειακές ομάδες πρέπει να σταματήσουν να κατασκευάζουν νέα έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου προκειμένου να επιτύχουν τον στόχο των καθαρών μηδενικών εκπομπών άνθρακα έως το 2050.

Ωστόσο, οι Αυστραλοί παραγωγοί LNG πιστεύουν ότι η πρόταση της ΕΕ προσφέρει ένα χρήσιμο επιχείρημα σε επενδυτές και δανειστές που εξετάζουν το ενδεχόμενο αποεπένδυσης από τον κλάδο.

Ένας όμιλος λόμπι που εκπροσωπεί μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αυστραλία, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα LNG στον κόσμο, δήλωσε σε δήλωση προς την κυβέρνηση της χώρας αυτή την εβδομάδα ότι η πρόταση δικαιολογεί την αύξηση της εξερεύνησης για τη στήριξη της μετάβασης σε καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα στην Ασία.

«Η ανακοίνωση πολιτικής (της ΕΕ) καταδεικνύει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που έχει η Αυστραλία με το φυσικό αέριο που αφθονεί στη χώρα και τον ρόλο που μπορεί να παίξει η Αυστραλία τόσο σε εγχώρια όσο και σε διεθνή τοπία απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές», Andrew McConville, διευθύνων σύμβουλος της Australian Petroleum Production & Exploration Association, είπαν στους Financial Times.

Η Αυστραλία εξάγει περίπου 80 εκατομμύρια τόνους LNG κάθε χρόνο και οι τιμές του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν στα ύψη το δεύτερο εξάμηνο του 2021 λόγω των περιορισμών στην προσφορά που προκλήθηκαν από την πανδημία.

Η Woodside, μια αυστραλιανή ενεργειακή εταιρεία, δήλωσε ότι πούλησε LNG για 93 δολάρια Αυστραλίας (66,27 δολάρια ΗΠΑ) ανά βαρέλι ισοδύναμου πετρελαίου, μια μονάδα μέτρησης που αντιπροσωπεύει το ισοδύναμο ενεργειακό περιεχόμενο ενός βαρελιού πετρελαίου, το τελευταίο τρίμηνο του 2021, πάνω από τρία φορές την τιμή σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2020.

Τοποθεσίες εξερεύνησης LNG έχουν ανοίξει σε όλη την Αυστραλία, συμπεριλαμβανομένου του Scarborough στα ανοιχτά της δυτικής ακτής, που ο Woodside εκτιμά ότι θα παράγει περίπου 8 εκατομμύρια τόνους ετησίως από το 2026. Η Santos, μια άλλη αυστραλιανή ενεργειακή εταιρεία, άνοιξε τοποθεσίες στο Barossa στα ανοικτά των ακτών της Βόρειας Επικράτειας και στο Narrabri στη Νέα Νότια Ουαλία.

Η Meg O'Neill, διευθύνων σύμβουλος του Woodside, είπε σε ενημέρωση επενδυτών τον περασμένο μήνα ότι το κοίτασμα Scarborough «ταίριαζε καλά στην εποχή μας» επειδή ήταν «από τα έργα χαμηλότερης έντασης άνθρακα για LNG που παραδίδεται στη Βόρεια Ασία».

Ο Woodside είπε ότι δεν στοχοθετήθηκαν νέα πηγάδια για το 2022 και μόνο ένα κλάσμα των κεφαλαιουχικών δαπανών είχε διατεθεί για την ανάπτυξη νέων τοποθεσιών, αλλά δεν θα αποκλείσει περαιτέρω εξερεύνηση. Η εταιρεία είπε ότι θα δαπανήσει 5 δισεκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας σε «νέα ενεργειακά προϊόντα και υπηρεσίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα» έως το 2030.

Ο Μπρους Ρόμπερτσον, αναλυτής στο Ινστιτούτο Ενεργειακής Οικονομίας και Χρηματοοικονομικής Ανάλυσης, μια δεξαμενή σκέψης υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, είπε ότι η ώθηση για περισσότερη εξερεύνηση ήταν «εντελώς αντίθετη με αυτό που είπε ο ΔΟΕ ότι πρέπει να κάνουμε για να φτάσουμε στο καθαρό μηδέν».

Ο Robertson πρόσθεσε ότι οι συνολικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από το LNG δεν ήταν καλύτερες από ό,τι από τον άνθρακα, εν μέρει χάρη στη σημαντική διαρροή μεθανίου κατά μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού LNG.