Το θέμα είναι εξαιρετικά σημαντικό για τον Τούρκο πρόεδρο, κι αυτό είναι γνωστό στον καθένα που παρακολουθεί συστηματικά τις συνεντεύξεις που δίνει. Τις προάλλες λοιπόν ο Ερντογάν, από το Κίεβο, ανακοίνωσε στη συνέντευξη Τύπου τη σύλληψη ενός ανδρός, το όνομα του οποίου έχουν ακούσει ελάχιστοι στην Τουρκία. Πρόκειται για τον Νούρι Γκέκαν Μποζκίρ

Σύμφωνα με έρευνες της Deutsche Welle, ο Μποζκίρ είναι πληροφοριοδότης και ήθελε να αποκαλύψει κρυφές αποστολές τουρκικών όπλων σε εμπόλεμες περιοχές - ένας κίνδυνος για τον Τούρκο πρόεδρο. Σχεδόν κανείς άλλος δεν θα μπορούσε να βγάλει στο φως τις συστηματικές παραβιάσεις διεθνών συμφωνιών από την Τουρκία. Γιατί ο συλληφθείς έμπορος όπλων ανήκει ο ίδιος σε μυστικό δίκτυο που προμηθεύει όπλα τη Συρία και τη Λιβύη.

Δοσοληψίες που θα πρέπει να παραμείνουν απόλυτα μυστικές, γιατί η τουρκική κυβέρνηση κερδίζει τεράστια ποσά από αυτές. Και για να κλείσουν το στόμα στον πρώην επίλεκτο στρατιώτη και αργότερα έμπορο όπλων, τον έβγαλαν «εκτός κυκλοφορίας». Απέναντι σε φιλοκυβερνητικά τουρκικά μέσα ο Ερντογάν είπε ότι συνελήφθη από τις μυστικές τουρκικές υπηρεσίες ΜΙΤ στην Ουκρανία. Κατά δήλωση Ερντογάν, το θέμα συζητήθηκε με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι και συμφωνήθηκε ο Μποζκίρ να εκδοθεί στην Τουρκία.

Ο Μποζκίρ είχε γίνει κίνδυνος για την κυβέρνηση, όταν άρχισε να δίνει εκρηκτικές πληροφορίες στην ουκρανική ειδησεογραφική πύλη Strana. Στην Ουκρανία ο Μποζκίρ ζήτησε άσυλο φοβούμενος ότι οι τουρκικές αρχές θα μπορούσαν να στραφούν εναντίον του παρά το ότι οι πολλές επιχειρήσεις, στις οποίες συμμετείχε, είχαν την έγκριση της κυβέρνησης. Και έτσι προχώρησε στις πρώτες διαρροές εγγράφων.

Η Τουρκία αντέδρασε στην αίτηση ασύλου με το λεγόμενο Red Notice, με κόκκινο συναγερμό προς την Ιντερπόλ για τη σύλληψη Μποζκίρ και την έκδοσή του σε σχέση με τη δολοφονία ενός Τούρκου ιστορικού, του Νετσέπ Χαμπλεμίτογλου, το 2002. Η συγκεκριμένη υπόθεση έχει μείνει ανοιχτή μέχρι τώρα, αλλά στο αίτημα έκδοσης που έχει στη διάθεσή της η Deutsche Welle εμφανίζονται δύο μάρτυρες, οι οποίοι θυμούνται να είδαν τον Μποζκίρ σε αυτοκίνητο κοντά στον τόπο της δολοφονίας. Ο Ουκρανός δικηγόρος του Μποζκίρ θεωρεί τις κατηγορίες κατασκευασμένες, χωρίς αδιάσειστα αποδεικτικά στοιχεία για την εμπλοκή του εντολέα του στη δολοφονία του καθηγητή.

Εδώ και δύο χρόνια τα ουκρανικά δικαστήρια ασχολούνται με το αίτημα έκδοσης, οι δικαστές δεν έχουν καταλήξει σε οριστική ετυμηγορία. Παρ’ όλα αυτά, οι Τούρκοι μυστικοί πράκτορες έχουν απαγάγει τον Μποζκίρ από την Ουκρανία χωρίς να είναι σαφές εάν έγινε εν γνώσει ή ακόμη και με τη στήριξη των ουκρανικών αρχών. Καμιά από τις δύο κυβερνήσεις δεν ήταν σε θέση να σχολιάσει τις εξελίξεις και να δώσει απαντήσεις στις ερωτήσεις της Deutsche Welle.

Ο συνήγορος του Μποζκίρ κατήγγειλε ως παράνομες τις κινήσεις των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών και υποστηρίζει ότι είναι ποινικά κολάσιμες.

(από Deutsche Welle)