Σε επίπεδα-ρεκόρ έφθασε πέρυσι η παραγωγή άνθρακα στην Κίνα, καθώς οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας πασχίζουν να ανταποκριθούν στη ζήτηση για ηλεκτρισμό, υπονομεύοντας τις προσπάθειες για περιορισμό των εκπομπών

H παραγωγή άνθρακα έφθασε στο ρεκόρ των 4,07 δισ. μετρικών τόνων πέρυσι, καταγράφοντας άνοδο 4,7% σε σχέση με το 2020, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα η Κίνα. Οι εισαγωγές άνθρακα αυξήθηκαν επίσης το 2021, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από το 2013.

Η Κίνα είναι ήδη η μεγαλύτερη παραγωγός και καταναλωτής άνθρακα στον κόσμο, ωστόσο η παραγωγή σε επίπεδα-ρεκόρ είναι αξιοσημείωτη, με δεδομένο ότι έναν χρόνο πριν η χώρα προχώρησε σε δραστικά μέτρα προκειμένου να περιορίσει σοβαρά τις εκπομπές της σε άνθρακα.

Τον Σεπτέμβριο του 2020 ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ διακήρυξε πως η χώρα του θα καταστεί ουδέτερη από άνθρακα έως το 2060 και πως η κυβέρνησή του έλαβε δραστικά μέτρα το πρώτο εξάμηνο του 2021 προκειμένου να πετύχει τον στόχο αυτό, κλείνοντας μεταξύ άλλων εκατοντάδες ανθρακωρυχεία. Οι στόχοι αυτοί θεωρούνται ιδιαιτέρως φιλόδοξοι, λόγω των ελλείψεων σε ενέργεια, καθώς η προσφορά άνθρακα μειώθηκε δραστικά. Η χώρα κατέγραψε εκτεταμένες ελλείψεις ρεύματος, συμπεριλαμβανομένων οικιακών διακοπών ρεύματος. Τα εργοστάσια αναγκάστηκαν επίσης να περιορίσουν την παραγωγή, προκαλώντας διακοπές στην αλυσίδα τροφοδοσίας.

Η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε 8,1% το 2021, ωστόσο η ανάπτυξη επιβραδύνεται. Για να μετριάσει την κρίση η Κίνα έδωσε εντολή στα ορυχεία να ενισχύσουν την παραγωγή άνθρακα το περασμένο φθινόπωρο.

Τον Δεκέμβριο η παραγωγή είχε αυξηθεί πάνω από 7% σε σχέση με έναν χρόνο πριν, φθάνοντας στο μηνιαίο ρεκόρ των 385 εκατ. μετρικών τόνων. Επρόκειτο για τον τρίτο συνεχόμενο μήνα αύξησης. Ο ίδιος ο Κινέζος ηγέτης Σι μετρίασε τους τόνους όσον αφορά τον περιορισμό εκπομπών άνθρακα, λέγοντας στο πρόσφατο διαδικτυακό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός πως «το απόγειο άνθρακα και η ουδετερότητα άνθρακα δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί από τη μια μέρα στην άλλη». Παράλληλα, οι τιμές του θερμικού άνθρακα, ο οποίος χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και την προσφορά θέρμανσης, έχουν ενισχυθεί τον τελευταίο καιρό. Ο θερμικός άνθρακας έχει μέχρι στιγμής φέτος ενισχυθεί στην προθεσμιακή αγορά στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Τσεντσού κατά 13%.

Οι Κινέζοι ειδικοί αναμένουν η κατανάλωση ενέργειας να συνεχίσει την ταχεία ανάπτυξη το 2022. Η κατανάλωση ήταν ήδη το 2021 κατά 10,3% μεγαλύτερη σε σχέση με το 2020.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")